الناز شاکردوست در غسالخانه نمایش گم و گور+تصاویر
روایتی جالب از حضورالناز شاکردوست در نمایش گم و گور
نمایش گم و گور به تهیه کنندگی محمد قدس با بازی متفاوت الناز شاکردوست و امیر جعفری روی صحنه رفت. این نمایش در داستان یک غسال با صحنه های غسالخانه و حضور بازیگران در غسالخانه یکی از متفاوت ترین تجربه های الناز شاکردوست است.
به تازگی نمایشی با نام گم وگور به صحنه رفته که در وهله اول مهم ترین ویژگی آن حضور الناز شاکردوست به عنوان یک بازیگر شناخته شده سینما در این کار است؛ حضوری که مدت هاست انتقادهای زیادی نسبت به آن مطرح می شود، مبنی براینکه چرا تئاتر ایران و کارگردان های تئاتر برای جذب مخاطب و فروش بیشتر به سمت استفاده از چهره ها می روند؟!
البته این انتقاد از سوی بعضی اهالی تئاتر پذیرفته نمی شود و معتقدند هر کسی می تواند به این عرصه بیاید چرا که مهم، ماندگاری و رنج و زحمتی است که برای ماندن در تئاتر باید متحمل شد. با این حال نمایش گم وگور به کارگردانی امیر مهندسیان از این ماجرا مبرا نیست هرچند خودش تاکید دارد که بنا بر قصه و داستان و هدفی که مدنظر دارد از یک چهره سینمایی در کارش دعوت کرده است.
امیر جعفری و الناز شاکردوست در نمایش گم و گور
این نمایش داستان یک غسال (با بازی امیر جعفری) را روایت می کند که به دلایلی امکان کار کردن ندارد و زنی که نزد اوست (با بازی الناز شاکردوست) و به نظر می رسد، همسرش است هم در غسالخانه کار می کند و هم بر سر مزارهای قبرستان دعا و قرآن می خواند و برای بهتر شدن حال روحی اش نقشه ای می چیند.
نمایش گم و گور با حضور متفاوت امیر جعفری
همان ابتدای کار حضور شاکردوست روی صحنه نشان از نقشی متفاوت برای این بازیگر دارد ولی لااقل در شب های اول اجرا این تصور تا حدودی به هم می ریزد، چون پس از مدتی ریتم بازی رها شده و با توجه به بازی متفاوت شاکردوست در فیلم «خفه گی» فریدون جیرانی شاید باید علت این مسئله را در کارگردانی نمایش هم جستجو کرد.
نمایش گم وگور که با حال و هوایی معنوی و با پخش نوای دعا و قرآن شروع می شود در طول اجرا، فضای دیگری به خود می گیرد و به نظر می رسد بیشتر خرافات، قضاوت انسان ها از یکدیگر و تاثیر آن ها بر سرنوشت شان محور داستان باشد، موضوعی که کارگردان این نمایش آن را تا حد زیادی رد می کند و با بیان اینکه زندگی مرده شورها و برخوردهایی که در جامعه با این قشر می شود بیشتر مدنظرش بوده، در عین حال تاکید می کند که در شب های آینده این نمایش روال درست تری پیدا خواهد کرد.
امیر مهندسیان که به همراهی هادی احمدی متن نمایش گم و گور را نوشته است، در گفت وگویی با ایسنا درباره این نمایش بیان کرد:کارهای قبلی ام بیشتر قصه ای از جنگ بودند که حرفی با خود داشتند و برای این کار هم ابتدا فضایی در ذهنم بود و می خواستم اثری اجرا کنم که امید در آن اتفاق بیفتد.
نمایش گم و گور با حضور متفاوت الناز شاکردوست
او گفت:برای اجرای این نمایش با مرده شورها و غسال های زیادی صحبت کردم و کاملا تحقیقات میدانی انجام دادم. متاسفانه در جامعه نگاه خوبی به این افراد وجود ندارد به ویژه در شهرستان ها که نگاه های عجیب و غریبی در این زمینه دیده می شود، به طوری که در عروسی ها و مجالس شادی از آن ها دعوت نمی شود یا اگر نوزادی به دنیا بیاید از حضور غسال ها پیش نوزاد تازه متولد شده جلوگیری می کنند.
کارگردان نمایشهای «آدم برفی»، «مرحوم»، «جشن» و «لیلی نام تمام دختران ایران زمین است» ادامه داد:شاید در طول اجرا مسائل اجتماعی و فرهنگی دیگری پررنگ باشد اما بعد از پایان نمایش، تماشاگر به غسال داستان هم فکر می کند، مخصوصا آنکه معمولا باید شخصیت هایم را در واقعیت پیدا کنم. مثلا در یکی از شهرها دو غسال زن و مرد را دیدم که بسیار با یکدیگر نزدیک بودند و تصور می شد زن و شوهر هستند اما این آدم ها معمولا امیدی به زندگی ندارند که بخواهند ازدواج کنند یا بچه دار شوند و همین در نمایش ما هم دیده می شود؛ یعنی دو شخصیتی که تا نیمه های کار تصور می شود زن و شوهر هستند اما بعد می بینیم اینطور نیست و به همین دلیل عامدانه از دو بازیگری استفاده کردم که شاید به عنوان همسر به لحاظ سن وسال تناسبی با هم نداشته باشند.
مهندسیان افزود:ضمن اینکه برای نقش زن این نمایش، یک ویژگی خاص مد نظرم بود. آن هم اینکه در شهرستان ها دیده ام دخترانی که به عنوان غسال کار می کردند و زیبایی و وجاهت قابل قبولی هم داشتند به خاطر مرده شور بودن هیچ گاه نتوانستند ازدواج کنند و در این نمایش هم داستان شخصیت ما به جایی می رسد که سراغ فرد مسنی همچون “مراد” می رود.
نمایش گم و گور با حضور متفاوت الناز شاکردوست
او درباره دعوت از الناز شاکردوست برای بازی در این تئاتر و اینکه این انتقاد به کار او وارد می شود که از یک چهره سینمایی برای جذب مخاطب استفاده کرده در حالی که با توجه به نقش، بازیگران دیگری هم که سابقه حضور روی صحنه تئاتر را داشته باشند می توانستند دعوت شوند تا در کنار امیر جعفری یک جمع تئاتری حرفه ای روی صحنه باشد، بیان کرد:مهم ترین دلیل دعوت از الناز شاکردوست دقیقا همان نکته ای بود که درباره نگاه خاص به دختران جوان غسال وجود دارد. البته او در تمرین ها تمام چیزی را که می خواستم اجرا و ویژگی های نقشی را که بر عهده داشت به خوبی ایفا می کرد، هر چند هنوز ریزه کاری هایی وجود دارد که باید به آن توجه کرد و این وظیفه من به عنوان کارگردان است که آن ها را پیدا کنم.
وی همچنین در ادامه درباره پخش نشدن بروشور نمایش در شب های ابتدایی اجرا گفت:در شب اول نه اجازه پیدا کردیم پوستر را نمایش دهیم و نه بروشور را پخش کنیم که این اتفاق از سوی تماشاخانه پیش آمد، در حالی که اداره کل هنرهای نمایشی مجوز استفاده از این پوستر و طرح را داده بودند.
مهندسیان درباره دلیل مخالفت با این اقلام بیان کرد:پوستر ما تصویر بادکنکی را نشان می دهد که در آن دعای تلقین میت نوشته شده و این بادکنک به سمت آسمان می رفت که در تیزر هم دیده می شود و نمی دانم به چه علت امکان توزیع پیدا نکرد و باید یک طراحی جدیدی برای پوستر و بروشور داشته باشیم.
به گفته وی در این تاریخ قرار بود ریما رامین فر نمایشی را اجرا کند که با توجه به آماده نشدنش و اینکه احتمالا سال آینده به صحنه خواهد رفت، با لطف رامین فر و نیز حسین پارسایی (دبیر شورای سیاست گذاری تماشاخانه ایرانشهر) نمایش گم وگور مهندسیان جایگزین شد.
در این نمایش به تهیه کنندگی محمد قدس و مرتضی میرمنتظمی علاوه بر امیر جعفری و الناز شاکردوست، کاوه ابراهیم، علیرضا زارع پرست، فردین شاه حسینی و سمانه آقازمانی هم بازی می کنند.