معیارهای خرید یک سمعک مناسب از دیدگاه سمعک ساعی
اگر برای اولین بار قصد خرید سمعک دارید…
گر برای اولین بار قصد خرید سمعک دارید، احتمالا این سوال ها به ذهن شما می رسد، بهترین سمعک کدام است؟ از کجا سمعک بخرم؟ قیمت سمعک؟ کمک هزینه سمعک بیمه ها چه میزان است؟ و… در این مقاله قصد داریم تا به اولین سوال پاسخ دهیم.
سمعک دستگاه الکترونیک کوچکی است، که از طریق تقویت صدا باعث بهبود شنوایی افراد کم شنوا می شود.
تکنولوژی سمعک ها در سال های اخیر به طور چشمگیری تغییر کرده و این روند همچنان ادامه دارد. آن ها نسبت به گذشته عملکرد خیلی بهتری دارند، به طوری که با سمعک های جدید افراد در تمام محیط ها، شنوایی بهتری دارند.
سمعک ها از سه قسمت اصلی (میکروفون، تقویت کننده و رسیور) تشکیل شده اند و از نظر سطح تکنولوژی و شکل ظاهری (طراحی) انواع مختلفی دارند.
از طرف دیگر، “کم شنوایی” پیچیده است. به طوری که نوع و میزان آن در افراد مختلف مثل “اثر انگشت” متفاوت است. بنابراین هر فردی راه حل مخصوص به خود دارد.
با توجه به این که کم شنوایی مانند اثر انگشت است، بهتر است به جای پاسخ به سوال بهترین سمعک کدام است، به این سوال پاسخ داده شود بهترین سمعک برای من کدام است؟
برای این که بتوانیم به این سوال پاسخ درستی بدهیم، نیاز به اطلاعاتی درباره شکل و اندازه مجرای گوش، نوع و میزان کم شنوایی و نیازهای شنیداری شما داریم و همچنین اطلاعاتی درباره سلیقه، سبک زندگی و بودجه ای که شما برای حل مشکل شنوایی تان در نظر گرفته اید.
- شکل و اندازه مجرای گوش:برای برخی از مدل ها به ویژه سمعک نامرئی باید مجرای گوش اندازه و شکل مناسبی داشته باشد، تا بتوان این مدل را تجویز کرد.
گوش هر فردی با فرد دیگری از نظر اندازه و سایر ویژگی ها با هم تفاوت هایی دارد، مجرای گوش برخی از افراد کوتاه تر یا خیلی باریکتر است. اگر مجرای گوش شما خیلی کوچک است یا شکل مجرای گوش طوری است که سمعک نامرئی را نمی توان در عمق مجرا قرار داد، این سمعک ممکن است برای شما انتخاب مناسبی نباشد.
همچنین میزان و ساختار جرم گوش شما هنگام تجویز سمعک باید در نظر گرفته شود. به علت این که در برخی از مدل ها جرم گوش داخل رسیور (بلندگو) یا میکروفون می رود و باعث خرابی آن ها می شود.
- نوع و میزان کم شنوایی:کم شنوایی بسیار پیچیده است، عوامل شخصی از قبیل نوع و میزان کم شنوایی و توانایی درک گفتار در نویز، در انتخاب بهترین سمعک برای شما خیلی اهمیت دارد.
از نظر میزان ممکن است کم شنوایی شما ملایم، متوسط یا شدید تا عمیق باشد. کم شنوایی ممکن است در تمام فرکا نس ها باشد یا فقط در فرکانس های بالا باشد.
- نیازهای شنیداری و سبک زندگی:هدف اصلی از استفاده از سمعک این است که شما آسان تر و با وضوح بیشتری صداها را بشنوید.
افرادی که فعال هستند، نیازهای شنوایی بیشتری دارند. نیازهای شنیداری و سبک زندگی شما نیز در انتخاب بهترین سمعک برای شما یکی از عوامل تاثیر گذار است. برای مثال، چنانچه فردی ساعات زیادی در روز با تلفن همراه صحبت می کند یا در محیط های پُر سروصدا کار می کند، برای درک بهتر گفتار در چنین موقعیت هایی نیاز به سمعک وایرلس (بی سیم) با مدار کاهنده نویز عالی و میکروفون های جهت دار پیشرفته دارد.
در مقابل اگر شما بیشتر اوقات در خانه هستید، در محیطی بی سروصدا کتاب می خوانید یا با دوست خود چای می خورید و گفت وگو می کنید، نیاز به سمعک های پیشرفته ندارید و بهترین سمعک برای شما استفاده از سطح تکنولوژی پایه یا محدوده متوسط است.
بنابراین با توجه به این که سمعک ها برای نیاز شنیداری خاصی طراحی می شوند، تجویز یک مدل خاص و با سطح تکنولوژی یکسان (به عنوان نمونه سمعک پشت گوشی یا سمعک نامرئی) برای همه افراد توصیه نمی شود.
مسئله دیگری که در انتخاب بهترین سمعک مهم است و کمتر به آن توجه می شود، این موضوع است که سمعک برخلاف برخی از لوازم پزشکی یک پروتز خام است و برای این که عملکرد مناسبی داشته باشد به مهارت بالینی و دانش فردی که سمعک را تجویز می کند، خیلی وابسته است.
برای نمونه اگر شما پیشرفته ترین سمعک را بخرید، اما سمعک خریداری شده به درستی برای شما قالب گیری و تنظیم نشود، سمعک کارایی لازم را نخواهد داشت.
به همین دلیل برخی از افراد ممکن است از سمعک شان استفاده نکنند و همیشه از آن خاطره خوبی نداشته باشند و به دیگران هم توصیه کنند که سمعک پروتز خوبی نیست و از آن استفاده نکنید. درصورتی که مشکل سمعک نیست، علت این نارضایتی مهارت و خدمات کارشناسی است که سمعک را برای شما تجویز کرده است.
مهم ترین عامل در بدست آوردن نتیجه خوب از تجویز سمعک، دانش و مهارت فردی است که سمعک را برای شما تجویز می کند، حتی مهم تر از خود سمعک و تکنولوژی آن.
بنابراین بهترین سمعک برای شما سمعکی است که علاوه بر در نظر گرفتن عوامل شخصی، به درستی برای شما قالب گیری و تنظیم شده باشد.
از نظر مارک و برند، سمعک های تولید شده توسط ۶ هولدینگ بزرگ صنعت سمعک کیفیت خوبی دارند و هر سمعک شاهکاری از طراحی و تکنولوژی است. بااین حال، هر برندی نقاط ضعف و قوتی دارد.
به عنوان مثال، سمعک های یک کمپانی ممکن است کیفیت صدای خیلی خوبی داشته باشند، اما از نظر مقاومت نسبت به نفوذ گرد و غبار و آب درجه حفاظت (IP) پایینی داشته باشند و زیاد خراب شوند.
از نظر ارتباط وایرلس بین دو سمعک و همچنین اتصال بی سیم (وایرلس) به موبایل، تلویزیون و تلفن ثابت، تکنولوژی به کاررفته در برخی برندها نسبت به سایر برندها کیفیت بهتری ممکن است داشته باشد.
همچنین یک کمپانی ممکن است سمعک های خیلی خوبی برای نوزادان و کودکان تولید کند و برای این گروه سنی بهترین انتخاب باشد، اما سمعک های که برای بزرگسالان تولید می کند بهترین انتخاب نباشد و سمعک های برندهای دیگر برای بزرگسالان انتخاب بهتری باشد.طول عمر باتری سمعک نیز معیار مهمی است، در برخی از برندها، طول عمر باتری طولانی تر و در برخی کوتاه تر است.
نتیجه گیری
در کلینیک شنوایی و سمعک ساعی ما معتقدیم که کم شنوایی پیچیده است. کم شنوایی در افراد مختلف ممکن است به صورت های متفاوتی بروز کند. همچنین کم شنوایی هر فردی با توجه به نوع و میزان کم شنوایی و این که کدام قسمت از سیستم شنوایی آسیب دیده است، ممکن است با فرد دیگری کاملا متفاوت باشد.
بنابراین بهترین سمعک برای شما، سمعکی است که با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت برندهای شناخته شده و همچنین با توجه به عوامل شخصی دخیل در تجویز سمعک برای شما انتخاب شود، و به درستی برای شما قالب گیری و تنظیم شود.