تاریخ : جمعه, ۱۰ فروردین , ۱۴۰۳ Friday, 29 March , 2024
0

کشف قدیمی ترین چشم جهان + تصاویر

کشف قدیمی  ترین چشم جهان + تصاویر

باستان شناسان موفق به کشف فسیل چشم جانوری به قدمت ۵۳۰ میلیون سال شدند که می تواند قدیمی ترین چشمی باشد که تاکنون پیدا شده است.

کشف قدیمی ترین چشم جهان + تصاویر

قدیمی ترین چشم جهان کشف شد

کشف آثار باستانی و قدیمی ترین های جهان تمامی ندارد و بارها شاهد کشفیات عجیب و غریبی بوده ایم که دانشمندان را به بررسی های عمیق وا داشته است،به تازگی دانشمندان قدیمی ترین نمونه از چشم فسیل شده یک جاندار را پیدا کرده اند که برای نیم میلیارد سال صحیح و سالم باقی مانده است. این فسیل به یک تریلوبیت ، یا سه لَپی ها گروهی منقرض شده از بندپاتباران بودند که در دوره کامبرین (دیرینه زیستی) می زیستند و برای ۲۷۰ میلیون سال در دریاها سلطنت می کردند، تعلق دارد.

موجودات سه لپی دریایی از اجداد دورخرچنگ ها و عنکبوت های امروزی هستند و رکوردهای فسیلی نشان می دهد که این موجودات بسیار موفق از اولین ساکنان زمینی بودند که قوه بینایی در آنها تکامل یافت.

درواقع تریلوبیت ها نیز درست مانند حشرات و بندپایان امروزی چشم مرکب، اندام بینایی که پر از سلول های بصری است، داشته اند.

باوجود این که دانشمندان پیش از این هم شواهد و مدارکی از وجود چشم مرکب در تریلوبیت های دوره کامبرین پیدا کرده بودند اما ساختار داخلی و عملکرد این چشم های ابتدایی برای محققان یک راز باقی مانده بود.

حالا دانشمندان استونی، آلمان و اسکاتلند فسیل یک تریلوبیت ۳۵۰ میلیون ساله را پیدا کرده اند که در شرایط خوبی به سر می برد و آنها بالاخره می توانند به بررسی چشم مرکب این جانور در سطح سلولی بپردازند.

چشم

قدیمی ترین چشم جهان در ۵۳۰ سال پیش

بنا به گفته تیم تحقیقاتی، این تریلوبیت در همان منطقه ای کشف شده است که اولین ارگانیسم های کامل در رکوردهای فسیلی پیدا شده اند. به احتمال زیاد این چشم فسیلی قدیمی ترین سیستم بینایی جهان است.

این فسیل که به طور قابل توجهی سالم باقی مانده است به گونه ای از تریلوبیت به نام «Schmidtiellus reetae» تعلق دارد و در شمال استونی پیدا شده است.

به دلیل شرایط زمین شناسی طی دوره کامبرین، فسیل های کشف شده از تریلوبیت ها در این منطقه دارای اسکلت خارجی سالمی هستند؛ ویژگی در فسیل های یافت شده در نقاط دیگر جهان دیده نمی شود.

در فسیل تازه کشف شده از تریلوبیت ، بخشی از چشم فسیل از بین رفته و ساختار داخلی آن با جزئیات جالبی نمایان شده است.

واحدهای تشکیل دهنده چشم مرکب حشرات امروزی «ریزچشمک» نام دارد و محققان حدود ۱۰۰ واحد ریزچشمک را در این فسیل پیدا کرده اند. همچنین دانشمندان موفق به کشف ساختار عدسی در چشم این تریلوبیت شده اند.

فسیل Schmidtiellus reetae که شامل شکل اولیهٔ چشم بسیاری از حیوانات تکامل یافته ای چون خرچنگها، زنبورها و سنجاقکهاست در حالی در استونی کشف شد که محققان داشتند بقایای فسیلهای موسوم Trilobite (به سه بندپایان خرچنگی) را بررسی می کردند.

سه بندپایان خرچنگی اجداد سختپوست عنکبوتها و خرچنگها قلمداد می شوند که طی دوران پالئوزوئیک (Palaeozoic)، و بین ۵۴۱ تا ۲۵۱ میلیون سال پیش در آبهای ساحلی زندگی می کردند.
به گفته «بریجیت شانمان»، استاد دانشگاه کلن، «این چشم ممکن است نزدیکترین نمونه از چشمهای قدیمی تر باشد. نمونه های قدیمی تر در لایه های رسوبی زیرشاخه این فسیل، فقط دربردارنده آثاری از حیوانات اصیل است که مدتی زیاد تحت فشار قرار گرفته و در طول زمان تجزیه شده اند».

این فسیل دارای شکل اولیه ای از چشم مرکب یا ارگانی بینایی است که شامل آرایشی از سلولهای بینایی ریز و کوچک به نام ommatidia می شود و وضعیت تقریبا مشابهی از آن را می توان اکنون در چشم زنبورها مشاهده کرد.

فسیل چشم در 530 سال پیش

فسیل قدیمی ترین چشم جهان

این گونه حیوانی در مقایسه با بسیاری از حیوانات جدیدتر، دید بد و ضعیفی داشت، با این حال، با چنان چشمی حداقل می توانست متوجه شکارچیان و موانع موجود در مسیرش شود. چشم او شامل ۱۰۰ ommatidia بود و هیچ بخش عدسی مانندی همچون چشمهای مرکب مدرن یا کنونی نداشت؛ چراکه به احتمال زیاد گونه های اولیه فاقد بخشهایی از پوسته مورد نیاز برای تشکیل عدسی بودند.

به گفته این محقق دانشگاه کلن، «چشمهای مرکب کنونی، کمی بیش از ۵۰۰ میلیون سال تغییر را پشت سر گذاشته اند» تا به آرایش و نظم و توانایی و بهبود دید برسند.

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=49884

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0