رژیم غذایی امیر محمد زند بازیگر ایرانی
سبک غذایی امیر محمد زند
امیر محمد زند به دلیل سپری کردن سالهای نه چندان کوتاهی در کشور ایتالیا ، به غذاهای ایتالیایی علاقه مند شده است و در برنامه ی غذایی خود از این نوع غذاها بسیار استفاده می کند. او عقیده دارد که تغذیه در روح انسان تاثیر گذار است.
امیرمحمد زند یکی از چهره هایی است که با بازی در فیلم هایی مانند اتوبوس شب، تقاطع و سریال هایی مانند ستایش و… به شهرت رسید. شاید برای تان جالب باشد بدانید او سال ها در ایتالیا تحصیل کرده است و سبک غذای ایتالیایی را بسیار دوست دارد. وقتی متوجه این موضوع شدیم سوالات مان را به سمت نوع تغذیه در این کشور و عادات غذایی مردم ایتالیا بردیم و از زند در مورد اینکه چقدر زندگی در ایتالیا بر سبک تغذیه اش اثرگذار بوده، پرسیدیم.
این بازیگر جوان کشورمان علاقه زیادی به غذاهای دریایی دارد و به گفته خودش طبخ انواع غذاهای دریایی و ایتالیایی را در این کشور یاد گرفته و حالا در پخت این غذاها تبحر دارد و اگر وقت داشته باشد حتما سری به آشپزخانه زده و آشپزی می کند. زند سبک تغذیه اغلب ایرانی ها و ازجمله خودش را چندان سالم نمی داند و بهترین راه برای قرار گرفتن در مسیر سبک تغذیه درست و مناسب را مشورت با پزشک متخصص می داند. در این گفت وگو با این بازیگر خونگرم و دوست داشتی گپی دوستانه زده ایم و از او در مورد غذاهای مورد علاقه و سبک تغذیه اش سوالاتی پرسیده ایم.
رژیم غذایی امیر محمد زند
امیر محمد زند در برنامه ی غذایی ایتالیایی خود، غذاهای دریایی را در ارجحیت قرار داده است. علاقه ی شدید به قهوه اسپرسو دارد و دسری با طبع گرم در کنار غذای اصلی سرو می کند.
میگو با سس مخصوص
من در ایتالیا تحصیل و سال ها در رم زندگی کرده ام. در این کشور غذاهای دریایی مانند میگو، پاستا و پیتزا جزء غذاهای اصلی رژیم غذایی ام محسوب می شدند؛ بنابراین با پخت این غذاها آشنایی دارم. البته میگو را بیشتر در رستوران می خورم چون پخت آن شرایط خاصی دارد و غذای پولدارهاست و ما از این پول ها نداریم (می خندد). میگو بسیار خوشمزه است، مخصوصا اگر با سس های مختلف سرو شود؛ گذشته از مزه خوبی که دارد دارای خواص غذایی بسیاری نیز هست که امگا ۳ یکی از آنهاست.
ما ایرانی ها تغذیه سالمی نداریم
فکر می کنم ما ایرانی ها ازجمله خودم کلا تغذیه چندان سالمی نداریم. تقریبا در تمام دنیا مردم به این موضوع که در رژیم های غذایی شان چقدر مصرف گیاه، برنج، گوشت و. . . داشته باشند اهمیت می دهند اما در کشور ما بیشتر به مزه غذا اهمیت داده می شود. در فرهنگ ما اگر روزی برنج مصرف نشود حتما نان در سفره خواهیم داشت، درحالی که هر دوی این مواد غذایی نشاسته دار و پرکالری هستند.
متاسفانه یک سری فرهنگ های غلط در مورد تغذیه در فرهنگ ما نهادینه شده است؛ مثلا در مهمانی ها بلافاصله بعد از غذا میزبان چای می آورد؛ درحالی که همه پزشکان توصیه کرده اند که نباید پس از غذا چای مصرف کرد و این کار مانع جذب مواد مغذی مخصوصا آهن می شود.
من هم گاهی در موقعیت های اینچنینی قرار می گیرم؛ مثلا در زمان های فیلمبرداری ما اغلب از غذاهای کم کیفیت و چرب استفاده می کنیم که به دلیل صرفه جویی های اقتصادی گروه است.
رژیم سخت خام گیاهخواری
من در تمام زمینه ها اعتدال را دوست دارم اما خب هر کسی سبک غذایی خاصی را دنبال می کند؛ مثلا برادرم و همسرشان خام گیاهخوار هستند و سال هاست این رویه را ادامه می دهند. شاید به نظر ما سخت یا عجیب باشد ولی آنها به این روش زندگی می کنند و از نظر سلامت هم هیچ مشکلی ندارند. گاهی که از آنها در مورد روش سخت تغذیه شان سوال می کنم، می گویند خیلی راحت هستند و با این روش تغذیه احساس سلامت و سبکی می کنند.
نکته هایی جالب از غذا خوردن ایتالیایی ها
کلا غذاهای دریایی را دوست دارم. ماهی قزل آلا، ماهی مورد علاقه ام است و ماهی سفید را هم خیلی دوست دارم. قبلا صدف هم خورده ام و دوست دارم. در ایتالیا صدف خیلی طرفدار دارد و اصلا به شکل خام مصرف می شود تا خاصیت غذایی اش باقی بماند. متاسفانه در کشور ما انقدر که به مزه و شکل غذا اهمیت داده می شود، به ارزش غذایی آن توجه نمی شود. طبخ غذاهای ما به شکلی است که مواد مغذی غذا کاملا از بین می روند. مثلا همه ما قورمه سبزی دوست داریم ولی به سبزی این غذا دقت کنید؛ از سبزی آن چیزی جز یک ماده سیاه و فاقد ارزش غذایی چیزی باقی نمی ماند. در سبزی این غذا دیگر نه آهنی وجود دارد و نه کلسیمی؛ حتی شاید به خاطر سرخ کردن بیش از حد مضر هم باشد. در مورد گوشت ها هم این اشتباه را می کنیم؛ مثلا فکر می کنیم آبگوشت خیلی مفید و مغذی است درحالی که بیشتر چرب و چاق کننده است.
زندگی در ایتالیا و کلا جایی مانند ایتالیا که با دریا احاطه شده، روی سبک تغذیه اثر می گذارد. مردم ایتالیا در یک شبه جزیره رندگی می کنند و تفریحات دریایی، غذاهای دریایی و زندگی دریایی با سبک زندگی شان عجین شده است. من هم به خاطر زندگی در این کشور با سبک غذایی آنها آشنا و سازگار شده ام. ایتالیایی ها در هر وعده غذایی سه بشقاب غذا دارند و این رسم شان است؛ یعنی شما در هیچ رستوارن ایتالیایی نمی بینید که غذا تنها در یک ظرف سرو شود و غذاها در این سه بشقاب و به ترتیب روی میز غذا قرار می گیرند. در بشقاب اول معمولا غذاهای گوشتی مانند استیک، ماهی و میگو سرو می شود، در بشقاب دوم انواع پاستا و پیتزا سرو می شود. در ایران پیتزا یک غذای کامل است اما پیتزای ایتالیایی بسیار نازک و کم حجم است، یک غذای کامل محسوب نشده و به تنهایی سرو نمی شود. در بشقاب سوم هم میوه یا تارت سرو می شود و دسر جزو عادات غذایی آنهاست.
در ایتالیا سالاد در انتهای غذا صرف می شود. سالاد به نوعی کمک می کند شما کمتر غذا بخورید، به این شکل که شما مقداری غذا میل می کنید و همیشه می دانید باید تعادل را رعایت کنید و قبل از آنکه سیر شوید حتما برای سالاد هم جا بگذارید. ضمن اینکه آبلیمو یا سرکه ای که در سالاد استفاه می شود در هضم غذا موثر است. اما ما ایرانی ها معمولا در ابتدا حسابی سالاد صرف می کنیم و بعد هم با خیال راحت و تا جایی که کاملا سیر شویم، غذا می خوریم. (می خندد)
ورزش های پیرمردی
وقتی جوانتر بودم خیلی اهل ورزش بودم؛ نزدیک ۱۰ سال ورزش های رزمی را دنبال می کردم و تا ۲۵سالگی ورزش تکواندو را به شکل حرفه ای ادامه دادم ولی بعد از آن تنها ورزش هایی که انجام می دهم شنا، مدیتیشن، یوگا و پیاده روی است. درواقع بعد از ۲۵ سالگی ورزش پیرمردها را دنبال می کنم. (می خندد)
بهترین راهنما، پزشک متخصص تغذیه است
خیلی دوست دارم در مورد ارزش غذایی و میزان کالری غذاهایی که استفاده می کنم، اطلاعات بیشتری داشته باشم. اتفاقا چند روز پیش به مادرم می گفتم، باید در مورد سبک غذایی ام با یک پزشک تغذیه مشورت کنم. پزشک تغذیه بهترین راهنما برای تنظیم سبک غذایی است. من درست نمی دانم مصرف چه میزان برنج، نان، گوشت یا سبزیجات برای بدنم مناسب است و این در تخصص یک پزشک تغذیه است. ما ایرانی ها کلا در مراجعه به پزشک سختگیرانه رفتار می کنیم و اغلب می گوییم «ای بابا دکتر رفتن نمی خواهد، خودمان بهتر می شویم یا خودمان می دانیم چطور غذا بخوریم و…» که خب عواقب این نوع رفتار می تواند چاقی یا بالا رفتن قند، چربی و اوره در خون باشد.
به نوشیدن قهوه اسپرسو عادت دارم
نوشیدنی ارگانیک کنار غذا خیلی خوب است اما من متاسفانه از نوشابه استفاده می کنم. (می خندد) ولی توصیه پزشکان قطعا این است که از نوشیدن نوشابه های گاز دار که قند زیادی دارند دوری کنیم.
در دوران تحصیلم در ایتالیا به نوشیدن قهوه اسپرسو عادت کردم و حالا که ۱۲ سال از بازگشتم به ایران می گذرد، این عادت غذایی همچنان با من است و اگر صبح ها قهوه اسپرسو ننوشم، دچار سردرد می شوم و اگر عصرها قهوه نخورم، احساس کرخت بودن می کنم. کلا چای، قهوه و حتی نوشابه های گازدار دارای کافئین هستند و به نوعی اعتیادآور محسوب می شوند و باید در نوشیدن شان اعتدال را رعایت کرد که من این کار را نمی کنم. (می خندد)
دسری با طبع گرم
ماهی، میگو و غذاهای دریایی طبعی سرد دارند و بهتر است دسر بعد از صرف آنها طبع گرمی داشته باشد. فکر می کنم انواع شیرینی ها، تارت ها و دسرهایی که در تهیه آنها از خرما استفاده شده، مناسب است. حتی شکلات، کیک شکلاتی یا دسر هایی که در آنها از شکلات استفاده شده باشد هم می توانند مناسب باشند؛ چون شکلات طبع گرمی دارد.
تغذیه در روح و روان اثرگذار است
نوع تغذیه می تواند در شخصیت و روح انسان اثرگذار باشد و اصلا به همین خاطر است که در دستورات شرعی مان از خوردن یک سری مواد غذایی مانند گوشت خوک منع شده ایم؛ چون ثابت شده این مواد غذایی روی خلق و خو نیز می توانند اثرگذار باشند. به نظر من باید در خوردن هر چیز اعتدال داشته باشیم؛ مثلا من اگر در طول هفته یکبار گوشت قرمز مصرف کنم حتما سعی می کنم در وعده های دیگر گوشت سفید، غذاهای دریایی و سبزیجات بخورم.