نقش حنا برای پوست مضر است؟
نقش حنا برای پوست خطری دارد؟
نقش و نگارهای زیبا… از گل و بوته گرفته تا شمایل حیوانات، اسم، طرح های هندسی و خلاصه هرچه دل تنگ تان می خواهد! کافی است لب تر کنید و بگویید چه می خواهید تا در عرض سه سوت روی دست، بازو، پا و هر نقطه دیگری از بدن تان نقش ببندد… چند روز مهمان تان است و در این مدت کم نمی تواند دل تان را بزند… درد هم ندارد بنابراین می توانید هر وقت دل تان خواست دوباره بی دردسر تکرارش کنید یا طرح جدیدی دراندازید! گیاهی هم که هست و خطری تهدیدتان نمی کند! پس چه بهتر که «نقش حنا» را جایگزین «تاتو» کنید که رنگ با سوزن وارد پوست می شود و خطرات زیادی از جمله گوشت اضافه برای فرد ایجاد می کند؛ تازه! پاک کردنش هم مصیبت است.
اما هیچ فکر کرده اید این رنگ های سفید، آبی، سرمه ای، اکلیلی و… از کدام حنا یا حتی از کدام گیاه گرفته می شود؟! چطور رنگ گیاهی این همه وقت روی پوست می ماند و دوام می آورد؟! مگر حنا این قدر ماندگار است؟! تا حالا شک نکرده اید که شاید مواد دیگری در نقش حنای تان دست دارد؟ نکند این رنگ ها عواقب خوبی برای پوست تان نداشته باشند؟! اگر نگران سلامت پوست تان شده اید، صحبت های دکتر سیدمسعود داودی، متخصص پوست و مو، را از دست ندهید تا از چند و چون ماجرا آگاه شوید.
نقش حنا با پوست شما چه می کند؟
حنا و این همه ماندگاری؟!
دکتر سیدمسعود داودی، متخصص پوست و مو درباره نقش حنا و مواد اولیه اش می گوید:نقش حنای واقعی ۳، ۴روز و نهایتا یک هفته آثارش روی پوست باقی می ماند اما این نقش های حنا که رنگ هایی خارج از طیف حنا دارند، زمان زیادی روی پوست می مانند. به همین دلیل می توان گفت برای کشیدن این نقش و نگارها از موادی استفاده می شود که با قرار گرفتن روی پوست، جذب آن می شود و مهم ترین نگرانی ما، استفاده از فلزات سنگینی مثل سرب و کادمیوم است که این مواد اگر روی پوست قرار بگیرند، عوارضی برای فرد در پی دارند. همان طور که می دانید، فلزات سنگین موادی هستند که در زندگی روزمره جایگاهی ندارند و بدن مان برای عملکرد صحیح، نیازی به آنها ندارد. اما اگر به هر طریقی-چه از آلودگی هوا و چه در ترکیب با حنا- جذب بدن شوند، می توانند عوارض سخت و قابل توجهی برای بدن داشته باشند که مسمومیت با سرب، جیوه و کادمیوم از انواع خطرناک این مسمومیت ها به حساب می آیند. به خصوص اگر این نوع نقش حنای حرفه ای در سطح وسیع انجام و فرد دچار آلرژی، حساسیت و گوشت اضافه شود، غیر از اینکه ظاهر بسیار زشتی دارد، واقعا درمانش سخت و طولانی مدت خواهد بود. البته درمان اسکارهای کلوییدی گاهی ممکن است با یک پماد از بین برود اما در بسیاری از موارد نیازمند تزریق و حتی لیزردرمانی است!
حنا خیلی هم خوب است!
حنا گیاهی است که گونه های مختلفی از آن در دنیا وجود دارد و طیف رنگ هایش از نارنجی شروع می شود و نهایتا تا قرمز تیره ادامه دارد. پس مسلما رنگ هایی خارج از این طیف، حنا نیست!
نقش حنا، اگر واقعا نقش حنا باشد، هیچ خطری ندارد؛ چراکه تا امروز نه تنها هیچ حساسیت و واکنش آلرژیکی نسبت به حنا گزارش نشده، بلکه ثابت شده خاصیت ضدمیکروبی و ضدقارچی هم دارد؛ چون کسانی که عادت دارند دست و پای شان را حنا بگذارند – به خصوص در روستاها و شهرستان ها که این کار متداول تر است- کمتر دچار مشکلات پوستی می شوند، بنابراین حنای واقعی اثرات خوبی دارد.
پس مشکل کجاست؟!
از آنجا که تنوع رنگ های گیاهی بسیار کم است و ماندگاری شان هم محدود، افرادی که با اسم «نقش حنا» می خواهند کار متفاوتی انجام دهند و تنوع بیشتری به کارشان بدهند، مجبورند سراغ رنگ های شیمیایی بروند. شاهد این مدعا هم آن است که از رنگ حنا توقع ایجاد حساسیت نداریم اما بیماران زیادی به مطب های متخصصان پوست مراجعه می کنند که به دلیل خالکوبی تحت عنوان «نقش حنا» دچار خارش، حساسیت و آلرژی های پوستی شده و برخی از این افراد با مشکلات بزرگ تری مثل «اسکارهای کلوییدی» یا همان «گوشت اضافه» دست به گریبان می شوند، بنابراین باتوجه به خواصی که برای حنا گفته شد، بروز چنین مشکلاتی نمی تواند صرفا به خاطر حنا باشد و قطعا رنگ های شیمیایی دیگری هم همراه با آن استفاده می شود.
حالا چه کنیم؟
بعد از انجام این نوع خالکوبی های موقت، اول پوست زخم می شود و بعد از چند هفته تا چند ماه تبدیل به اسکار کلوییدی می شود. با اینکه اگر ماده شیمیایی که در خالکوبی استفاده شده، جذب پوست شده باشد، با شست وشوی صابون و شامپو و… پاک نخواهد شد اما اگر فرد، بلافاصله بعد از ایجاد قرمزی و التهاب و زخم به متخصص پوست مراجعه کند، می توان با پماد و دارو آن را کنترل کرد تا زمان بگذرد و ماده از بدن دفع شود؛ به این ترتیب می توان از شکل گرفتن گوشت اضافه جلوگیری کرد.
البته این صحبت ها به این معنی نیست که همه افراد بعد از نقش حنا یا خالکوبی های تحت این عنوان، حتما دچار مشکلات آلرژیک و کلوییدی می شوند اما حتی اگر احتمال بروز این مشکل بسیار هم نادر باشد، می تواند برای فرد بسیار عذاب آور باشد و دردسر زیادی برایش ایجاد کند؛ به همین دلیل توصیه می کنیم حتما افراد از طبیعی بودن و بی خطر بودن موادی که روی پوست شان قرار می گیرد، مطمئن شوند. البته «نقش حنا» به خصوص اگر در شهرستان ها انجام شود، عموما چیزی جز حنا نیست اما چیزی که امروزه به عنوان «نقش حنا» به شکل حرفه ای در حال گسترش است، مسلما از مواد شیمیایی و موادی غیر از حنا هم استفاده می شود که توصیه می کنیم افراد ریسک نکنند و سراغ این نوع خالکوبی ها نروند.
نقش حنا با پوست شما چه می کند؟
«نقش حنا» خاصیت درمانی ندارد!
دکتر نسرین بعیری، پزشک عمومی و دانشجوی سال آخر طب سنتی می گوید:از آنجا که نقش حنا به صورت موضعی در مناطقی از بدن مثل دست، پا یا کمر انجام می شود، نمی توان انتظار داشت خاصیت درمانی داشته باشد؛ چراکه وقتی می گویند کف دست و پا را بری رفع برخی ضایعات، حنا ببندید، منظور این بوده که برای ۴-۳روز متوالی و هر بار بین ۳ تا ۴ساعت، موضع درگیر را با حنا (مخلوط پودر حنا و آب) بپوشانند. بنابراین نمی توان از خطوط ظریفی که در «نقش حنا» روی پوست کشیده می شود و بعد از دقایقی هم خشک می شوند، انتظار درمان ضایعات پوستی داشت! البته این نقش های حنایی، تا حدی برای تقویت پوست آن موضع کمک کننده هستند اما اگر بخواهیم از خواص درمانی گیاهانی چون حنا بهره بگیریم، مسلما باید تحت شرایط خاصی که گفته شد، استفاده شود.
اما خواص درمانی حنا:
یکی از استفاده های حنا در گذشته، برای درمان بعضی از انواع سردردها بوده؛ به این ترتیب که مقدار مساوی از پودر برگ حنا با پودر برگ گردو را با مقداری آب ترکیب کرده و به شکل خمیر، روی سرشان قرار می دادند که غیر از درمان برخی سردردها، برای تقویت بینایی هم موثر است.
اما غیر از برگ حنا، روغن حنا هم یکی از مشتقات مفید این گیاه است که استفاده های درمانی زیادی دارد و حتی برای رنگ کردن مو هم می توان از آن استفاده کرد. روغن گل حنا برای رفع بیماری های پوستی مثل برخی ضایعات قارچی، انواع شدید اگزما کاربرد دارد.
مثلا اگر این روغن را با آب برگ گیاه کرچک مخلوط کنید، برای درمان زخم های مزمن پوستی و زخم های ناشی از اگزما مفید است. البته برای ضایعات پوستی و اگزمایی، می توان از کوبیده برگ حنا هم استفاده کرد و این نوع ضماد هم، برای ضایعات پوستی، مثل زخم های دور ناخن مناسب است.
نسخه زیبایی از حنای طبیعی
برای رنگ کردن مو هم می توان از ترکیب پودر برگ حنا با آب و هم از روغن گل آن استفاده کرد که در ترکیب با دیگر گیاهان، مثل وسمه و… رنگ های مختلفی ایجاد می کنند.
در ضمن، کسانی که کف دست و پای شان مدام احساس سوزش و داغی دارد، می توانند برگ حنا را با برگ شاه تره، گل ختمی و لعاب اسفرزه و به دانه ترکیب کرده و دو، سه ساعت روی پوست این مناطق بگذارند و این کار را دو، سه بار تکرار کنند تا این حالت از بین برود.
همه خواص روغن حنا
برای رفع خستگی و حتی دردهای مفصلی ناشی از خستگی و همین طور برای تقویت و رویش موها می توان از روغن حنا استفاده کرد. اما روش تهیه روغن حنا:برگ حنای خشک شده را با ۶برابر آب، یک شبانه روز خیس کرده، بعد آن را می جوشانیم تا یک چهارم از آب باقی بماند. بعد از صاف کردن این آب، آن را با مقدار مساوی روغن کنجد مخلوط کرده و دوباره روی حرارت ملایم می جوشانیم تا تمام آب تبخیر شده و فقط روغن باقی بماند؛ به این ترتیب تمام خواص حنا از آب به روغن منتقل شده و آماده مصرف خواهد بود. حواس تان باشد شعله اجاق باید بسیار کم باشد که روغن نسوزد!
با اینکه تا به حال هیچ عارضه ای به دلیل مصرف حنا گزارش نشده، اما بهتر است از ضماد خانگی حنا برای درمان زخم های باز و عفونت دار استفاده نشود؛ چراکه حناهای موجود در بازار بسیار با هم متفاوت هستند و بعضی ها ممکن است تقلبی بوده یا آلودگی داشته باشند، بهتر است جانب احتیاط رعایت شود.