“کور رنگی” چیست و چگونه درمان می شود ؟
ازعلل کوررنگی تا روش درمان آن
کوررنگی بیماری است که فرد مبتلا در دیدن رنگ های قرمز، سبز و یا آبی مشکل دارد و یا آنها را با هم اشتباه می گیرد. در مواردی نادر، فرد مبتلا به طور کلی قادر به دیدن رنگ ها نیست.در این بخش از سلامت نمناک سعی داریم شما را با علل ، علائم و راه های درمان کور رنگی آشنا کنیم.
کوررنگی چیست، چه علائمی دارد و چگونه درمان می شود
کور رنگی چیست
کور رنگی یک بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X مغلوب است که در این اختلال کروموزومی سلول های مخروطی که در شبکیه مسئول درک رنگ هستند دچار اختلال می شوند و به همین دلیل بیمار رنگ ها را درست تشخیص نمی دهد . این بیماری یک مشکل در چشم انداز است که باعث می شود تشخیص رنگ ها نا ممکن باشد.
رایج ترین نوع کوررنگی به رنگ قرمز و سبز است هر چند برخی دیگر مشکل در تشخیص رنگ آبی و زرد را تجربه خواهند کرد.
این بیماری ژنتیکی در مردان حدود هشت برابر بیشتر از زنان دیده می شود زیرا ژن های مسئول بر روی کروموزوم X هستندو تقریباً همیشه از مادر به پسر به ارث می رسد .
کور رنگی نه تنها از طریق وراثت انتقال می یابد بلکه ممکن است بر اثر بیماری های عصب بینایی یا شبکیه ویا بیماری چشم ایجاد شود که در این موارد، فقط چشمی که مشکل دارد دچار کور رنگی می شود و بیماری در طول زمان تشدید می گردد بطوریکه ممکن است تبدیل به کوررنگی کامل شود که در آن بیمار دیدی خاکستری دارد. این بیماران معمولاً در تشخیص آبی و زرد مشکل دارند .
کور رنگی همچنین می تواند باعث تغییرزندگی ، کاهش یادگیری و خواندن شود اما کودکان و بزرگسالان با مشکلات بینایی رنگ می توانند یاد بگیرند که چگونه مشکلات دیدن رنگ خود حل کنند.
علائم کوررنگی چیست
کور رنگی چه علائمی دارد
افرادی که کوررنگی دارند اغلب بین تشخیص دو رنگ مانند قرمز و سبز ، آبی و زرد مشکل دارند این افراد کم دید رنگند اما افرادی دیگری هستند که بکلی از دیدن رنگ ناتوانند ، این افراد کوررنگی کامل دارند و همه رنگها برایشان درجات مختلف خاکستری است.
دکترمی تواند یک آزمون کوررنگی برای تعیین این بیماری و یا مشکل بینایی انجام دهند. اگر کسی قبلاً قادر به دیدن انواع رنگ بوده و به طور ناگهانی مشکل در دیدن رنگ توسعه یافته است باید به دکتر مراجعه کند زیرا از دست دادن توانایی دیدن رنگ یا از دست دادن بخشی از بینایی رنگی به طور ناگهانی اغلب نشانه ای از یک مشکل بینایی زمینه ای است.
علل کوری رنگ چیست
عدم پاسخ سلول های شبکیه چشم به طول موج گوناگون باعث ایجاد کور رنگی می شود این سلول ها ی گیرنده ، استوانه ای و مخروط هستند که سلول های استوانه ای حساس به نوردر حالی که مخروط ها مسئول تشخیص رنگ هستند .
کور رنگی چه علتی دارد
علت های دیگری که سبب کور رنگی می شود
- بیماری پارکینسون ( PD ): این بیماری می تواند سبب آسیب به سلول های عصبی در شبکیه چشم شود که برای پردازش بینایی مورد استفاده قرار می گیرد.
- آب مروارید : آب مروارید باعث می شود که لنز طبیعی چشم کدر شودو برخی از رنگ ها شسته به نظر برسند بر خلاف کوررنگی ژنتیکی، این آسیب رنگی پس از عمل آب مروارید اصلاح خواهد شد.
- تیاگابین : تیگابین یک داروی ضد صرع است اما ممکن است دید رنگی را تا ۴۱ درصد در طول کاهش دهد.
- نوروپاتی اپتیک ارثی لبر ( LHON ) : یک بیماری ارثی شایع در مردان است که به کوری رنگ قرمز و سبز منجر خواهد شد.
- سندرم کالمن : بیماری ارثی باعث شکست غده هیپوفیز و توسعه مربوط به جنسیت را محدود می کند این وضعیت همچنین می تواند به کوری رنگ منجر شود.
آب مروارید یکی از علت های کور رنگی
درمان کوررنگی چیست
تحقیقات نشان می دهد که درمان برای این بیماری روزی ممکن خواهد بود اما این درمان ها هنوز برای افراد بشر ایمن نیستند ومتاسفانه هم اکنون هیچ درمانی برای کور رنگی وجود ندارد اما استراتژی وجود دارد که می تواند به این افراد در عملکرد موثرتر کمک کند ، برنامه های آندروید و اپل می تواند در تشخیص رنگ به مردم کمک کند.
آیا کور رنگی درمان می شود
کور رنگی بیماری ارثی است که می تواند از مادر به کودک انتقال پیدا کند ،مشاوره ژنتیک می تواند شانس عبور این شرایط را به کودک شما را نشان دهد. تشخیص به موقع این بیماری می تواند به جلوگیری از مشکلات یادگیری کودکان در مدرسه کمک کند .