حرف هایی را که نباید به فرد طلاق گرفته بزنیم
این حرف ها را به طلاق گرفته ها نگویید
طلاق اتفاقی است که به عنوان آخرین راه برای خاتمه دادن به یک زندگی باید مورد انتخاب قرار بگیرد . طلاق بار روانی زیادی برای زوجین دارد و آثار آن تا مدتها در فرد وطلقه باقی می ماند . اولین برخورد با فردی که طلاق گرفته است کار بسیار دشواری است . اکثر کسانیکه طلاق گرفته اند از نظر روحی و روانی افت شدید می کنند و توانایی مدیرت زندگی خود را ندارند و اعتماد بنفس و اراده خود را نسبت به قبل از دست می دهند.
اگرچه طلاق یک ناهنجاری اجتماعی است اما با گسترده شدن زندگی شهری لزوم پرداختن به مسائل بعد از طلاق و مدیریت اتفاقات بعد از آن مخصوصا در میان جوانان بیش از پیش احساس می شود.احساساتی نظیر ناامیدی، یاس، افسردگی، کاهش اعتماد به نفس، اعتیاد، فساد اخلاقی و … مشکلاتی است که ممکن است بعدازطلاق به سراغ زوج هایی بیایید که زندگی مشترک خود را از دست داده اند.
وقتی نوبت به طلاق می رسد بسیاری از ما نمی دانیم چه باید بگوییم و البته چه چیزهایی را نباید بگوییم. نتیجه آن که گاهی حرف هایی را به فردی که طلاق گرفته می زنیم که نباید آن ها را به زبان بیاوریم.
در زمان مواجه شدن با رویدادهایی چون عقد، ازدواج، بچه دارشدن و حتی فوت نزدیکانمان به صورت معمول تا حدّ زیادی آموزش دیده ایم که باید چه طور برخورد کنیم، چه صحبت هایی بکنیم و چه حرف هایی را نزنیم؛ اما وقتی نوبت به طلاق می رسد بسیاری از ما نمی دانیم چه باید بگوییم و البته چه چیزهایی را نباید بگوییم. نتیجه آن که گاهی حرف هایی را به فردی که طلاق گرفته می زنیم که نباید آن ها را به زبان بیاوریم.
اولین برخورد با فردی که طلاق گرفته است
مواجههٔ دیگران با فردی که به تازگی طلاق گرفته ممکن است برای او تجربه ای استرس زا باشد. همه می دانیم که فردی که از همسرش جدا می شود، در روزهای بعد از طلاق شرایط دشواری دارد، تا حدی که برخی افراد این زمان را مشابه وقتی می دانند که همسر کسی فوت کرده باشد؛ با وجود این، برخی از ما ممکن است در این روزهای دشوار صحبت هایی را با فردی که طلاق گرفته مطرح کنیم که نه تنها کمکی به او نمی رساند، بلکه باعث افزایش اضطراب و ناراحتی در او می شود یا عصبانیت و احساس گناه را در او تشدید می کند. در زمان گفت وگو با فرد جداشده از همسر بهتر است چه حرف هایی را به زبان نیاوریم؟
طلاق بار روانی زیادی برای زوجین دارد
آخه تو که خوشحال به نظر می رسیدی. من فکر می کردم ازدواج خوبی داری
هر کسی که طلاق می گیرد، ولو این که دلایل بسیار موجهی نیز برای این کار خود داشته است، باز هم در گوشهٔ ذهنش کمی تردید نسبت به انتخاب خود دارد. ممکن است تا مدت ها بعد از طلاق، فرد با خود تکرار کند که «آیا واقعاً هیچ راهی نبود تا من بتوانم زندگی مشترک خود را حفظ کنم و از این انتخاب دوری کنم؟» در نتیجه بیان این که «من فکر می کردم تو ازدواج خوبی داشتی»، گاهی تنها می تواند تقویت کنندهٔ همان تردید و البته افزایش دهندهٔ اضطراب باشد؛ پس شاید بهتر باشد در عوض اظهارنظر در مورد ازدواجی که به انتها رسیده، دربارهٔ موضوعات روزمره یا آینده با فردی که به تازگی طلاق گرفته به گفت وگو بنشینید.
اظهار تاسف از طلاق هر چند به نظر دوستانه و همدلانه است؛ اما گاهی اوقات اصلاً مناسب نیست. کسی که طلاق گرفته، به صورت معمول روندی طولانی را طی کرده تا به این انتخاب رسیده است. کشمکش های درونی ای که افراد برای چنین تصمیماتی دارند به اضافهٔ کشمکش هایی که برای انجام کارهای اداری و فرایند قانونی آن طی می کنند، معمولاً انرژی زیادی از افراد گرفته و تأیید طلاق آن ها به نوعی رهاشدن از این فرایند و یک جور رهایی محسوب می شود. حالا تصور کنید در این شرایط که فرد تازه احساس رهایی می کند، کسی از راه برسد و بگوید متأسفم! درست است که منظور ما از اظهار تأسف بیشتر معطوف آن زندگی ازدست رفته یا احساسات ناخوشایندی است که فرد تجربه کرده است؛ اما یادتان باشد این جمله ممکن است دوپهلو باشد و منجر به بروز سوءتفاهم شود، پس در زمان اظهار چنین مواردی دقت کافی در انتخاب کلمات داشته باشید و اگر فکر می کنید فرصت کافی برای توضیح منظور خود ندارید، از بیان چنین عباراتی به کل اجتناب کنید.
آره خب این روزها حدود یک سوم ازدواج ها به طلاق می رسه!
شاید کسی که در مواجهه با فرد تازه طلاق گرفته چنین حرفی را بزند قصد بدی نداشته باشد. او می خواهد با تأیید شیوع طلاق به نوعی احساس سرشکستگی و ناراحتی فرد را کاهش دهد؛ اما یادمان باشد شیوع بالای یک اتفاق ناخوشایند به معنای کاهش احساس ناراحتی ناشی از آن نیست. شاید توجه به شیوع بالای طلاق احساس شرم خانوادهٔ فرد را به میزان کمی تسکین دهد، اما معمولاً ناراحتی خود فرد را کاهش نمی دهد و منجر به برقراری یک گفت و گوی لذت بخش با دیگران نمی شود.
هر پدر و مادری در زمان اقدام به طلاق، کم یا زیاد به آیندهٔ فرزندش نیز فکر می کند و البته در عین حال در فرایند طلاق و در دادگاه ها نیز بر روی مسئلهٔ فرزند تأمل زیادی می شود؛ پس شاید بهتر باشد دربارهٔ عوارض طلاق بر بچه ها با پدر و مادری که به تازگی طلاق گرفته وارد بحث نشویم.
هر پدر و مادری در زمان اقدام به طلاق، کم یا زیاد به آیندهٔ فرزندش نیز فکر می کند و البته در عین حال در فرایند طلاق و در دادگاه ها نیز بر روی مسئلهٔ فرزند تأمل زیادی می شود؛ پس شاید بهتر باشد دربارهٔ عوارض طلاق بر بچه ها با پدر و مادری که به تازگی طلاق گرفته وارد بحث نشویم.
اگر با فرد طلاق گرفته رابطهٔ نزدیکی دارید و می خواهید ناراحتی او را کاهش دهید، شاید بهتر باشد که بی رودربایستی با او وارد گفت و گو شوید و به عنوان مثال از او بپرسید آیا این روزها چیزی لازم دارد یا کاری هست که شما بتوانید برای خوشحالی او انجام دهید؟
تا آخر مهریه ات را ازش بگیر! یا این که نگذار مهریه را بگیره و کیف کنه!
تشویق به انتقام گرفتن از همسر متأسفانه یکی از واکنش هایی است که این روزها به وفور دیده می شود. یکی از ابعاد این موضوع که در فرهنگ ما نمود بیشتری دارد، بحث مهریه و مسایل مالی، به ویژه در صورت داشتن بچه است. برخی افراد خانم را تشویق به گرفتن تمام مهریه یا معرفی اموال و دارایی همسر به دادگاه و… می کنند. در مقابل برخی نیز آقایان را تشویق به مخفی کردن دارایی ها و مقاومت در پرداخت مهریه، اصرار به قسط بندی و سپس دادن هر قسط به سختی می کنند. اگر شما نیز قصد دارید دربارهٔ مسائل مالی با فردی که به تازگی طلاق گرفته صحبت کنید، یادتان باشد تشویق به انتقام و تحت فشارگذاشتن همسر سابق و در پی آن، انجام چنین کارهایی شاید برای مدتی بسیار کوتاه به اصطلاح دل فرد را خنک کند، اما در طولانی مدت هیچ کمکی به سلامت روان، آرامش فرد و البته سازگاری بهتر او با شرایط زندگی بعد از طلاقش نخواهد کرد. شاید در عوضِ تشویق به انتقام یا تحت فشارگذاشتن همسر سابق، بهتر باشد افراد را تشویق کنیم تا برای آرامش خود، بیشتر از پول بها قائل شوند و در صورت داشتن بچه و داشتن مشکلات متعدد در زمینهٔ مسائل مالی از وکیل برای حل مسائل خود بهره گیرند، چراکه این کار می تواند افراد را از نظر هیجانی آرام تر نگه دارد.
مطمئنی انتخابی که کردی بهترین انتخاب بوده؟ آخه تو بچه داری!
زمانی که فرد جدا شده بچه ای داشته باشد، معمولاً حجم اظهارنظرها به شدت افزایش می یابد. این که «آیا این انتخاب برای بچه ها خوب بوده یا نه؟» و این که «عوارض و آثار طلاق بر آن ها چه خواهد بود؟»، از جمله موضوعاتی است که برخی افراد به خود اجازه می دهند تا دربارهٔ آن به راحتی صحبت کنند.
اگر شما مطمئن هستید که فرد طلاق گرفته دربارهٔ وضعیت بچه هایش بعد از طلاق فکر نکرده و اگر او اکنون به دنبال دریافت نظر کارشناسی شماست، خب صحبت های شما در این باره ممکن است ضروری تلقی شود؛ اما اگر می دانید که او در فرایند چندماههٔ طلاق خود به این موضوع اندیشیده و البته در جمع فامیلی و در زمان این دیدوبازدید به دنبال نظرهای کارشناسی در این موضوع نیست، بهتر است در این زمینه صحبت نکنید. یادتان باشد هر پدر و مادری در زمان اقدام به طلاق، کم یا زیاد به آیندهٔ فرزندش نیز فکر می کند و البته در عین حال در فرایند طلاق و در دادگاه ها نیز بر روی مسئلهٔ فرزند تأمل زیادی می شود؛ پس شاید بهتر باشد دربارهٔ عوارض طلاق بر بچه ها با پدر و مادری که به تازگی طلاق گرفته وارد بحث نشویم، چرا که این کار ممکن است منجر به ایجاد یا تقویت احساس گناه در آن ها شود یا تصور والد بد را در آن ها ایجاد کند.
یادمان باشد طلاق گرفتن برای بسیاری از والدین به معنای تبدیل شدن به والدی خودخواه و بد است. با توجه به این موضوع بهتر است شرایطی را فراهم کنید تا دوست یا خویشاوند شما، اگر دلش خواست، دربارهٔ کارهایی که این روزها به عنوان والد برای فرزندش انجام می دهد، صحبت کند و شما نیز تلاش کنید تا با بازخوردهایی مناسب به او یادآوری کنید که او هنوز هم پدری مهربان یا مادری دوست داشتنی است.
اما از ازدواج تو که خیلی می گذشت! تو که هفت هشت سال باهاش بودی!
اشاره به زمان طولانی ازدواج چندان دردی را دوا نمی کند و تنها می تواند فرد را دچار تردیدهای بیشتری در زمینهٔ انتخاب کند. «آیا انتخاب او برای طلاق در این زمان مناسب بوده؟»، «آیا او باید زودتر دست به کار می شده؟» یا «آیا او می توانسته باز هم ادامه دهد؟» به صورت کلی یادتان باشد صحبت هایی که می توانند تردید در انتخاب را در فرد تشدید کند، گزینه هایی خوبی برای گفت وگو نیستند، چرا که اضطراب را نیز افزایش می دهند. پس اگر نقشی در حدّ یک خویشاوند دارید و البته از مسائلی که منجر به طلاق شده است اطلاع دقیقی ندارید، بهتر است از بیان چنین حرف هایی اجتناب کنید.