از کجا بفهمیم دندانمان هیپوپلازی مینا دارد؟
هیپوپلازی مینا یا نقص مینای دندان چیست؟
هیپوپلازی مینای دندان مفهومی است که به نقص مینای دندان مربوط می شود اما مینای دندان چیست؟ مینای دندان یک لایه محافظتی و سفت است که سطح روی دندان را پوشش می دهد. در واقع قسمت سفید دندان، همان مینای دندان شماست که اساس آن از ترکیبات مواد معدنی است که توسط بدن تولید شده و دندان را شکل داده است.
گاهی اوقات هنگام شکل گیری مینای داخل دهان، عوامل مختلف این پروسه را مختل می کنند و مشکلاتی را در سطح آن به وجود می آورند. معمولاً این مشکلات به شکل چند خط روی دندان ظاهر می شود و باعث از بین رفتن رنگ اصلی دندان می گردد. در موارد نادرتر کل دندان رنگ قهوه ای پررنگ به خودش می گیرد.
هیپوپلازی مینای دندان می تواند به صورت ژنتیکی یا اکتسابی باشد که هردو علت های مخصوص به خودشان را دارند. این مشکل همانطور که انتظار می رود به دلیل نقص ژنتیکی اتفاق می افتد که روی تشکیل دندان داخل دهان اثرگذار است و ناحیه کوچکی از یک دندان را در حالت ایده آل درگیر می کند اما به طور کل در موارد شدید تر و جدی تر ، ممکن است چند دندان را درگیر کند.
علائم هیپوپلازی مینای دندان
علاوه بر آنچه در ابتدای این بخش از بهداشت و سلامت نمناک خواندید، این مشکل دندانی علائمی دارد که شایع ترین آنها شامل:
- لکه های قهوه ای مایل به زرد
- حساسیت دندان به گرما و سرما
- نامنظم بودن دندان
- حساسیت به اسید موجود در غذا و نوشیدنی ها
- وجود باکتری های مضر داخل دندان
- افزایش پوسیدگی دندان
علل ابتلا به هیپوپلازی مینای دندان
هیپوپلازی مینای دندان به دلیل عوامل محیطی، علائم یکسانی با هیپوپلازی ژنتیکی دارد اما به دلیل عوامل مختلف مثل قاعدگی زودرس، سوء تغذیه، عفونت باکتریایی یا ویروسی، تروما یا آسیب دیدگی دندانِ در حال رشد و دهان اتفاق می افتد. علاوه بر این موارد، علل دیگر ابتلا به هیپوپلازی مینای دندان شامل:
- کمبود ویتامین دی
- افزایش وزن
- استعمال سیگار
- مصرف دارو
- کمبود مراقبت در دوران کودکی توسط والدین
- تولد زودرس نوزاد یا وزن کم
- کمبود کلسیم
- یرقان
- بیماری کبد
- بیماری سلیاک
راه هایی برای جلوگیری از هیپوپپلازی دندان
برای آنکه دچار این مشکل نشوید کافیست:
- حداقل دو بار در روز با یک مسواک نرم دندان های خود را مسواک کنید.
- اگر دندان شما به سرما حساسیت دارد، با آب ولرم آن را بشویید.
- از غذا های حاوی اسید و قند دار به میزان حداقل استفاده کنید.
- به طور منظم چکاپ بروید و به دندان پزشک مراجعه کنید، مخصوصا زمانی که به مشکلی مشکوک بودید.
- اگرچه که برای هیپوپلازی ژنتیکی، هیچ اقدام خاصی نمی توان انجام داد اما بعضی از راهکار های ساده برای کاهش یا از بین بردن علت های محیطی هیپوپلازی مینای دندان وجود دارد.
- مصرف مکمل ویتامین آ یا ویتامین دی در رژیم غذایی می تواند به تقویت دندان ها کمک کند.
- مصرف سبزیجات سبز و برگ دار و افزایش مصرف شیر هم کمک کننده خواهد بود.
راههای درمان ابتلا به هیپوپلازی مینای دندان
درمان هیپوپلازی مینای دندان عموماً بستگی به شدت این وضعیت دارد. در موارد خفیف، دندان پزشک ممکن است مراقبت و توجه بیشتر را در ناحیه مورد نظر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان پیشنهاد دهد اما در بعضی از موارد، نیاز به اقدامات دندانپزشکی مانند بلیچینگ برای متناسب کردن مشکلات رنگ دندان و سفید کردن آن وجود دارد. در بعضی از موارد جدی تر، دندانپزشک ممکن است اقداماتی مثل پر کردن را پیشنهاد دهد.
به طور کلی اگر احساس کردید که خودتان یا یکی از اعضای خانواده به هیپوپلازی مینای دندان مبتلاست، هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید تا این مسئله زودتر تشخیص داده شود و درمان آن موثر تر باشد.
معمولاً پر کردن دندان از طریق آمالگام یا استفاده از کامپوزیت می تواند درمان های موثری باشد. البته خانم های باردار و شیرده و بعصی از کودکان ، افراد مبتلا به مشکلات نورولوژیکی یا مشکلات کلیه و افراد مبتلا به آلرژی نباید از آمالگام استفاده کنند.