شهر صلح اولین و تنها شهر سفالی جهان
یک شهر فقط برای عشاق و دوستداران حیوانات
آرمان شهرها همیشه در رویای افرادی هستند که دغدغه شان رسیدن به دنیایی بهتر است. دنیایی پر از صلح، امنیت و آرامش که جرم و جنایت در آن عجایب است. اگرچه تا امروز ماکت هایی از شهرهای مختلف در مراکز معماری دنیا ساخته شده اما اولین شهر خیالی با متریال خاک رس در ابعاد ۲ در ۲ متر توسط محسن رامه (هنرمند سمنانی) ساخته شده و شاید بتوان گفت اولین مدینه فاضله در ابعاد و اندازه های کوچک این روزها در فرهنگسرای نیاوران به نمایش درآمده است.
محسن رامه، کارشناس تبلیغات فرهنگی ست و تاکنون چهار نمایشگاه انفرادی و چندین نمایشگاه جمعی برگزار کرده است. او درباره شهر صلح اظهارکرد:شهر صلح؛ آرمان شهری است که براساس دغدغه های شخصی ام در مدت دو سال ساخته شد و به عنوان اولین و تنها شهر سفالین ایران در وزارت ارشاد اسلامی به ثبت رسیده است.
او افزود:در شهرسازی ابتدا مراکز تجاری و داد و ستد ساخته شده و در اطراف آن خانه ها شکل می گیرند اما در این شهر تالاری با عنوان تالار مهر در مرکز این شهر واقع است. این تالار مرکز ثقل شهر و یک بنای فرهنگی است و شهر بر حول محور فرهنگ بنا شده است.
این هنرمند با اشاره به ورودی های شهر توضیح داد:دروازه های این شهر دو ساختمان ها مانند آپارتمان هستند که به هم تکیه داده اند و نمادی از این است که مردم در این شهر با یکدیگر اتحاد دارند و هیچ کس از دیگری جدا نیست. از دیگر نشانه های این شهر دروازه های داخلی شهر است که به شکل قلب درست شده اند و نشانه این است که افرادی که وارد این شهر می شوند باید خوش قلب و رئوف باشند.
رامه درباره مراکز بازی کودکان در این شهر، گفت:قلعه هایی که در این شهر وجود دارد مراکز بازی کودکان است و طوری بنا شده که صدای شادی و خنده کودکان به عنوان افکت و موسیقی متن شهر شنیده می شود.
شهر صلح
او به پاتوق و محل هایی برای عشاق اشاره کرد و گفت:در این شهر مکان های زیادی برای گفت وگو و دیالوگ بین مردم وجود دارد و مکان های فرهنگی از مهمترین مراکز این شهر هستند. برجی برای این شهر در نظر گرفته شده تا مردم از بالای زیبایی های شهر را مشاهده کنند؛ در مجاور این برج کهن شهری قرار دارد که براساس آن شهر جدید بنا شده است و مردم این شهر برای ساختن شهر جدید از گذشتگان خود نیز الهام گرفته اند.
شهری که برای همه حتی حیوانات امن است
این هنرمند با بیان اینکه در این شهر همه حتی حیوانات مکان هایی مخصوص برای خود دارند، ادامه داد:در منازل شهر جدید و کهن شهر حفره هایی دیده می شود که محل زندگی پرندگان است و غاری در شهر وجود دارد که مردم این شهر در آن مکان برای حیوانات غذا می گذارند.
رامه با اشاره به اینکه قفسی برای حیوانات و قطع درختی در این شهر دیده نمی شود، خاطرنشان کرد:پیروان مذاهب مختلف در این شهر به راحتی و در کنار هم زندگی می کنند و می توانند با هم ارتباط داشته باشند. ابزار مجازات مانند چوبه دار یا مکان هایی که برای نگهداری مجرمان است هم در اینجا وجود دارد که از عجایب و مکان های دیدنی شهر محسوب می شود و از آنجا که در این شهر هیچ کس جرمی مرتکب نمی شود پس زندانی هم وجود ندارد و این ابزارها و مکان ها برای مردم از عجایب است.
او با اشاره به اینکه قفل در این شهر یک وسیله ناشناخته است، گفت:در اینجا مالکیت معنایی ندارد و همه با هم مهربان هستند و هیچ حسادتی نسبت به یکدیگر ندارند و از محل تاریخی و فرهنگ شهر به خوبی نگهداری می شود. همه مردم در این شهر اهل موسیقی هستند و خانه موسیقی شهر به شکل سازهای موسیقی ساخته شده است.
این هنرمند به دَوَرانی و حلزونی بودن شهر اشاره کرد و گفت:آب باران به عنوان یک نعمت در این شهر به هدر نمی رود و توسط راه آب هایی که در شهر وجود دارد، جمع آوری می شود. همچنین صنایع در حاشیه شهر قرار دارند چراکه شهر محل زندگی و لذت بردن است و هر فردی باتوجه به سلیقه ای که دارد؛ منزل خود را ساخته اما همه خانه ها از متریال ارگانیک استفاده شده است و هیچ ماده صنعتی در آن دیده نمی شود.
ماکت تنها شهر سفالی جهان
رامه با بیان اینکه این سازه یک سازه معماری نیست و صرفا یک اثر هنری ست، گفت:این شهر دستاویزی است برای بیان حرف هایم و آنچه اینجا درست شده فانتزی است اما باتوجه به گفته برخی معمارانی که از این نمایشگاه بازدیدکرده اند؛ قابلیت اجرا نیز دارند.
مشکلات جوامع ناشی از بی فرهنگی ست
او در پاسخ به این سوال که چرا مرکز فرهنگی به عنوان مرکز ثقل شهر انتخاب شده ، گفت:معتقدم همه مشکلات در جوامع مختلف ناشی از نبود فرهنگ در آن جامعه ناشی می شود و فرهنگ مجموعه ای از آداب و رسوم، سنت ها و باورهای یک جامعه است و هر چه به این مسائل بیشتر اهمیت داده شود درحقیقت شهر سالم تری خواهیم داشت. به گمانم اگر فرهنگ جامعه ای اصلاح شود همه مشکلات حل خواهد شد.
این هنرمند تصریح کرد:مرکز فرهنگی شهر از لحاظ معماری شباهت هایی به مراکز فرهنگی یونان، رم باستان، تئاتر شهر و تکیه دولت دارد اما در حقیقت از هیچ کدام از این مراکز برگرفته نشده و به دلیل اینکه مراکز فرهنگی همیشه محلی است برای گرد آوری افراد در کنار هم؛ این تشابه بین مرکز فرهنگی مهر و دیگر مراکز فرهنگی دیده می شود.
رامه در پاسخ به این سوال که این شهر چه اندازه می تواند تحقق و عینیت واقعی داشته باشد؟ گفت:متاسفانه وجود این شهر آرمانی است و تاکنون هیچ مدینه فاضله ای نداشتیم اما می توانیم بگوییم این دغدغه ماست و امیدواریم روزی شاهد اعتلای فرهنگ و هنر در شهرهایمان باشیم.
او با اشاره پلکانی بودن شهر گفت:به این دلیل پلکانی است تا به همه نشان دهیم فرهنگ در بالاترین نقطه یک شهر قرار دارد و وجود و لزوم آن برای یک جامعه به شدت اهمیت دارد و همه چیز حول محور آن است. مراکز تجاری نیز در همان مرکز فرهنگی قرار گرفته اند به این معنی که فرهنگ مبنای اقتصاد هم می تواند باشد.
پیشنهاد یک مرکز توریستی را دادم
این هنرمند با طرح این پیشنهاد که می توان از این شهر به عنوان یک مرکز توریستی الهام گرفت، گفت:مانند شهرک «والت دیزنی» یا شهرک «مادوردودام» در هلند؛ از مراکز توریستی جهان محسوب می شوند و سالانه افراد بسیاری برای بازدید به این شهرها مراجعه می کنند.
رامه با بیان اینکه مبلغ یک میلیون و دویست هزار تومان برای این مکان پرداخت کرده است، در پایان گفت:متاسفانه هیچیک از مسئولان برای بازدید از این شهر نیامده اند و حتی باتوجه به اینکه تبلیغات این نمایشگاه برعهده فرهنگسرا بوده اما تبلیغات خاصی از این نمایشگاه نشده است. برای این سازه که اولین سازه گلی جهان است هنوز هیچ جای ثابتی از سوی مراکز فرهنگی کشور درنظر گرفته نشده است.