بهترین روش گونه گذاری ؛ با جراحی یا بدون جراحی؟
نکات مهم گونه گذاری با جراحی و بدون جراحی
یکی از جراحی های زیبایی که اغلب خانم ها برای چاق شدن صورت خود بدون برهم زدن تناسب اندامشان انجام می دهند گونه گذاری است. متخصصان زیبایی، چهار روش برای گونه گذاری مانند تزریق فیلر، قرار دادن پروتز و جراحی استخوان گونه بکار می برند. در این بخش از نمناک به توضیح انواع روش های گونه گذاری پرداخته ایم و عوارض و مزایای آن را بیان کرده ایم.
گونه گذاری با تزریق چربی
بهترین روش پر کردن گونه ها استفاده از چربی بدن خود فرد است، در این روش برای پرکردن گونه، با دستگاه ساکشن مختصری از بافت چربی ناحیه اطراف نشیمنگاه بیمار چربی را برمی دارند.
برداشتن چربی در یک مرحله انجام می شود، بافت برداشت شده در سرما نگهداری شده و به مدت یک سال قابل استفاده است که در طی ۳ تا ۴ جلسه در طی یک سال قابل انجام است ولی اغلب با یک نوبت تزریق ۱۰ تا ۳۰ و گاه تا ۴۰ درصد، نتیجه مطلوب حاصل می شود در صورت صلاحدید پزشک مرحله بعدی تزریق با رعایت فاصله زمانی مناسب انجام می شود.
استفاده از این روش عارضه ای نداشته و ماندگاری بیشتری دارد.تزریق چربی روشی کم هزینه تر و با ماندگاری طولانی تر است.
آشنایی با انواع روش های گونه گذاری
گونه گذاری با تزریق ژل
یکی دیگر از روش های گونه گذاری تزریق ژل است . تزریق ژل جهت پرکردن گونه ها روشی با عوارض زیاد همراه است زیرا بدن نسبت به ورود هر بافت خارجی واکنش نشان می دهد، تزریق ژل می تواند سبب عفونت، افتادگی صورت و بروز واکنش شود.
بهترین نوع ژل دارای پایه اسیدهیالورونیک است ولی ژل با پایه اسید هیالورونیک هزینه بالایی دارد و مدت ماندگاری آن ۸ ماه تا ۲ سال است. افرادی به تزریق ژل تمایل دارند باید این ژل ها دارای تاییدیه وزارت بهداشت باشد.
گونه گذاری با ژل چگونه است؟
گونه گذاری به وسیله پروتز
پروتز گونه نوع دیگری از روش گونه گذاری است که در آن پروتز را که اغلب از جنس سیلیکونی است با شکاف های کوچک در دهان یا زیر پلک در ناحیه گونه قرار داده می شود و از بخیه برای بستن شکاف ایجاد شده استفاده می شود و پس از حدود ۱۰ روز این بخیه ها کشیده می شوند یا در طول یک دوره زمانی بخیه های داخل دهان جذب می گردند.
اگر گونه گذاری به وسیله پروتز با سایر روش های جراحی پلاستیک صورت مثل لیفت صورت، لیفت ابرو، رینوپلاستی، یا لیفت پلک انجام شود، پروتزها به گونه را از طریق شکاف های ایجاد شده در ناحیه صورت برای انجام این عمل های جراحی وارد می کنند.
پروتزگذاری بیشتر توسط جراحان پلاستیک انجام می شود و روشی دائمی برای گونه گذاری است . پروتزهای گونه ماندگاری زیادی دارند. نکته مهم در زمینه گونه گذاری این است که این کار باید توسط پزشک متخصص و ماهر انجام شود و استفاده از پروتزهای غیراستاندارد سبب ایجاد عوارضی برگشت ناپذیر خواهد شد.
پروتزهای سیلیکونی را می توان بعدها جدا کرد اما پروتزهای دیگر با بافت طبیعی استخوان ترکیب می شوند و ساختار گونه را می سازند . این جراحی بهتر است تحت بیهوشی کامل انجام شود. مدت زمان آن نیز حدود یک ساعت است. میزان درد بعد از عمل با توجه به پیشرفت سیستم های بیهوشی و پمپ های درد بسیار خفیف است.
دوران نقاهت این جراحی یک هفته طول است . در این مدت، شست وشو و بهداشت دهان بسیار مهم است و باید روزی چهار بار بخیه ها را با دهان شویه یا آب نمک شست وشو داد. مسواک زدن هم از اولین روز بعد از جراحی مجاز است. درواقع مسواک با محل بخیه ها اصلا تماسی ندارد، همچنین بیمار باید برای یک هفته آنتی بیوتیک مصرف کند.
گونه گذاری با پروتز چطور انجام می شود؟
کاشت گونه صورت در سه شکل
- گونه ای:این پروتزها برجستگی بیشتری را ایجاد می کنند و مستقیما در استخوان گونه کار گذاشته می شوند.
- زیرگونه ای:این پروتزها سبب ایجاد گونه های پرتری خواهند شد و افتادگی یا لاغری گونه را برطرف می کنند.
- ترکیبی:یک پروتز ترکیبی وضعیت استخوان گونه و گونه را بهبود می بخشد.
بهترین روش برای گونه گذاری نوع سیلیکونی آن است زیرا این نوع پروتز نرم است و با آناتومی اندام های زیرین به خوبی سازگار می شود و هیچ گاه احساس نمی کنید لبه تیزی دارد و در صورت نیاز به تعویض یا جدا کردن پروتز، به راحتی می توان این کارها را انجام داد.
کدام روش گونه گذاری بهتر است؟
انجام جراحی استخوان گونه
یکی از روش های مؤثر برای ایجاد گونه مناسب جلو آوردن استخوان گونه است . این روش پایدار و بسیار موثر ممکن است به علت عوارض جراحی در اطراف چشم و بخشی از ساختمان خارجی و تحتانی حدقه چشم آسیب وارد نماید به صورتی که جراحان پلاستیک فک و صورت کمتر از این روش استفاده می کنند.
این روش معمولا برای افرادی انجام می شود که قبلا گونه شان در یک سمت یا هر دو طرف شکستگی داشته و دچار فرورفتگی شده است. در این جراحی استخوان گونه را مجددا از محلی که شکسته و به اشتباه جوش خورده جدا می کنند و در محل صحیح قرار می دهند.
در کسانی که فک بالا و ناحیه میانی صورت شان عقب و فک پایین شان جلو است همزمان با جراحی فک، استخوان های میانی صورت و پایه های گونه را برش داد و جلو آورد. این جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام می شود و مدت زمان آن بین دو تا دوونیم ساعت است.
جراحی استخوان گونه برای گونه گذاری
لیفت گونه (midface)
لیفت گونه هم از دیگر روش هایی است که امروزه در گونه گذاری از آن استفاده می شود.برای اصلاح ریزش ناحیه میانی صورت و گونه ها یکی از روش های مؤثر انجام لیفتmidface به دو روش کلاسیک و آندوسکوپی است.
در این عمل از برش لیفت مانکن (پیشانی و ابرو) استفاده می شود و با نخ های غیر قابل جذب ، نسوج نرم و چربی گونه به محل قبلی خود برگردانده و ثابت می شود . از این روش برای اصلاح ریزش نسوج همبندی بخش میانی صورت و اصلاح خط بینی و لب استفاده می کنند .
در لیفت گونه جراح پشت خط رویش مو در قسمت شقیقه ها را برش می دهد و با کارگذاری وسیله ای روی استخوان، در ناحیه گونه، پوست کشیده می شود، برشی که جراح انجام می دهد نیاز به بخیه دارد و ابزاری که با هدف کشیدگی پوست، کار گذاشته شده به مرور زمان تجزیه و حل می شود و گونه لیفت شده و کشیده باقی می ماند.
انجام لیفت گونه برای بیمارانی که اندازه گونه آنها کوچک است و یا نسوج همبندی و چربی صورت تحلیل رفته است مفید نیست .
گونه گذاری از طریق لیفت با نخ
در کدام روشِ گونه گذاری، تقارن گونه ها صددرصد نمی شود؟
تزریق می تواند با استفاده از چربی یا ژل انجام شود که هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. از مزایای هر دو این روش ها می توان به سرپایی بودن آنها و عدم نیاز به بیهوشی و اتاق عمل اشاره کرد.
اما از آنجایی که برای تزریق از نسج نرم و مایع استفاده می شود شاید نتوان قرینگی صددرصد در دو طرف صورت ایجاد کرد. از لحاظ ماندگاری نیز باید بدانید که حدود دوسوم از حجم چربی ظرف چند هفته تا چند ماه جذب بدن می شود.
مدت ماندگاری باقی مانده آن را هم نمی توان به طور دقیق پیش بینی کرد. ژل نیز که از هیالورونیک اسید یا مایع میان بافتی بدن انسان تشکیل شده است، پس از ۸ تا ۱۰ ماه کاملا جذب می شود. علاوه براینها، ژل و چربی موقع جذب ممکن است غیرمتقارن جذب شوند.
به عبارتی برجستگی یک طرف صورت شاید زودتر از طرف دیگر کاهش یابد. یکی دیگر از محدودیت های این روش، سنگین شدن و افتادگی پوست با بالا رفتن سن است. در این صورت فیلر در جایی که باید قرار نمی گیرد. خطر عفونت نیز در هر دوی این روش ها مطرح است.
نکته:تزریق فیلر اصولا نباید باعث کبودی و تورم قابل توجه شود مگر اینکه حین تزریق سوزن ناخواسته وارد رگ یا یک منبع خون دهنده شود؛ در این صورت زیر بافت خونریزی رخ می دهد و هماتوم تشکیل می شود، اما در حالت طبیعی، تورم بسیار مختصر است. نتیجه نهایی تزریق را هم می توان یک تا دو ماه بعد مشاهده کرد.
گونه گذاری با پروتزاز تزریق فیلر بهتر است البته پیش از این هم در بخش سلامت و زیبایی نمناک گفتیم که انتخاب روش با توجه به شرایط فرد تنها توسط پزشک متخصص باید انجام شود .
پروتز گونه از روش تزریق فیلر بهتر است زیرا در این روش گونه ها قرینه تر خواهند شد. این پروتزها در لمس بسیار طبیعی بوده و درست مانند استخوان گونه هستند . پروتزها از نسج سخت هستند و قوام نرم تری از استخوان دارند و شکل ها و سایزهای مختلفی دارند؛
برخی از آنها باعث برجستگی گونه و بعضی دیگر سبب پوشش ناحیه استخوان کف چشم و گودی پلک پایین و گروهی دیگر سبب برجستگی گونه به علاوه قوس گونه می شوند.
قرینه شدن گونه ها در گونه گذاری
عوارض پروتز گونه و تزریق ژل و چربی
در کمتر از یک درصد در عمل گونه گذاری هماتوم (تجمع خون) در ناحیه ی عمل، عفونت و پس زدن پروتز اتفاق می افتد.
در برخی موارد اعصاب حسی ناحیه ی لب بالا و پایین آسیب می ببیند که حس این نواحی را تحت تأثیر قرار می دهد و در بسیاری از موارد کم حسی یا بی حسی به مرور از بین خواهد رفت.
گاهی در این عمل نامتقارن بودن پروتزها اتفاق می افتد که نیاز به اصلاح با جراحی مجدد دارد.
تورم صورت یکی دیگر از عوارض این عمل هاست.
اگر بدن نسبت به پروتزها واکنش نشان دهد یا جراحی استریل نباشد و پروتز قبل از جای گذاری در محلول آنتی بیوتیک قرار داده نشود ممکن است عفونت رخ بدهد و پزشک مجبور به خارج کردن پروتز شود.
ممکن است ترزیق ژل آبسه هایی از پوست خارج شود و روی پوست باقی بماند .
پروتز عاملی خارجی است و از جنس بدن نیست درنتیجه واکنش بدن را به همراه دارد و باعث می شود عفونت ایجاد شود. در این صورت فرد مجبور به استفاده از آنتی بیوتیک است.
گونه گذاری چه معایبی دارد؟
مراقبت های قبل از عمل جراحی پروتز گونه و تزریق ژل و چربی
قبل از عمل، جراحی پروتز گونه و تزریق ژل و چربی بیماری هایی قبلی خود را به پزشکتان بگویید.
قبل از عمل پزشکتان را در جریان سرماخوردگی، گلودرد، تبخال یا هر بیماری دیگری دچار شدید، بگذارید.
قبل از عمل یا تزریق ژل و چربی پزشک خود را از دخانیات مصرفی خود مطلع کنید.
پزشک خود را در جریان مصرف دارویی خاص بگذارید.
قبل از عمل به مدت هشت ساعت چیزی نخورید و حتی آب نیز نیاشامید.
قبل از عمل استحمام کنید زیرا بعد از عمل، استحمام تا یک هفته ممنوع است.
روز عمل لباس های جلوباز و گشاد بپوشید.
آقایان باید قبل از عمل صورت خود را اصلاح کنند و خانم ها نیز باید آرایش صورت و لاک ناخن خود را پاک کنند.
قبل از عمل گونه گذاری چه کنیم؟
مراقبت های بعد از عمل پروتز گونه و تزریق (فیلر) ژل یا چربی
یک پوشش پارچه ای تنگ شبیه ماسک برای پوشاندن صورت بیمار بعد از عمل جراحی پروتز گونه، مورد استفاده قرار می گیردکه به حداقل رسیدن ورم های ایجادشده پس از عمل جراحی کمک می کند و سبب می شود ایمپلنت در محل صحیح خود در سطح استخوان باقی بماند.
در ۴۸ ساعت اول بعد از عمل پروتز گونه هر ۲۰ دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید. از روز سوم هر نیم ساعت به مدت پنج دقیقه در صورت ایجاد کبودی، از کمپرس گرم استفاده کنید.
در عمل جراحی پروتز ناحیه ی عمل تا ۴۸ ساعت ورم می کند و تا حدود دو هفته طول خواهد کشیدو پس از آن کاهش پیدا می کند و در عرض شش ماه کاملا عادی می شود.
بخیه ها را با دهان شویه یا آب نمک روزی چهار بار بشویید.
کبودی روی صورت در عمل پروتز گونه بعد از دو هفته برطرف می شود.
از فشار روی پروتز سه تا چهار هفته بعد از عمل پروتز گونه اجتناب کنید.
روز چهارم یا پنجم برای برداشتن فیکساسیون (ثابت کننده) به پزشک مراجعه کنید.
در روز چهارم چسب های روی پوست تان برداشته می شوند.
بعد از عمل پروتز گونه تا دو هفته آرایش نکنید.
بعد از عمل تا یک هفته مایعات و غذاهای نرم مصرف کنید و از دهان شویه و مسواک نرم استفاده نمایید.
از جویدن آدامس، زیاد صحبت کردن و خنده دوری کنید.
کارهایی که نباید بعد از گونه گذاری انجام داد
نکات مهم قبل از گونه گذاری
قبل از عمل خوب فکر کنید
برجسته سازی گونه باید در موارد لازم انجام شود زیرا برجستگی گونه مناسب افراد عادی با گونه های معمولی نیست و این افراد بعد از یک سال به علت برجستگی زیاد گونه هایشان از انجام آن پشیمان می شوند. خارج کردن پروتز و برگشت به حالت اولیه به راحتی انجام پذیر نیست زیرا پروتز تقریبا با استخوان یکی شده است. خارج کردن ژل و چربی نیز مشکل است. بنابراین افراد باید حتما قبل از برجسته سازی گونه خوب فکر کنند .
هزینه گونه گذاری
هزینه یک بسته ژل با توجه به برند آن ۸۰۰ تا یک میلیون و دویست هزار تومان است و هزینه نهایی تزریق دو گونه نیز بین یک و نیم تا دو میلیون تومان می باشد. اگر ساکشن و تزریق چربی در بیمارستان انجام شود یک و نیم تا دو میلیون تومان هزینه در بر دارد. جراحی پروتز نیز سه تا چهار میلیون تومان می باشد . هزینه جراحی استخوان فک بدون پروتز بین سه تا چهار میلیون تومان است. این هزینه ها با توجه به دستمزد پزشکان متغیرند.