سوالات رایج درمورد بوتاکس
بوتاکس، همان سم بوتولینیوم است, این سم، یک پروتئین خالص شده استریل است که در محیط آزمایشگاهی توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینیوم تولید می شود.
این روزها یکی از رایج ترین عمل های زیبایی بوتاکس است و تمام مراکز زیبایی نیز آن را انجام می دهند. در مورد بوتاکس سوالات زیادی تکرار می شود که تا به حال در مقالات متعدد به آنها پاسخ داده ایم. این هفته مجدد به بخشی دیگر از سوالات متداول شما خوانندگان عزیز در مورد بوتاکس پاسخ داده ام.
همه چیز درباره بوتاکس
آیا تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی مجاز است؟
در دوران بارداری و شیردهی تزریق بوتاکس ممنوع است و منطقی نیست خانم ها در این دوره سم بوتولینیوم وارد بدن کنند زیرا به هر حال این احتمال وجود دارد که مقداری از آن هرچند ناچیز از شیر به نوزاد یا از جفت به جنین برسد. البته تاکنون در تحقیقات انجام شده عارضه ای در خانم هایی که در دوران شیردهی تزریق بوتاکس داشته اند، دیده نشده است.
من نیز در بیمارانی که در دوران بارداری به اصرار و به دلایل گوناگون این کار را انجام داده اند، مشکلی ندیده ام، با این وجود آن را توصیه نمی کنم. بهتر است خانم ها صبر کنند بعد از اتمام این دوره تزریق را از سر بگیرند. البته اگر خانمی بدون اینکه بداند باردار است تزریق بوتاکس انجام دهد، نباید نگران نباشد زیرا بوتاکس دارویی نیست که به واسطه تزریق آن لازم باشد فرد جنینش را سقط کند و تجربیات نشان داده مشکلی ایجاد نخواهد شد.
اگر خانمی در دوران شیردهی خواست بوتاکس تزریق کند حتما باید از برندهای مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده کند. موارد چینی دوزهای غیراستاندارد و پروتئین های عجیبی دارند که هم برای خود فرد هم نوزاد و جنین خطرناک است.
چرا بوتاکس صورت بعضی ها را مصنوعی می کند؟
اصولا اگر نقاطی که بوتاکس تزریق می شود متخصص پوست تعبیه کند، چهره فرد غیرطبیعی نخواهد شد و اصلا حسن انجام عمل زیبایی هم همین است. اگر قرار باشد با تزریق بوتاکس ابروها تغییر شکل پیدا کند، صورت فرد زیبا نخواهد بود.
موضوع دیگر در نوع بوتاکس تزریقی است. بوتاکس چینی به دلیل دوز بالای سم چهره فرد را فریز و ماسکه می کند. هرچقدر هم تزریق خوب باشد به دلیل غیراستاندارد بودن دوز دارو، میزان فلج بودن عضلات بالاست و صورت مصنوعی می شود. پس هم خود ماده مهم است، هم چگونگی تزریق.
بوتاکس یک روش درمانی است یا یک راهکار پیشگیرانه؟
بوتاکس هم درمانی و هم پیشگیری کننده است. در برخی افراد جوان به دلیل بعضی عادات مثل اخم کردن حین تمرکز روی یک مساله یا مواجهه طولانی با نور آفتاب، چین های دینامیکی روی پیشانی و کنار چشم ها ظاهر می شود. ابتدا در حالت آرام بودن چهره این چین ها باقی نمی ماند و دیده نمی شود، اما با گذر زمان و تکرر این عمل الیاف کلاژن و الاستین پوست می شکند و چین های دینامیک استاتیک می شوند. در این شرایط حتی در حالت آرام چهره هم چین ها دیده می شوند.
بوتاکس درمان کننده چین های دینامیک است و تا ۷۰-۶۰ درصد چین های استاتیک را هم رفع می کند. اگر فرد چند بار هر ۶-۵ ماه یکبار بوتاکس را تکرار کند، این چین ها ممکن است کاملا از بین بروند. به طور کلی، در افرادی که زیاد اخم می کنند و چشم ها را جمع می کنند، تزریق بوتاکس ضروری است و از بروز چین های استاتیک پیشگیری می کند.
اثر بوتاکس موقتی است یا دائمی؟
با تزریقات مکرر اثر بوتاکس تقریبا دائمی می شود زیرا به تدریج زمانی که به عضله ای سم یوتولینیوم تزریق می شود، عضله مربوط آتروفیک و ضعیف می شود. هدف از تزریق هم همین است. عضلات قوی در ناحیه پیشانی زمینه ساز چین است و ضعیف شدن عضلات از این مساله پیشگیری می کند.
از سوی دیگر، بوتاکس به تدریج عادت اخم کردن را از سر فرد می اندازد. افرادی که هر ۵-۴ ماه یکبار بوتاکس تزریق می کنند، بعد از ۵-۴ بار هر ۱ تا ۵/۱ سال نیاز به تزریق دوباره خواهند داشت.
بوتاکس پوست را روشن می کند؟
نه، بوتاکس تاثیری روی رنگدانه های پوستی ندارد، ولی در کاهش تعریق موثر است. از بوتاکس برای کاهش عرق زیر بغل هم استفاده می کنند که اثر آن ۸-۷ ماه می ماند. بوتاکس تاثیرات درمانی ثابت شده دیگری هم دارد، مثلا در درمان برخی خارش های عصبی موثر است و در برخی موارد برای بهتر جوش خوردن زخم ها مخصوصا در ناحیه پیشانی توصیه می شود تا نتیجه زیبایی نهایی بیشتر شود.
از آنجا که بوتاکس باعث افزایش خونرسانی می شود در بهبود ریزش موی آندروژنتیک نیز نقش دارد. کاهش میزان افسردگی و سردرد های میگرنی هم از آثار شناخته شده بوتاکس است.