تاریخ : دوشنبه, ۳ دی , ۱۴۰۳ Monday, 23 December , 2024
3

ساخت اولین مسواک و خمیر دندان دنیا ؛ کی و کجا ؟

ساخت اولین مسواک و خمیر دندان دنیا ؛ کی و کجا ؟

مسواک و خمیر دندان یکی از اساسی ترین ابزار ها برای بهداشت و سلامت دهان و دندان است. اما تا به حال به تاریخچه و پیداش این ابزار ها فکر کرده اید؟

ساخت اولین مسواک و خمیر دندان دنیا ؛ کی و کجا ؟

دانستنی های مهم درباره تاریخه ی ساخت مسواک و خمیردندان

مسواک و خمیر دندان از جمله موارد ضرری برای مراقبت از بهداشت دهان و دندان است که می توانید در بسیاری از فروشگاه ها خریداری کنید. اما آیا می دانید تاریخچه آن ها چیست ؟ آیا تا به حال فکر کرده اید که قبل از به وجود آمدن مسواک و خمیر دندان هایی که امروزه می شناسیم و استفاده می کنیم، افراد برای شستن دندان هایشان از چه چیزی استفاده می کردند؟! با ما در این بخش از گوناگون نمناک همراه شوید تا اطلاعات مهم و جالبی درباره مسواک و خمیر دندان کسب کنید، اگر هنوز هم کنجکاو هستید که مردم دوران باستان و انسان هایی در گذشته ای نه چندان دور از چه چیزی برای تمیز کردن دندان های خود استفاده می کردند، ادامه مطلب را از دست ندهید.

مسواک زدن

اختراع خمیر دندان از گذشته تا به امروز

به نظر می رسد انسان ها در دوران باستان از معجون های مختلفی استفاده کرده اند. می توان گفت خمیر دندانی که امروزه استفاده می کنیم ترکیبی از فلوراید، ساینده های ملایم، مواد مرطوب کننده، طعم دهنده ها و شوینده ها است اما با این حال، در سالیان گذشته هم خمیر دندانی وجود داشته و مردم از آن استفاده می کرده اند.

شروع با مصریان

تاریخ استفاده از خمیر دندان در میان مصریان به ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. آن ها از سنگ نمک پودر شده به همراه نعناع ، فلفل خشک و پودر گل زنبق به عنوان خمیر دندان استفاده می کردند. گرچه این فرمول دندان ها را به طرز چشمگیری تمیز می کرد اما باعث تحریک زیاد و خونریزی لثه می شد . حتی برخی افراد می گویند این موثرترین درمان پاکسازی دهان تا حدود یک قرن پیش بوده است.

این فرمول نه تنها در میان مصریان بلکه بین رومیان و یونانیان نیز رایج بود. در یونان از خمیری حاوی استخوان های پودر شده ، پوسته های صدف و تخم مرغ ، خاکستر سم گاو ، جنسینگ و پودر ذغال برای تمیز کردن دندان و خوشبو کردن دهان استفاده می کردند.

رومیان باستان، اهمیت زیادی به پوسیدگی دندان ها و رفع بوی بد دهان داده و به همین دلیل، از زغال و پوسته های طعم دهنده استفاده می کردند. چینی ها به عنوان خمیردندان از عصاره جنسینگ، نعناع گیاهی و نمک استفاده می کردند.

نعناع گیاهی

مسیر رشدی که خمیر دندان طی کرده

توسعه خمیردندان ها به شکل مدرن، از سال های ابتدایی قرن هجدهم میلادی آغاز شد.در سال۱۸۲۴ نیز دندانپزشکی به نام دکتر پیبدی برای افزایش قدرت تمیز کنندگی صابون را به مواد ساینده خمیر دندان اضافه کرد. بعد ها، صابون با ماده شوینده ای به نام سدیم لوریل سولفات جایگزین شد تا از قوام بهتری برخوردار باشد.

در سال ۱۸۵۰ میلادی، فردی به نام جان هریس (John Harris)، از گچ در روتین بهداشت دهان و دندان استفاده نمود.

تا قبل از این دهه، خمیردندان ها به شکل پودر تولید و استفاده می شدند اما دکتر واشنگتن شفیلد در سال ۱۸۸۶ میلادی خمیردندان جدیدی به نام «Crème Dentifrice»، به شکل خمیر و در لوله های خاصی به بازار عرضه شد که شبیه ترین نمونه به خمیردندان های امروزی است.

در سال ۱۸۷۳ اولین خمیردندان نرم با رایحه ای مطلوب توسط کلگیت ایجاد شد و در شیشه های کوچکی فروخته می شد .در این سال برند مشهور کولگیت (Colgate)، اقدام به تولید انبوه خمیردندان نمود. این شرکت در دهه ۱۸۹۰ میلادی، خمیردندان های لوله ای خود را که مشابه با بسته بندی های فعلی می باشند، به بازار عرضه نمود.

مهم ترین نوآوری های این دوران، استفاده از سدیم لوریل سولفات (sodium lauryl sulphate)، به عنوان ماده اصلی خمیردندان است که امروزه هم به همین شکل بکار گرفته می شود.

در اواخر قرن بیستم با پیشرفت دندان پزشکی ، خمیر دندان مدرن برای پیشگیری یا درمان بیماری ها و شرایط خاص مانند حساسیت دندان و پوسیدگی آن ابداع شد.

خمیر دندان

در سال ۱۹۱۴ پس از بررسی فواید بسیار برای دندان ها ، فلوراید به خمیر دندان اضافه شد. خمیردندان های فلوراید، محصول یک ایده دانشگاهی و تلاش های نوآورانه سه تن از محققین دانشگاه ایندیانا (Indiana University) بود که در نهایت، به ظهور برند «Crest®» در سال ۱۹۵۶ میلادی انجامید.

از سال ۱۹۴۰ میلادی ویلیام نبرگال، هری دی ،جوزف موهلر تحقیق پیرامون ارائه یک محصول پیشگیری از سوراخ شدن و پوسیدگی دندان ها را آغاز کردند و موفق به ساخت اولین خمیردندان فلوراید پس از یک دهه تلاش و آزمایش شدند. در سال ۱۹۵۳آن ها محصول خود را به ثبت رساندند.

به تدریج محققان دریافتند که مواد ساینده خمیر دندان می تواند مینا را فرسوده کرده یا به آن آسیب برساند بنابراین خمیر دندان هایی با سایندگی بسیار کم تولید کردند .

در سال ۱۹۸۷ میلادی خمیردندان های خوراکی توسط ناسا و برای تسهیل تمیزکردن دندان های فضانوردان تولید شد. فضانوردان با استفاده از این خمیردندان ها در شرایطی که نیروی جاذبه در فضا کاهش می یابد، می توانستند دندان های خود را بدون مسواک زدن و شستشوی بعدی تمیز کنند. این خمیردندان های خوراکی و بدون ضرر برای کودکانی که سن و سالشان کم بوده و خمیردندان ها را می خوردند، مناسب است.

در سال ۱۹۸۹ اولین خمیر دندان با نام ” سفید کننده ” توسط رامبراند به فروش رسید.

در سال های اخیر خمیر دندان به طور واضحی از مخلوط استخوان و پوسته تخم مرغ خرد شده فاصله زیادی داشته است ، اگرچه هدف آن برای تمیز کردن دندان ها و تازه شدن نفس همیشه ثابت مانده است.

خمیر دندان امروزه معمولاً حاوی فلوراید، رنگ خوراکی ، طعم دهنده، شیرین کننده و موادی است که باعث می شود خمیردندان صاف، کف دار و مرطوب بماند.

خمیر دندان فلوراید

مسواک از گذشته تا به امروز

اکثر مورخان بر این باورند که بابلیان و مصریان باستان بین سال ۳۰۰۰-۳۵۰۰ قبل از میلاد اولین مسواک را از شاخه های فرسوده درخت ایجاد کرده اند و این چوب های جویدنی برای آن ها به عنوان مسواک استفاده می شد.

گمان می رود چینی ها اولین مسواک طبیعی مویی را در دهه ۱۴۰۰ از موی خوک برای رشته های مویی مسواک و از استخوان یا بامبو برای دسته های آن استفاده می کردند .

شواهد نشان می دهد که تا سال ۱۷۸۰ میلادی اروپایی ها از اختراع مسواک خبر نداشتند و مردم از آرد سوخاری سوخته ، نمک و آهک برای مسواک زدن استفاده می کردند در این سال ویلیام آدیس مسواک مدرنی را در انگلستان طراحی کرد ، او از قسمتی از استخوان گاو و موی خوک مسواکی را ابداع کرد و در سال ۱۸۴۴ اولین برس مویی ۳ ردیفه طراحی شد .

ویلیام آدیس که به جرم آشوب و اغتشاش، دوران محکومیتش را در زندان به سر می برد ، برای تمیز کردن دندان هایش روی تکه استخوانی از غذایش سوراخ های کوچکی ایجاد کرد و بعد تارهای نخی را گره زده و داخل سوراخ ها فرو کرد و با چسب آن ها را چسباند.

بعد از رهایی از زندان او مسواک الیاف دار را به صورت انبوه تولید کرد و با این روش، تجارتی را آغاز کرد که ثروت زیادی برایش به ارمغان آورد و مسواک زدن یکی از عادات اروپایی ها شد. در آن زمان مسواک بسته به نوع پرزی که در آن به کار می رفت کیفیت های متفاوتی داشت و در قیمت های مختلف به فروش می رسید.

تا سال ۱۸۳۸ مسواک ها به همین منوال با موی حیوانات و دسته های چوبی یا استخوانی ساخته می شدند تا اینکه اتفاق مهم دیگری در تاریخچه تولید مسواک روی داد.

مسواک

تحول مسواک

تا قبل از اختراع نخ نایلون توسط دوپونت دی نمورس، هنوز از موهای حیوانات به عنوان رشته های مویی مسواک استفاده می شد . نخ نایلون مسواک مدرن امروزی در سال ۱۹۳۸ ابداع شد . در دهه ۱۹۵۰ این رشته ها در مسواک به کار برده شد و مردم استفاده از آن را ترجیح دادند . اختراع نایلون روند تکاملی مسواک را تغییر داد زیرا تولیدکنندگان مسواک هایی با درجه سختی متفاوت و بنا به سلیقه مشتریان خود می توانستند تولید و روانه بازار کنند.

عدم استقبال مسواک در آمریکا

آمریکایی ها تا سال ۱۸۸۵ مسواک نزدند و علاقه چندانی به استفاده از مسواک نشان نمی دادند. امتیاز تولید مسواک با الیاف مصنوعی را آقای «واسدورف» یک تاجر دنیا دیده در سال ۱۸۵۷ به نام خودثبت کرد و اولین مسواک نایلونی با نام مسواک جادویی دکتر «وست» تولید شد. بعد از پایان جنگ جهانی دوم و بازگشت سربازان، اوضاع تغییر کرد و مردم آمریکا هم تحت تأثیر این عادت بهداشتی قرار گرفته و اوضاع مسواک زدن در آمریکا بهتر شد.

اولین مسواک برقی

اولین مسواک برقی در سال ۱۹۳۹ ساخته شد. و دکتر «فلیپ گای ووگ» سوئیسی اولین مسواک برقی را طراحی کرده و به تایید انجمن دندانپزشکی آمریکا رساند. امروزه بیش از ۳۰۰۰ نام تجاری در دنیا به تولید مسواک مشغولند و این وسیله ساده و مفید به یکی از اجزای اصلی زندگی مردم تبدیل شده است.

مسواک برقی

مسواک های مدرن و نحوه انتخاب مسواک مناسب

مسواک در طول تاریخ تحول یافته و با استفاده از طرح های مدرن ارگونومیک و مواد ایمن و بهداشتی به ابزاری با طراحی علمی تبدیل شده است و در حال حاضر تمام مسواک ها شامل یک دسته و یک سری مویی برای تمیزکردن دندان ها هستند.

امروزه مسواک های دستی و برقی هر دو در شکل و اندازه های مختلف در دسترس هستند. آن ها به طور معمول از دسته های پلاستیکی و موی نایلونی ساخته می شوند. اکنون دندان پزشکان و محققان دندان پزشکی می توانند بهترین نوع مسواک را برای سلامت دهان و دندان آزمایش کنند.

جدید ترین مدل های مسواک با دسته هایی صاف، منحنی، زاویه دار و نواحی لاستیکی نرم در دسترس هستند که برای سهولت در نگهداری و استفاده آسان طراحی شده اند.

انجمن دندان پزشکی مسواک های نرم را توصیه می کند. مسواک هایی با سری کوچکتر بهتر می توانند به تمام نواحی دهان ، از جمله دندان های پشتی برسند اما باز هم به اندازه دهان شما بستگی دارد.

بهترین دسته های مسواک آن هایی هستند که بتوان آن را به راحتی در دست گرفت .مسواک خود را هر سه ماه یکبار یا زمانی که موهای آن شروع به ساییدگی کند، جایگزین کنید.

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=50801

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0