۵ کتاب دوست داشتنی که باید تا ۱۸ سالگی خواند
کتابهای دوست داشتنی که باید تا ۱۸ سالگی خواند
هیچ وقت برای خواندن هیچ کتابی دیر نیست. هر وقت ذهن و روحت با کتاب ارتباط برقرار کند و خطوط کتاب در تار و پود جانت نفود کند، به لذتی وصف نشدنی دست یافتی اما واقعیت این است که خیلی از کتاب ها با مفاهیمی که در قلب داستان هایشان دارند و با شیوه روایتی که نویسنده انتخاب کرده، می توانند مسیر زندگی را تغییر دهند، راه پیش رو را روشن تر کنند و حتی مبدا تغییر و تحول در زندگی فرد باشند، به همین دلیل خواندن بعضی از کتاب ها قبل از ۱۸ سالگی توصیه می شود. وقتی فرد در حال گذر از روزهای کودکی و نوجوانی به جوانی و بزرگسالی است؛ شخصیت، علایق و خواسته هایش در حال شکل گیری هستند، حرف هایی که نه به صورت مستقیم بلکه در قالب داستان و روایت گفته می شوند می توانند تاثیری غیر قابل انکار داشته باشند. این کتاب ها را باید در مسیر مطالعه نوجوانان قرار داد و در فرصت های مختلف به آنها پیشنهاد داد.
۱٫ کلاس پرنده
کلاس پرنده اثر نویسنده معروف حوزه کودک و نوجوان است. او خالق آثار شناخته شده دیگری چون خواهران غریب و امیل و کارآگاهان هم هست اما مفاهیمی که در کلاس پرنده بیان می شوند، خاص تر و جدی ترند. داستان کلاس پرنده در یک مدرسه شبانه روزی در بریتانیا اتفاق می افتد. چند روز مانده به کریسمس، بچه ها در حال آماده کردن نمایشی برای کریسمس هستنند که درگیر مشکلاتی ناخواسته می شوند. اریش کستنر به خاطر فعالیت هایش در حوزه کتاب کودک و نوجوان، بارها نامزد نوبل ادبیات شد و مدال هانس کریستین اندرسون را در سال ۱۹۶۰ دریافت کرد. کلاس پرنده توسط علی پاک بین به فارسی ترجمه شده و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ناشر آن است. نسخه صوتی این کتاب با خوانش منصور ضابطیان هم تهیه و منتشر شده است.
۲٫ لک لک ها بر بام
لک لک ها بر بام، کتابی درباره محیط زیست است و این که ما در مراقبت از زمین که مادر دوم همه انسان هاست، چه نقشی داریم. در این دوره که اهمیت مسائل زیست محیطی مشخص شده و بر کسی پوشیده نیست که در مقابل این میزان صنعتی شدن و فرآورده های شیمیانی باید ایستاد، چنین کتابی مهم و تاثیر گذار است، همچنین چند کتاب دیگر درباره حفظ محیط زیست نوشته شده است که در این مطلب بیشتر به آنها پرداخته می شود. می توان لزوم مراقبت از زمین را از نوجوانی ملکه ذهن و رفتار بچه های کرد. لک لک ها بر بام اثر میندرت دویونگ، داستان دختر دانش آموزی است که در یک انشا این سوال را مطرح می کند که چرا لک لک ها به روستای ما نمی آیند؟ معلم به همراه دانش آموزان تلاش می کنند، محیط روستا را برای آمدن لک لک ها آماده کنند. میندورت دویونگ، نویسنده شناخته شده کودک و نوجوان و اولین نویسنده آمریکایی است که برنده جایزه هانس کریستین اندرسون شد. او جوایز جهانی دیگری چون نیوبری را هم برای فعالیت در این حوزه از آن خود کرده است. کتاب لک لک ها بر بام با ترجمه باهره انور و توسط کانون پررورش فکری در ایران متشر شده است. نسخه صوتی آن هم با صدای آشنای احترام برومند به همت خود کانون پرورش فکری منتشر شده و دردسترس است.
۳٫ داستان های هری پاتر
در کنار آموزش و مطرح کردن مفاهیم مهم زندگی نباید قدرت تخیل و دنیای فانتزی را از بچه ها گرفت. همه آدم ها در هر سنی به تخیلشان و حتی کمی جادوگری و معجزه برای تغییر حالشان احتیاج دارند. بهترین مجموعه کتاب برای تقویت تخیل و پرسه زدن در دنیای غیر واقعی، هری پاتر است. بهتر است هر نوجوانی یک مجموعه داستان هری پاتر در کتابخانه اش داشته باشد تا هر وقت لازم شد از دنیای واقعی دور شده و همراه هری و دوستانش به سرزمین جادویی برود. حتی می توان نسخه صوتی آن را در آرشیو داشت و در زمان های لازم به آن گوش سپرد مثلا نسخه صوتی داستان هری پاتر و محفل ققنوس حدود ۳۶ ساعت است که می توانید دانلود کنید. گوش دادن به هر فصل کتاب حدود ۲۰ دقیقه زمان می برد؛ هر روز یک سفر ۲۰ دقیقه ای به سرزمین جادو، حال هرکسی را خوب می کند.