تاریخ : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 22 December , 2024
2

مدیرانی که به سبک مرغ دریایی مدیریت میکنند!

مدیرانی که به سبک مرغ دریایی مدیریت میکنند!

امروزه در محیط های کار، «مدیریت مرغ دریایی» یک پدیده متداول و رو به گسترش است. مدیرانی که از این رویکرد پیروی می کنند، فقط زمانی با کارکنان خود تعامل می کنند که مشکلی پیش آمده باشد.

مدیرانی که به سبک مرغ دریایی مدیریت میکنند!

مدیر مرغ دریایی در مدیریت چگونه عمل میکند

مدیریت به سبک مرغ دریایی از دیرباز در سازمان ها رایج بوده است. در هر سازمانی همیشه یک یا چند «مدیر مرغ دریایی» وجود داشته؛ اما تغییرات اخیر در ساختار سازمان ها باعث شده است تا هر روز به تعداد این مدیران افزوده شود. ناتوانی اغلب مدیران شرکت ها و انجام برخی از اشتباهات که عموما به صورت تکراری در نحوه مدیریت آنها صورت می گیرد باعث کاهش اثربخشی نحوه فعالیت آنها می گردد. پنج شرط اولیه موفقیت تجاری در سازمان ها کیفیت یا محصول منحصربه فرد، زمان بندی مناسب، سرمایه کافی، منابع انسانی و مدیریت کارآمد می باشد. متاسفانه اغلب مدیران دارای اشتباهاتی در نوع و نحوه انجام فعالیت های خود می باشند.
ریچارد باخ جاناتان در سال ۱۹۷۰ کتاب مرغ دریایی را نوشت، داستان مرغ دریایی ای که نمی خواهد مثل بقیه مرغان دریایی زندگی کند، می خواهد تندتر و بالاتر پرواز کند. اما همنوعانش تغییر را دوست ندارند و او را از جمع خود می رانند.
متاسفانه همه ما این وضعیت را تجربه کرده ایم:مدیر سازمان خبردار می شود که کارکنان با یک مشکل بزرگ مواجه شده اند و تصمیم می گیرد شخصا وارد شده و مساله را حل کند. اما به جای تلاش برای درک مساله و همکاری با اعضای تیم برای رسیدن به یک راه حل اساسی، او فقط داد و قال می کند.
 
براساس یکسری فرمول های مشخص، ده ها دستور صادر می کند سپس ناغافل موقعیت را ترک کرده و کارکنان را با کوهی از دردسرهای جدید به حال خودشان رها می کند (درست مثل یک مرغ دریایی که ناگهان فرود می آید، سر و صدای زیادی به پا می کند، محیط اطرافش را به هم می ریزد و می رود).
 

مدیریت به سبک مرغ دریایی

مدیریت به سبک مرغ دریایی

نام این رویکرد، «مدیریت به سبک مرغ دریایی» است. مدیرانی که از این رویکرد پیروی می کنند، فقط زمانی با کارکنان خود تعامل می کنند که مشکلی پیش آمده باشد. حتی موقع وقوع مشکلات نیز، آنها به قدری شتابزده وارد ماجرا می شوند و می روند که وضعیت را از قبل دشوارتر و کارکنان را دچار سرخوردگی می کنند.

امروزه در محیط های کار، «مدیریت مرغ دریایی» یک پدیده متداول و رو به گسترش است. این روزها پیشرفت تکنولوژی، قوانین دولتی در حوزه صنایع و گسترش تجارت جهانی، فضای رقابتی دنیای کسب وکار را به شدت تحت تاثیر قرار داده و در واکنش به این تحولات، سازمان ها به لحاظ ساختاری در حال مسطح شدن هستند. به بیان ساده تر، شرکت ها بسیاری از لایه ها و سطوح مدیریتی خود را حذف و مدیران آن سطوح را اخراج می کنند.

 
مدیرانی که باقی می مانند، هم مسوولیتشان بیشتر می شود و هم اختیاراتشان. آنها ناچارند کارکنان بیشتری را مدیریت کنند. اما چون دیگر مثل سابق زمان کافی ندارند و مجبور نیستند مثل قبل به کسی جواب پس بدهند، از اصلی ترین مسوولیت خود که همان مدیریت افراد است به کلی غافل می شوند.مدیریت به سبک مرغ دریایی از دیرباز در سازمان ها رایج بوده است. در هر سازمانی همیشه یک یا چند «مدیر مرغ دریایی» وجود داشته؛ اما تغییرات اخیر در ساختار سازمان ها باعث شده است تا هر روز به تعداد این مدیران افزوده شود.

تشخیص یک مدیر مرغ دریایی، برای کارمندانی که مستقیما تحت تاثیر رفتارهای نادرست او هستند کار سختی نیست؛ اما اغلب این مدیران از تاثیرات منفی رفتار خود بر کارکنان اطلاع ندارند. این عدم آگاهی تنها به این مدیران محدود نمی شود.

 
در اغلب سازمان ها، مدیران سطوح ارشد نیز نمی دانند که مدیریت به این سبک، بر سودآوری سازمان چه تاثیرات منفی و عمیقی می گذارد. معدود افرادی هم که اصلاح فرهنگ سازمان در حوزه اختیارات قانونی آنهاست، برای ایجاد تغییر در فرهنگ سازمان آگاهی یا انگیزه کافی ندارند.
 

دو حقیقت تلخی که هر روز در محل کار با آنها مواجه می شویم از این قرارند:

۱٫ احتمال ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی در کارمندانی که مدیران آنها از رویکرد مرغ دریایی پیروی می کنند، ۳۰ درصد بیشتر است از کارمندانی که مدیران آنها گرایشی به این سبک ندارند.

۲٫ بیش از دو سوم کارمندان در شمال آمریکا به دلیل نارضایتی از کارفرما به دنبال تغییر شغل هستند و زیان مالی سالانه ای که کارفرمایان به دلیل رفتار نامناسب خود متحمل می شوند، رقمی بالغ بر ۳۶۰ میلیارد دلار است.

نتایج بعضی نظرسنجی ها به ما یادآوری می کند که پذیرش مسوولیت اصلا آسان نیست. تنها ۲۱ درصد از کارکنان گفته اند که دوست دارند جای مدیرانشان باشند.

اما سوال اصلی این نیست که شما جزو این مدیران هستید یا خیر. سوال اینجاست که در چه شرایطی شما تبدیل به یک مدیر مرغ دریایی می شوید؟ اگر امکان دسته بندی مدیران به مدیر «خوب» و مدیر «بد» وجود داشت، دنیا هم ساده تر بود و هم کمی ترسناک تر. اما حقیقت این است که دنیا در این حد سیاه و سفید نیست. نمی خواهم مدیران «مشکل ساز» را مورد انتقاد قرار بدهم، چون در حقیقت مشکل اصلی خود ما هستیم.

 

درست است. تک تک ما، گاهی در بعضی موقعیت ها و هنگام برخورد با بعضی افراد به یک مدیر مرغ دریایی تبدیل می شویم. چالش اصلی اینجاست:در چه شرایطی «مرغ دریایی درون» ما به ما غلبه می کند؟ تنها با درک جواب این سوال می توانید در ارتفاعی بلندتر از یک مرغ دریایی پرواز کنید و تاثیرات منفی رفتار ناشایست خود را از بین ببرید.

«اسکات آدامز» شاید نخستین کسی باشد که چنین وضعیتی را تجربه کرده است. او که در کتاب های کامیک مشهور خود به نام «دیلبرت» (Dilbert)، سال ها فرهنگ مدیران را به سخره گرفته بود، سرانجام یک روز آستین هایش را بالا زد و تصمیم گرفت مدیریت رستورانی را که سال ها با فرد دیگری شریک بود، بر عهده بگیرد. تجربه او از دنیای واقعی مدیریت، درست مثل یک جنگ بود و غنیمتی که از آن هرج و مرج عایدش شد، غرور او را شکست و او صادقانه اعتراف کرد که در دنیای واقعی، او هم مثل سایر مدیران کاستی هایی دارد:

«تقریبا مطمئنم که تسلیم شده ام… در زمان مدیریتم، اغلب مواقع مثل مرغ دریایی ناگهان فرود می آمدم و همه کارها را خراب می کردم.»

لقب مرغ دریایی تنها مختص افرادی نیست که کارمندان دیگری را در یک محیط رسمی مدیریت می کنند. شما چه مهندس باشید، یا یک مدیر فصلی یا یک کارمند مبتدی که تازه در آغاز راه است، باید بتوانید موقعیت هایی را شناسایی کنید که برای حل مشکلات از سبک مرغ دریایی پیروی می کنید. کلید اصلی غلبه بر مرغ دریایی درون، این است که چالش ها را زمانی بپذیرید که به اندازه کافی بزرگ هستند که قابل مشاهده باشند، اما هنوز آنقدر کوچک اند که قابل حل باشند.

شاخصه های یک مدیر ممتاز

همکاری من با شرکت «تلنت اسمارت» (TalentSmart) باعث شد تا با طیف وسیعی از نکاتی آشنا شوم که رعایت آنها برای ارتقای عملکرد مدیران و افزایش رضایت کارکنان ضروری است. بر اساس کشفیات ما، مدیران ممتاز، همان کسانی که تیم خود را در بالاترین سطح عملکرد و رضایت رهبری می کنند، دارای سه ویژگی مشترک هستند. این سه شاخصه دقیقا در مقابل سه ویژگی اصلی مرغ های دریایی قرار می گیرند (فرود غیرمنتظره، داد و فریاد، خرابکاری):

۱٫ انتظارات شفاف. مدیرانی که انتظارات خود را به صورت شفاف مطرح می کند اطمینان دارند که کارکنان، درست تصمیم خواهند گرفت و درست عمل خواهند کرد. به این منظور یک مدیر ابتدا باید بداند که وظایف کارکنان چیست، عملکرد آنها در آینده چگونه ارزیابی خواهد شد و سپس باید برای رسیدن به اهداف تعیین شده با کارکنان به توافق برسد و از آنها تعهد بگیرد. اینکه به یک نفر بگویید از او چه انتظاراتی دارید کافی نیست. باید مطمئن شوید که او انتظارات شما را درک کرده و آنها را برآورده خواهد کرد.

۲٫ ارتباط مستمر. برای ایجاد ارتباط مستمر باید همواره اعمال و رفتار کارکنان را مشاهده کنید و بتوانید بی پرده با آنها درباره کار صحبت کنید. آنها چه می کنند و چه می گویند؟ کارکنان برای موفقیت به منابع، راهنمایی و تشویق نیاز دارند بنابراین شما تنها از طریق تعامل با آنها می توانید منابع لازم را در اختیارشان قرار دهید و آنها را تشویق و راهنمایی کنید. ارتباط، زمانی موثر است که مستمر باشد و به زبانی صورت پذیرد که برای همگان قابل درک است.

۳٫ بازخوردهای قدرتمند. شما فقط زمانی می توانید بازخوردهای قدرتمند ارائه کنید که عملکرد تک تک کارمندان را کاملا زیر نظر داشته باشید و همزمان با ارائه بازخوردهای سازنده، از آنها به طور مستمر قدردانی کنید. ارائه بازخوردهای مفید، تیم شما را به سمت موفقیت های بیشتر سوق می دهد.

یک مدیر مرغ دریایی خودش بستری ایجاد می کند که گاهی لازم شود شخصا وارد عمل شده و اعضای تیم خود را از مخمصه نجات دهد، اما در تیمی که توسط یک مدیر ممتاز هدایت می شود، همه اعضا از همان ابتدا در مسیر درست قرار دارند، چرا که وظایف و انتظارات، از قبل به طور کاملا شفاف مشخص شده است. یک مدیر مرغ دریایی، به ندرت با کارکنان خود ارتباط برقرار می کند و در همان تعاملات کوتاه، فقط سر آنها فریاد می کشد، اما یک مدیر ممتاز به طور مستمر با کارکنان در ارتباط است.

 
یک مدیر مرغ دریایی، برای مدیریت عملکرد کارکنان، فقط از آنها انتقاد می کند اما یک مدیر ممتاز همواره عملکرد کارکنان را زیر نظر داشته و تلاش می کند تا به کارکنان بازخوردهایی ارائه کند که برای آنها قابل هضم و پذیرش باشد.

طی سال ها همکاری ام با سازمان های کوچک و بزرگ دریافتم که میان بسیاری از کسب وکارهای موفق یک وجه اشتراک عجیب وجود دارد. این شرکت ها با اعتماد به نفس کامل پای خود را از استراتژی های موفقیت و مفاهیم سنتی دنیای کسب وکار فراتر می گذارند (قدرت برند، رهبری استراتژیک، نوآوری فنی، خدمات مشتری و مفاهیمی از این قبیل) تا بتوانند در مردم که بزرگ ترین منابع درون هر سازمان هستند، نفوذ کنند.

 
اما کمتر سازمانی به آن درجه از آگاهی رسیده تا تشخیص دهد که رگ های حیاتی فرهنگ یک سازمان، مدیران هستند و به همین علت، در بسیاری از سازمان ها کسی به مربیگری و برنامه های آموزشی اهمیت نمی دهد، درحالی که این برنامه ها کمک می کنند تا دانش و مهارت در این رگ ها جریان یابد، در کارکنان رضایت و انگیزه ایجاد شود و باعث می شود آنها شغل خود را از صمیم قلب دوست داشته باشند. ممکن است یک کارمند به یک شرکت بپیوندد، اما همیشه از مدیر خود فاصله داشته باشد. هیچ کس به اندازه سرپرست یک کارمند نمی تواند بر روحیه و بهره وری او تاثیر داشته باشد. ماجرا به همین سادگی است. اجازه ندهید مرغ دریایی درونتان جلوی پیشرفت شما را بگیرد.
منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=71889

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0