خیابان دربند ۸۳ سال پیش + عکس
دربند،یکی از محله های تهران و مناطق تفریحی، پایتخت ایران است که بسیاری از افراد برای گذراندن اوقات فراغت خود این منطقه را انتخاب میکنند. دربند از دهکده های قدیمی شمیران و در شمال باغ سعدآباد است. محله دربند از مناطق خنک و گردشگری تهران است.
دربند در ارتفاع ۱۷۱۱ متری از سطح دریا قرار گرفته و آغاز یکی از راه های اصلی صعود کوهنوردان به البرز مرکزی است. کوره راهی از دربند آغاز می شود و به آبشار دوقلو و پناهگاه شیرپلا ختم می شود.محله های قدیمی دربند عبارت اند از مرغ محله (مغ محله)، کنارمحله، کلاغ پر و سربند.
رودی به نام رودخانه دربند از میان دهکده دربند می گذرد. در سال ۱۹۸۷ سیلی در این رودخانه ایجاد شد که بازار تجریش را نابود کرد.دره های اصلی رودخانهٔ دربند عبارت اند از دره اوسون، دره آبشار، دره امامزاده ابراهیم، دره کاک، آب شیردره و دره زون.
خیابان دربند از ارتفاع ۱۶۱۱ متری در میدان قدس آغاز و در ارتفاع ۱۸۱۱ متری میدان سربند (تندیس کوهنورد) به پایان میرسد.این تندیس در سال ۱۳۴۱ توسط رضا لعل ریاحی، پیکره تراش و نقاش ایرانی ساخته و سپس نصب شد.
ایدهٔ ساخت این تندیس در سال ۱۳۳۷ از سوی حسن وجدان خوش، از کوه نوردان با سابقه ایرانی پیشنهاد شد. سرهنگ بیات، رئیس مرکز آموزش کوهستانی ارتش، مقدمات ساخت آن را آماده کرد و «مهام»، شهردار وقت تهران، هزینه ساخت مجسمه را پذیرفت. سپس امیر شاه قدمی، گروهبان ارتش و مربی کوه نوردی مرکز آموزش کوهستانی و مربی اسکی ایران به عنوان مدل به رضا لعل ریاحی معرفی شد و شهرداری هم مبلغ ۱۱ هزار تومان بابت ساخت مجسمه پرداخت.
سال ۱۳۳۸، یک سال پس از طرح این پیشنهاد مدل گچی آن آماده و در میدان سربند نصب شد، اما بارندگی و یخ زدگی زمستان همان سال بود که دست و بخشی از بدن مجسمه را خرد کرد. این قسمت مدت ها با پرچم ایران پوشانده شده بود تا این که در سال ۱۳۴۱ با پی گیری های رئیس وقت فدراسیون، رضا لعل ریاحی تندیس سیمانی را آماده کرد که این مجسمه هنوز پا برجا است.
رستوران مطبق دربند در شب،رستوران کوهپایه دربند،دو مارمولک در ارتفاعات دربند از جمله جاهای دیدنی و تفریحی این منطقه هستند.