بلندترین کوه جهان کجاست؟
آشنایی با بلندترین کوه های جهان به ترتیب ارتفاع
کوهنوردی برای افرادی که سرگیجه دارند یا به بیماری های قلبی دچار هستند، ورزش مناسبی محسوب نمی شود و نیازمند مهارت و استقامت بدنی بالا است تا فرد بتواند در طول مسیر دوام بیاورد و به مقصد برسد. از طرفی کوهنوردی یک نوع ورزش بسیار جذاب برای بعضی از ورزشکاران محسوب می شود.
به همین دلیل در این قسمت از گوناگون نمناک قصد داریم مرتفع ترین کوه های جهان را به شما معرفی کنیم، چیدمان موارد برعکس است و آخرین موردی که خواهید خواند متعلق به بلندترین کوه جهان است.
کوه آرارات
معنی آرارات یعنی زمین مقدس که از یک واژه ترکی گرفته شده است. اکثر این کوه ها دهانه های آتشفشانی دارند که مجموعه ای فشرده از این کوه ها را در بر می گیرند. ارتفاع این کوه ۵۱۳۷ متر می باشد و در ترکیه قرار گرفته است.
کوه مکنزی
این کوه به قله دوم کلیمانجارو معروف می باشد و سومین کوه مرتفع در آفریقا است که بالا رفتن از آن خطرناک است. مسیر آن در اوایل سال ۲۰۰۰، به دلیل مرگ و میر های بالا بسته شد و اکنون رو به بازدیدکنندگان باز شده است اما قبل از وارد شدن به آن، حتما باید همه تجهیزات لازم را داشته باشید و شجاعت کافی به خرج دهید.
کوه ملکه
تقریباً سه قله ملکه در کل جهان وجود دارد . یکی از آن ها در کالیفرنیا، دیگری در اوتا و قله آتشفشانی دیگر در کانادا قرار گرفته است که قله کانادا مدنظر ما می باشد. البته هیچ مجوزی برای فتح کردن این کوه وجود ندارد اما به بعضی از افراد تا ارتفاع ۱۶ کیلومتری از این کوه برای تمرین استفاده می کنند.
کوه کنیا
این کوه در کنیا قرار گرفته است و سه قله دارد که سختی فتح آن بین متوسط تا زیاد می باشد. مشهورترین قله آن قله لنانا است و در پارک ملی کنیا قرار گرفته که افراد زیادی از این قله بازدید می کنند؛ بدون اینکه آن را فتح کنند.
کوه شکارا
این کوه بسیار مرتفع بوده و در گرجستان و مرز روسیه قرار گرفته و یک چالش بزرگ برای کوهنوردان محسوب می شود. شاید بتوان گفت که مرتفع ترین کوه اروپا هم محسوب می شود.
کوه ایزتاچیهاتل
این کوه، یک کوه آتشفشانی است و از غرب تا شرق دهانه بزرگی از آتش فشان دارد و ظاهر آن این گونه است که انگار یک خانوم به کمر روی آن دراز کشیده است. آخرین فوران آتشفشان این کوه مربوط به سال ۱۸۶۸ می باشد. فتح این کوه حدوداً ۵ الی ۸ ساعت زمان می برد.
کوه لوکانیا
این کوه بسیار جذاب است. وقتی که به قله سنت الیاس برسید، با فاصله زیاد یک کوه بسیار بزرگتر را مشاهده می کنید که همین کوه لوکانیا می باشد. حتی یکبار هم یک هواپیما به این قله برخورد کرده است و مسافران آن در برف گیر کردند. تقریبا چند روز طول کشید تا این هواپیما از کوه بیرون آید.
کوه فراکر
این کوه ۵۳۰۴ متر ارتفاع دارد و دومین کوه مرتفع در آلاسکای مرکزی محسوب می شود. افراد کمی تا به حال موفق به فتح این قله شده اند و هر کس که بخواهد آن را فتح کند، حداقل باید ۶۰ روز منتظر باشد تا درخواست ثبت نامش انجام شود و حدوداً ۱۱۵۰۰ دلار هم هزینه دارد.
کوه پوپوکاتپتل
این کوه ۵۴۲۶ متر ارتفاع دارد و یک آتشفشان فعال در آن قرار گرفته است. این کوه در مکزیک است. احتمالاً فوران این آتشفشان ها داستان های غم انگیزی را به جای خواهد گذاشت. آتشفشان آن در سال ۱۹۹۴، ۱۹۹۶، ۱۹۹۷ و سال ۲۰۰۲ فوران کرده است.
کوه سنت الیاس
سنت الیاس یکی از کوه های مرتفع در آمریکا و کانادا محسوب می شود . جهت گیری آن به سمت آلاسکا است و افراد زیادی برای فتح آن دچار چالش شده اند. شاید پروسه اعزام شدن به محل برای فتح این کوه، به سه هفته زمان نیاز داشته باشد و تنها برای افرادی مجاز است که تجربه کافی در کوهنوردی را داشته باشند.
کوه اوریزابا
این کوه در مرکز مکزیک قرار گرفته و بسیار مرتفع می باشد. هر سال افراد زیادی تصمیم به فتح این قله می گیرند که تقریباً به ۱۵ ساعت زمان نیاز دارد. البته همه چیز بستگی به مهارت کوهنورد دارد.
کوه البروس
این کوه در جنوب روسیه قرار گرفته است؛ حتی قله آن بالاتر از ابرها دیده می شود و فقط افراد باتجربه می توانند این چالش بزرگ را بپذیرند که آن را فتح کنند و می توان گفت مرتفع ترین کوه در اروپا محسوب می شود.
کوه کلیمانجارو
کوه کلیمانجارو مرتفع ترین کوه در آفریقا است و یک توده سنگی آتشفشانی می باشد که به طول ۸۰ کیلومتر از شرق به غرب کشیده شده است و هزاران نفر را هر ساله به سمت خودش جذب می کند.
کوه لوگان یا لوگن
نام این کوه از اسم جغرافیدانی به نام ادموند لوگان در کانادا برگرفته شده است و مرتفع ترین کوه کانادا محسوب می شود. کسانی که در کوهنوردی تجربه داشته باشند، می توانند از ارتفاعات این کوه لذت ببرند.
کوه دنالی
این کوه مرتفع ترین کوه در آمریکای شمالی است که نام آن در طول سال ها تغییرات زیادی داشته است و این نام از سال ۲۰۱۵ رسمی شناخته شده است و یک مکان محبوب برای ورزش های مختلف کوهنوردی، اسکی و زیپ لاین است.
کوه ترس کروسس
این کوه در مرز بین آرژانتین و شیلی قرار گرفته است. فتح آن اصلا کار راحتی نیست. تغییرات آب و هوایی در این ناحیه شدید است و به همین دلیل افراد کمی انتخاب می کنند که از این کوه بالا بروند و آن را فتح کنند.
کوه کرو کازادرو
این کوه آتشفشانی خارق العاده در شمال غربی آرژانتین قرار گرفته است. فتح آن تقریباً ۱۸ به روز زمان نیاز دارد و باید این کار را آرام و تدریجی به انجام رساند و در طول مسیر ممکن است اثرات سنگ های آتشفشانی مشاهده شود.
کوه کرو مرسوداریو
این کوه هم در شمال غرب آرژانتین قرار گرفته و فاصله آن با مرتفع ترین کوه در جنوب آمریکا، تقریباً ۹۷ کیلومتر می باشد. معمولاً کوه محبوبی برای کوهنوردان محسوب نمی شود، زیرا آتشفشانی است.
کوه لوللیلاکو
این کوه یکی دیگر از قله های مرتفع آتشفشانی در مرز بین شیلی و آرژانتین می باشد. شاید بتوان گفت مرتفع ترین مکان باستان شناسی در دنیا محسوب می شود که تقریباً ۳ جسد مومیایی شده در سال ۱۹۹۹ در آتشفشان این کوه یافت شدند. به نظر می رسد که ۵۰۰ سال پیش در این ناحیه جان خود را از دست داده بودند.
کوه نوادو ترس کروسس توده ای
این کوه برای کوهنوردان مکان محبوبی محسوب نمی شود. می توان گفت که تقریبا ۷۰۰ نوع پرنده از جمله فلامینگوها در فصل تابستان به این ناحیه مهاجرت می کنند و در ارتفاعات آن به چشم می خورند.
کوه کرو بونته
این کوه پنجمین کوه مرتفع در آمریکای جنوبی محسوب می شود که در شمال غرب آرژانتین قرار گرفته است. یک دهانه آتشفشانی بزرگ دارد که به سمت قله باریک می شود. شرایط آب و هوایی بسیار سخت و عجیبی دارد و یکی از خشک ترین مناطق جهان است و معمولاً کوهنوردان ترجیح می دهند که در فصل زمستان آن را فتح کنند تا راحت تر آب پیدا کند.
کوه اوآسکاران
این کوه مرتفع ترین کوه در پرو محسوب می شود که همیشه روی قله آن پر از برف است و شجاع ترین کوهنوردان آن را برای فتح انتخاب می کنند، زیرا ویوی بسیار جذابی دارد.
کوه شین
این کوه دومین کوه مرتفع آتشفشانی در کل جهان است و توسط دو کوهنورد معروف هلندی در سال ۱۹۳۷ فتح شده است اما کسانی که بعد از این افراد این کوه را فتح کردند، اظهار داشتند که اثری از فتح این دو نفر در این سال ها پیدا نکردند.
کوه اوخوس دل سالادو
این کوه نمک جزء قله های آتشفشانی در مرز آرژانتین و شیلی است و بلندترین کوه آتشفشانی روی زمین محسوب می شود و فعالیت آتشفشانی در آن، هنوز در اوج خودش قرار دارد و از آن جایی که در مرز قرار گرفته، دو مسیر برای فتح آن وجود دارد.
کوه آکونکاگوا
این کوه در قطب جنوب قرار گرفته و حدود ۶۹۰۰ متر ارتفاع دارد و هر ساله کوهنوردان زیادی را به چالش می کشد. آب و هوای عجیبی در ارتفاع این کوه به چشم می خورد و فتح آن تقریباً به ۱۵ الی ۱۸ روز زمان نیاز دارد.
کوه شیشاپانگما
کوه شیشاپانگما با ارتفاع ۸۰۲۷، چهاردهمین قله بلند جهان می باشد که در کشور چین قرار گرفته و از کتماندو پایتخت کشور نپال دیده می شود. شیشاپانگما در زبان تبتی به معنی قله ای بر فراز دشتهای پوشیده از چمن می باشد.
این کوه پس از اورست، چوآیو، گاشربروم۲ از پر مخاطب ترین ۸۰۰۰ متری های جهان محسوب می شود. سه عضو از تیم ملی کوهنوردی ایران در سال ۱۳۷۹ موفق به فتح این قله شدند.
کوه گاشربروم۲
گاشربروم۲ با ارتفاع ۸۰۳۴ سیزدهمین قله بلند جهان است. اولین صعود زمستانی به این قله در سال ۲۰۱۱ توسط سیمون مورو، دنیس اوروبکو و کوری ریچارد صورت گرفت.
کوه برودپیک
کوه برودپیک با ارتفاع ۸۰۵۱ ، دوازدهمین قله بلند جهان است که در قسمت شمالی کشور پاکستان قرار دارد. برخی این کوه را به نام کی۳ نیز می شناسند که میان دو قله کی۲ و گاشربروم۲ قرار گرفته است. این قله جز قله های ۸۰۰۰ متری آسان برای صعود محسوب می شود. در سال ۱۳۸۷ عظیم قیچی ساز موفق به فتح قله برود پیک شد.
کوه گاشربروم۱
کوه گاشربروم۱ با ارتفاع ۸۰۸۰ یازدهمین قله بلند جهان است که در مرز کشور پاکستان و چین قرار گرفته و دورترین قله های قراقروم محسوب می شود. افراد محلی به این کوه “گاشا” یعنی کوهستان زیبا می گویند. کوهنوردان به این کوه “قله پنهان” می گویند زیرا تا قبل از ورود به دره گاشربروم ها امکان مشاهدت کوه وجود ندارد.
مقبل هنر پژوه و محمد اوراز در سال ۱۳۸۲ هنگام صعود به این قله به دلیل سقوط بهمن موفق به فتح قله نشدند و طی این حادثه محمد اوراز جان خود را از دست داد. حسن نجاریان و عظیم قیچی ساز از دیگر کوهنوردان ایرانی بودند که موفق به فتح این قله شدند.
کوه آناپورنا
کوه آناپورنا با ارتفاع ۸۰۱۹ متر، دهمین کوه بلند جهان، مرگبار ترین کوهستان دنیا می باشد و مرتفع ترین کوه نپال محسوب می شود و محبوبیت بسیار زیادی در بین توریست ها دارد و سالانه افراد زیادی تصمیم به فتح آن می گیرند.
بر اساس آمار به دست آمده حدود ۴۱ درصد از ۱۰۰ درصد صعود کنندگان به این قله پیش از رسیدن به قله جان خود را از دست می دهند. نخستین صعود به این قله در سال ۱۹۵۰ توسط موریس هرزوگ و لویی لاشنال از فرانسه صورت گرفت که هردو کوهنورد به سرمازدگی سخت دچار شده و حتی لویی لاشنال تمام انگشتان دست و پایش را از دست داد. عظیم قیچی ساز و پس از آن رضا شهلایی ایرانی های صعود کننده به قله این کوه بودند.
کوه نانگا پاربات
نانگا پاربات با ارتفاع ۸۱۲۶، نهمین کوه بلند جهان است که در امتداد رشته کوه هیمالیا در کشور پاکستان قرار دارد.نام این کوه به معنای کوه لخت است و علت آن هم نبود برف روی این کوه می باشد.
به این کوه، کوه مرگ هم می گویند، زیرا پس از کوه آناپورنا دارای بیشترین کشته از صعود کنددگان بوده است و ۳۱ نفر حین بالا رفتن از آن در سال ۱۹۵۳ جان خود را از دست دادند.
این کوه دارای سه رخ گسترده نما راکیوت در بخش شمالی کوه، نما نقره فام در بخش جنوبی کوه و نما رویال در قسمت جنوبی کوه واقع شده است. لیلا اسفندیاری (اولین زن ایرانی)، کاظم فریدیان، سهند عقدایی، محمد نوروزی، حسین ابولحسنی و احسان پرتوی نیا از اولین گروه کوهنوردان ایرانی بودند موفق به فتح این قله شدند.
کوه ماناسلو
این کوه یک قله جذاب در نپال است که چشم اندازی بسیار زیبا و رویایی دارد و شاید فتح آن ۴۲ روز به طول بیانجامد. این کوه با ارتفاع ۸۱۵۶، برفی با برآمدگی های فراوان و دره های سفید پوش یخی با شیب بسیار است و تا قله هشت هزار متر مسیر دارد که قطعاً خطرناک محسوب می شود و تا به حال ۳۲ مورد مرگ در این کوه اعلام شده است.
قله ماناسلو ،اولین قله بین قله های ۸۰۰۰ متری بود که ایرانیان در سال ۱۳۵۵ موفق به فتح آن شدند. از فاتحان ایرانی این قله می توان به مهدی عمیدی و پروانه کاظمی اشاره کرد.
کوه دهالاگیری
این کوه رنگ سفید زیبایی دارد و در هیمالیا و در کرانه مرکزی بخش شمالی کشور نپال قرار گرفته و شاید زیباترین کوه مرتفع در دنیا محسوب شود. این کوه عنوان هفتمین کوه بلند جهان را دارد و دارای ارتفاع ۸۱۶۷ متر می باشد.
تا به امروز بیش از ۳۲۰ صعود به این قله صورت گرفته است، البته بالا رفتن از آن خطرناک است و در سال ۲۰۱۵، تقریباً ۷۰ نفر از کسانی که قصد بالا رفتن از این کوه را داشتند، جان خود را از دست دادند.
از ایران مهدی اعتماد فر و امیر حسین انصاری در سال ۱۳۸۵ برای صعود این قله تلاش کردند اما به دلیل شرایط جوی نامناسب فتح قله موفقیت آمیز نبود، برای بار دوم سال ۱۳۸۸ مهدی اعتماد برای صعود به این قله تلاش کرد اما متاسفانه در طوفان ناپدید شد.
کوه چو ایو
کوه چو ایو به معنی “الهه فیروزه” با ارتفاع ۸۲۰۱ متر در قسمت غربی اورست و در در آسمان هیمالیا و مرز کشور های چین و نپال قرار گرفته است. در بین کوه های ۸۰۰۰ متری جهان آسان ترین کوهی که برای صعود وجود دارد البته فتح آن نیاز به تمرین دارد.
هفت نفر از تیم ملی کوهنوردی ایران در سال ۱۳۷۹ موفق به صعود و سپس فتح این قله شدند. سپس عظیم قیچی ساز به تنهایی و بدون استفاده از اکسیژن مصنوعی موفق به فتح این قله شد.
کوه ماکالو
کوه ماکالو با ارتفاع ۸۴۶۳ پنجمین کوه بلند در جهان و کوهی شبیه به یک هرم چهار وجهی است که در مرز کشورهای چین و نپال با نام ماکالو وجود دارد.
تعداد کسانی که بتوانند این کوه را با موفقیت فتح کنند، نادر هستند زیرا این قله دارای شیب بسیار شدید و تیغه های تیز در برآمدگی های آن ولغزنده است و یک چالش بسیار بزرگ برای کوهنوردان محسوب می شود و شاید رسیدن به قله دو و نیم ماه زمان ببرد.
چنانچه در مطالب قبلی نمناک هم اشاره شد، هفت نفر از اعضای تیم ملی کوهنوردی ایران در سال ۱۳۸۰ موفق به صعود به این قله شدند و پس آن عظیم قیچی ساز و پروانه کاظمی توانستند به قله این کوه صعود کنند.
کوه لهوتسه
این در مرز کشورهای چین و تبت قرار گرفته و چهارمین قله مرتفع جهان است که از طریق گلوگاه جنوبی به اورست پیوسته است. فتح این کوه نیازمند مهارت های بالا و استقامت بدنی می باشد زیرا این کوه دارای برآمدگی به طول ۳ کیلومتر است که قله اصلی لهوتسه با ارتفاع ۸۵۱۶ متر، قله لهوتسه شار با ارتفاع ۸۳۸۶ متر و قله لهوتسه میانی با ارتفاع ۸۴۱۰ متر بر روی آن قرار گرفته است.
گروهی از کوهنوردان سویسی سال ۱۹۶۵ برای اولین بار این قله را فتح نمودند. از ایران پروانه کاظمی این قله را فتح کرد. او اولین زن در جهان است که به صورت همزمان (در طی یک فصل) قله اورست و لهوتسه را فتح کرد.
کوه کانگچنجونگا
این کوه در مرز نپال و هند قرار گرفته است و تا سال ۱۸۴۹ مرتفع ترین کوه در جهان محسوب می شد. قله کانگچنجونگا به همراه چهار قله دیگر اطراف آن دارای ارتفاعی بیش از ۸۴۵۰ است و سومین قله بلند جهان به شمار می آید.
این قله یکی از پنج قله مرگبار دنیا است و بالا رفتن از آن بسیار خطرناک است و همراه با ریسک محسوب می شود. از ایران عظیم قیچی ساز در سال ۱۳۹۰ و رضا شهلایی در سال ۱۳۹۲ موفق به صعود قله کانگچنجونگا شدند.
کوه کی ۲
کوه کی ۲ دومین کوه بلند جهان است مابین مرز پاکستان و چین قرار گرفته است. این کوه یک مسیر عمودی منحصر به فرد دارد و بالا رفتن از آن، نیازمند مهارت های بسیار بالا است. از هر چهار نفر که موفق به فتح آن می شوند به صورت میانگین یک نفر جان خود را از دست می دهد از این رو به آن کوه وحش و قاتل نیز گفته می شود.
اولین بار سال ۱۹۵۴ “کوه وحش” یا همان کی۲ فتح شد که حدود ۸ هزار و ۶۱۱ متر ارتفاع دارد و اصلا به درد کوهنوردان آماتور نمی خورد. در سال ۱۳۸۳ داود خادم اصل اولین ایرانی بود که برای فتح قله کی۲ اقدام نمود اما متاسفانه بر اثر طوفان در این کوهستان جان خود را از دست داد.
کاظم فریدیان در سال ۱۳۸۶ به عنوان اولین کوهنورد ایرانی موفق شد پرچم ایران را بر فراز قله کی۲ به اهتزاز درآورد و سپس عظیم قیچی ساز در سال ۱۳۹۱ و رضا شهلایی در سال ۱۳۹۳ از کوهنوردان فاتح این کوه مخوف بودند.
کوه اورست
اورست مرتفع ترین کوه جهان است و همه با آن آشنایی داریم. کوه اورست، ۲۹۰۲۹ فوت یا ۸۸۴۸ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در منطقۀ Mahalangur در هیمالیا قرار دارد.
قلۀ اورست در مرز چین و نپال واقع شده و این دو کشور را از یکدیگر جدا می کند ارتفاع آن ۸۸۰۰ متر است. “قله ۱۵” ابتدایی ترین نامی بود که به این کوه نسبت داده بودند اما انجمن سلطنتی جغرافیا (کانون جغرافی دانان بریتانیا) نام اورست که نام یکی از نقشه برداران بریتانیایی بود را به آن نسبت دادند.
جالب ترین دانستنی ها درباره اورست
- افراد زیادی هم حین فتح این قله جان خود را از دست داده اند. از هر ۱۰۰ نفری که به قله صعود کرده اند ۴ نفر جان خود را از دست داده اند.
- کوه اورست در سال ۲۰۱۵ به دلیل زلزله ای در نپال حدود ۲٫۵ سانتی متر کوچکتر شد.
- کوه اورست در طی هر سال ۴ میلی متر بزرگتر می شود.
- تا به امروز بیش از ۵ هزار کوهنورد به قله این کوه قدم گذاردند که یکی از آنها پیرزن ۷۳ ساله، دختر بچه ۱۳ ساله و فردی نابینا بوده است.
- در کوه اورست۵۰ تن زباله وجود دارد و همین باعث شده از آن به عنوان کثیف ترین کوه جهان یاد شود.