روز خانواده در تقویم جهانی
۱۵ می روز جهانی خانواده و جزئیات آن
خانواده، نخستین نهاد اجتماعی و رکن اصلی جامعه انسانی و مناسب ترین نظام برای تأمین نیازهای روحی و معنوی بشر است. خانواده، در همه جوامع اهمیت اساسی دارد زیرا بهترین بستر را برای تأمین امنیت و آرامش روانی اعضا و پرورش نسل جدید فراهم می آورد.
مجمع جهانی سازمان ملل روزی را به عنوان روز جهانی خانواده اعلام کرده است که همه ساله در کشورهای مختلف گرامی داشته می شود. با تبریک روز جهانی خانواده این بخش از نمناک را به این موضوع اختصاص داده ایم.
روز جهانی خانواده چه روزی است؟
روز جهانی خانواده ۱۵ می برابر با ۲۵ اردیبهشت است که در تاریخ ۲۰ سپتامبر سال ۱۹۹۳ بر اساس قطعنامه شماره ۲۳۷/۴۷ به تصویب رسید. روز جهانی خانواده همه ساله در کشورهای مختلف گرامی داشته می شود.
دلیل نامگذاری روز جهانی خانواده
اهمیت خانواده برای کسی پوشیده نیست چرا که خانواده مهمترین جایگاه تربیتی بشر است که بیشترین مسئولیت را در تعالی و تکامل وجودی انسان بر عهده دارد. خانواده بر جامعه بسیار تاثیرگذار است چرا که کمرنگ شدن و تزلزل ارزش های اخلاقی در خانواده، به متزلزل شدن جامعه منجر می شود.
در نگاه اسلام هیچ بنایی نزد خداوند محبوب تر از خانواده نیست؛ در یک خانواده مطلوب اسلامی، مودت و رحمت بین اعضای آن برقرار و والدین با شور و اشتیاق به وظایف خود عمل می کنند.
روز جهانی خانواده فرصت مناسبی برای ارتقای سطح آگاهی عمومی در مورد مسائل مربوط به خانواده و بسط آن در جوامع مختلف است. این روز موقعیتی را فراهم می کند تا بتوان به واقعیت هایی از روش های اقتصادی، ادبی، اجتماعی و جمعیت شناختی موثر بر خانواده ها دست یافت.
هدف از گرامیداشت روز جهانی خانواده، اهمیت جوامع جهانی به خانواده به عنوان اصلی ترین رکن جامعه و برطرف کردن مواردی است که در دنیای امروز این کانون گرم زندگی را تهدید می کند. با گرامیداشت روز جهانی خانواده در ایران دولت و مردم حمایت خاص خود را از کانون گرم خانواده اعلام می دارند.
سازمان ملل در روز جهانی خانواده چه اقداماتی انجام می دهد؟
افزایش درک از هدف روز جهانی خانواده، توجه به خانواده در سیاست گذاری در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی، فراهم آوردن خدمات اساسی در حوزه خانواده، تبادل دانش و مهارت در مورد مسائل خانواده، پژوهش درباره خانواده، پشتیبانی و ارتقاء سیاست ها و برنامه های خانواده در قوانین سراسر کشورها، پشتیبانی از ظرفیت سازی برای دولتهای کشورهای درحال توسعه در حوزه خانواده و برقراری ارتباط و گفتگو با دولتها در زمینه امور مرتبط با خانواده از اقدامات سازمان ملل در روز جهانی خانواده است.
خانواده و تاثیر آن بر اجتماع
خانواده اولین بافتی است که فرزندان درآن فکر، احساس و رفتار می کنند، یاد می گیرند و رشد می یابند. خانواده سالم، اساسی ترین گام در داشتن جامعه ای سالم است. از ویژگی های مهم خانواده سالم عبارتند از:برآوردن نیازهای جسمانی، اجتماعی، روانشناختی و معنوی اعضاء و توانایی سازگاری با تغییر، به هم پیوستگی، انعطاف پذیری و ارتباط متعادل.
برای داشتن خانواده ای سالم باید همه افراد در انتخاب همسر دقت کنند و معیارهای ارزشی، اخلاقی و ایمانی را در نظر بگیرند. در خانواده سالم پدر و مادر هنر شنیدن را در خود تقویت می کنند و به دنیای فرزندان خود نزدیک می شوند. آنها برای فرزندان بهترین پناه گاه به شمار می روند.
این خانواده کانونی برای پرورش نسل آینده و محلی برای انتقال درست ارزش ها و فرهنگ های گذشته خواهد بود تا هیچ گاه فرزندان، خود را بدون هویت ندانند و از پیشینه خود دور نشوند.
برای حفظ خانواده از فروپاشی باید کنترل های لازم را انجام داد. خانواده ای که کنترل اجتماعی ضعیفی روی فرزندان اعمال می کند، روند درونی سازی ارزش ها و سایر مؤلفه های فرهنگ عمومی را به انحراف می کشاند. فرزندانی که درون خانواده در دوران کودکی با کمبود محبت مواجه اند احتمال انحراف از معیارهای جامعه در آنها بسیار بالاتر است.