تاریخ : جمعه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۳ Friday, 19 April , 2024
1

تنگوان اندیمشک طبیعتی زیبا و ناب + عکس

تنگوان اندیمشک طبیعتی زیبا و ناب + عکس

تنگوان نام کوهی در شمال شهر اندیمشک است، این کوه از جمله کوه های مهم ناحیه شمال خوزستان محسوب می شود.

تنگوان اندیمشک طبیعتی زیبا و ناب + عکس

طبیعت بی نظیر تنگوان اندیمشک

اندیمشک از شهرهای شمال استان خوزستان است و در ارتفاع ۱۷۶ متری از سطح دریا، در کوه پایه زاگرس میانی قرار گرفته است. اندیمشک دارای سه سد با نام های کرخه ، دز و بالارود است. این شهر یکی از مراکز عمده گویش وران زبان لری است. مبنای شکل گیری شهر از ایستگاهی است که در ده صالح آباد قرار داشت و سال ۱۳۰۷ بنیانگذاری شد. اندیمشک دارای معدن شن، سنگ و گچ در ایستگاه شهبازان است. راه آهن این شهر به عنوان بخشی از راه آهن تهران-جنوب از نقاط حساس به شمار می آید. اندیمشک مرکز کل راه آهن ناحیه زاگرس است.این شهر در مسیر جاده ترانزیت کشوری قرار دارد. اندیمشک در ۷۲۰ کیلومتری تهران و ۱۲۰ کیلومتری اهواز جای دارد. تنگوان اندیمشک، دروازه ای به شهر آوان در حکومت ایلامی در اندیمشک مناظر ناب و بی بدیلی از طبیعت زیبای ایران را می توان مشاهده کرد که در نوع خود کم نظیر هستند. تنگوان یکی از مناظر و جاهای دیدنی اندیمشک است.

اندیمشک در کنار خرابه های شهر قدیم «لور» و «اری ترین» ساخته شده است. لور شهری آباد بوده که مورخین نیز از آن نام برده اند، اما به مرور از آبادی آن کاسته شده است.

تاریخ نگارانی همچون اصطخری و… در نوشته های خود به این شهر اشاره کرده و آن را شهری آباد خوانده اند. نام اندیمشک در دهه بیست خورشیدی به پیشنهاد فرهنگستان ایران برای دهکده صالح آباد برگزیده شده است.

 

تنگوان اندیمشک

طبیعت بی نظیر تنگوان اندیمشک

 
موقعیت جغرافیایی

تنگوان نام کوهی در شمال شهر اندیمشک است. این کوه از جمله کوه های مهم ناحیه شمال خوزستان محسوب می شود و جهت آن شمال غربی-جنوب شرقی، موازی با جهت گسترش رشته کوه های زاگرس است. ضلع شمال غربی کوه تنگوان در بالارود شمالی با یک پرتگاه قطع می شود و سپس با یک شیب ملایم به طرف جنوب شرقی ادامه می یابد. ضلع جنوب شرقی تنگوان را کوه سنگ سیلان تشکیل می دهد که در نهایت به دره های عمیق رود دز و قلعه-مختار و چمسبز ختم شده و رشته کوه تنگوان در این ناحیه پایان می پذیرد.

وجه تسمیه

قدمت آن به دوره هلوسن، حدود ۱۰ هزار سال پیش می رسد. علت نامگذاری این کوه به نام تنگوان را اینگونه بیان کرده اند که تنگ وان تنگه یا دروازه ای برای ورود به شهر وان یا آوان در حکومت ایلامی بوده است.

ویژگی های طبیعی تنگوان

ارتفاع تنگوان حداکثر ۶۰۰ متر بوده و هر چه به طرف جنوب شرقی تنگوان پیش رویم از ارتفاع آن با یک شیب کند کاسته می شود.

تنگوان و دیواره سنگی، صخره ای و صاف آن به همراه دره های عمیق و پرتگاه های متعدد این کوه را برای ورزش های کوهنوردی به ویژه صخره نوردی بسیار مناسب کرده، به طوری که صعود به این کوه همیشه خطراتی به همراه دارد.

 

تنگوان اندیمشک

طبیعت بی نظیر تنگوان اندیمشک

 

تنگوان جانوران و پستانداران مهمی از جمله کل و بز (پازن) دارد و از قدیم الایام مورد توجه شکارچیان بوده است، امروزه نیز به دلیل داشتن اهمیت زیست محیطی و تنوع جانوری، از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان منطقه شکار ممنوع چهل پا (نام دیگر تنگوان) معرفی شده است.

 
این منطقه به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شده است.

منطقه حفاظت شده چهل پا یکی از زیستگاه های مهم بز کوهی در استان خوزستان به شمار می آید که به دلیل صعب العبور بودن و عدم دسترسی شکارچیان، این گونه توانسته نسل خود را در این منطقه حفظ کنند و با جمعیت مناسب به راحتی در منطقه مشاهده می شوند. هم اکنون نیز آثاری از راه های ایجاد شده در دل دیوارهای صخره ای قابل مشاهده است که با استفاده از سیم های کابلی ضخیم جهت دسترسی به منطقه ایجاد شده است.

پوشش گیاهی تنگوان عمدتا درختان و درختچه های گرمسیری چون کنار، رملیک و بادام کوهی است. آب و هوای این کوه گرم و به سبب نزدیکی به دریاچه سد دز مرطوب است و کلا جز ناحیه گرمسیری شمال خوزستان محسوب می شود.

سد و نیروگاه دز در کنار این کوه قرار گرفته است و اهمیت ویژه ای به آن بخشیده است، به طوری که بخش غربی دیواره سد به کوه تنگوان چسبیده است و در مواقع پرآبی دریاچه حجم آب به دیواره تنگوان متکی می شود.

 

تنگوان اندیمشک

طبیعت بی نظیر تنگوان اندیمشک

 

اهمیت تاریخی تنگوان

از نظر تاریخی نیز تنگوان کوه مهمی تلقی می شود. یافته های باستان در طول چند سال اخیر بیانگر زندگی دیرینه آدمی در این کوه است.

از ویژگی های این کوه وجود آثار دوره شکار و میترایی و زردشتی است.

راه های دسترسی به منطقه

راه آسفالته سد دز و راه شنی حسینیه به پلاژ سد دز در سمت غرب منطقه.

 

تنگوان اندیمشک

طبیعت بی نظیر تنگوان اندیمشک

 

راه آسفالته دزفول به پامنار واقع در ضلع شرقی منطقه.

وجود راه آهن سراسری خوزستان به تهران در جوار منطقه و ایستگاه گل محک نیز از دیگر راه های دسترسی به منطقه هستند.

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=40588

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0