تاریخ : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 22 December , 2024
0

کتاب خبر خوان ، روایتی از ستیز فرهنگ و اندیشه های نو

کتاب خبر خوان ، روایتی از ستیز فرهنگ  و اندیشه های نو

رمان خواندنی خبر خوان اثر درخشانی از پولت جایلز Paulette kay jiles است با ترجمه ی روان مهرداد وثوقی روانه ی بازار کتاب شده است.

کتاب خبر خوان ، روایتی از ستیز فرهنگ و اندیشه های نو

خبر خوان، پلی میان جهان های مختلف

رمان خواندنی خبر خوان با عنوان اصلی news of the world  در انتشارات خوب منتشر شده است. این رمان که اثر درخشانی از پولت جایلز Paulette kay jiles است با ترجمه ی روان مهرداد وثوقی روانه ی بازار کتاب شده است. 

حق انحصاری چاپ این اثر به زبان فارسی متعلق به نشر خوب است. جایلز در این اثر درخشان با نگاهی هوشمندانه به نژادپرستی در فرهنگ های مختلف پرداخته است.

 تفاوت های فرهنگی و اندیشه در این رمان به شکلی کنار هم قرار گرفته اند که خواننده را به فکر فرو می برند. در ادامه ی این یادداشت به بررسی رمان خبر خوان می پردازیم…

رمان خبر خوان، دریچه ی نگاهی نو به مفاهیم

داستان خبر خوان (اثر پولت جایلز ، انتشارات خوب) در تگزاس، سال ۱۸۷۰ می گذرد. ستیزهایی که با نگاه کور نژادپرستانه شکل می گیرند، درگیری هایی که حاصل جهل و ناتوانی در گفتگو هستند مضمون اصلی رمان خبر خوان را تشکیل می دهند. با کمی تامل می توانیم دریابیم که داستان خبر خوان با تکیه بر مسئله ی تفاوت فرهنگ شکل گرفته؛ موضوعی که همواره دنیای امروز ما را درگیر خود کرده است.

خبر خوان رمانی جمع وجور و کم حجم است. این داستان صد و شصت و دو صفحه ای، داستان دختری را روایت می کند که در خردسالی توسط قبیله ای سرخپوستی به نام کیووا به اسارت گرفته شده است. جوهنا، کودک ده ساله ی داستان، هیچ خاطره ای از گذشته اش ندارد؛ زبان و فرهنگ اصلی اش را فراموش کرده و خود را متعلق به قبیله ی کیووا می داند.

رمان خبر خوان

بخشی از کتاب خبر خوان 

آن پایین ها، کادویی ها صدای آن آواز پیروزی کیووایی را شنیدند، آوازی به نیت کندن پوست سر و وقتی به انتهای تنگ دره رسیدند که آبش به رود برازوس می ریخت، حتی توقف نکردند تا قمقمه هایشان را پر کنند.
سپس دخترک با آن دامن و زیردامنی اش که به شکل شلوارهای تُرکی مچاله شده بود، همان طور که کارد قصابی را روی سر داشت، از لبه ی صخره پرید. در نیمه های راه بود که کاپیتان به دنبالش رفت و دامنش را گرفت.
دخترک می خواست برود و پوست سر اَلمی را بکند.
کاپیتان گفت:«نه عزیزم، ما چنین کاری نمی کنیم… قرار نیست.»
«هاین آ؟»
«نه، به هیچ وجه. نه. پوست کندن نه.» دخترک را بلند کرد و از روی لبه ی تخته سنگ گذراند و بعد به دنبالش رفت. کاپیتان گفت:«کار بسیار ناشایستی است.» 

آمیزه ای از آیین های متفاوت جهان در رمان خبر خوان

شخصیت های اصلی کتاب خبر خوان از دو جهان متفاوت اند؛ پیرمردی هفتاد و دو ساله و دخترکی ده ساله. در طی ماجراهای مختلف، جوهنا (دخترک ده ساله ی رمان خبر خوان) دوباره از گروه سربازان آزاد و از خانواده ی سرخپوستی اش جدا می شود. در این میان، کاپیتان جفرسون کایل کید پیرمردی ست که چند جنگ را از سر گذرانده است.

او برای گذراندن زندگی به شهرها و روستاهای مختلف سفر می کند و برای افراد بی سواد اما علاقه مند، خبرهایی از شهرها، فرهنگ ها و کشورهای مختلف می خواند. تا این که دست بر قضا ماموریت خاصی را به عهده می گیرد، او می پذیرد.در ازای دریافت طلا دخترک یتیم را نزد بستگانش در جنوب تگزاس برساند.

این ماموریت اساس داستان خبر خوان را تشکیل می دهد، داستانی که خواننده اش را علاوه بر آشنایی مختصر با تاریخ آمریکا، به گونه ای با خود همراه می کند که تا پایانش یک نفس پیش می رود. 

تگزاس ۱۸۷۰

در کتاب خبر خوان ، پولت جایلز ما را به جنگ های داخلی تگزاس می برد؛ جایی که مقررات حکومت نظامی، فساد دولتی و تعصب نژادی وجود دارد.
در این اثر رسالت رساندن دخترک به خانواده اش، موقعیتی را به وجود آورده که نظاره گر دو فرهنگ و جهانِ متفاوت هستیم. جهان دخترکی آزاد و رها که با باورها و آیین سرخپوستان تربیت شده و جهان پیرمردی دنیادیده که ماموریت بزرگی را به عهده گرفته است.
رمان خواندنی خبر خوان

در بخشی از رمان خبر خوان می خوانیم:

این پیرمرد نمادی از عقل و دانش بود. چون طی چند لحظه اگر تیراندازی نمی شد، دست کم کتک کاری راه می افتاد. آدم ها توی تگزاس عاجزند در مورد مسائل سیاسی به شیوه ی منطقی گفت وگو کنند. اصلا بحث نمی شود، فقط اِعمال زور می شود. مشت نمونه ی خروار است، همین سربازهای پشت در.
روزنامه هایش را توی کیفش انداخت و گفت:«من گردآورنده ی اخبار از سرزمین های دورم، اما در مورد روزنامه ی شهر آستین و نشریه ی هرالد، خودتان می توانید بخوانید.»
کاپیتان در کیفش را بست و محکم کرد. «اگر دلتان دعوا می خواهد، هروقت خواستید می توانید؛ فقط نه موقعِ روزنامه خوانی من.»

پولت جایلز نویسنده ی پرکار آمریکایی

پولت جایلز نویسنده ی کتاب خبر خوان (متولد چهارم آوریل ۱۹۴۳) از داستان نویسان معاصر آمریکاست. او بیش از پانزده کتاب نوشته و تاکنون موفق شده است برای تعدادی از آن ها نامزد و حتی برنده ی جایزه های ادبی شود؛ رمان خبرخوان را می توان یکی از بهترین کتاب های جهان دانست؛ که در سال ۲۰۱۶ جزء پنج نامزد نهایی جایزه ی کتاب ملی آمریکا بود. دوره ی نویسندگی جایلز را می توان به دو دوره ی قبل و بعد از سال ۲۰۰۲ تقسیم کرد؛ با این که کتاب های نخستش نیز از ارزش ادبی برخوردار است اما به خاطر رمان های دوره ی دوم نویسندگی اش است که او را از نویسندگان صاحب سبک معاصر می دانند. این رمان ها عبارت اند از: 
  • زنان خصم (۲۰۰۲) 
  • هوای طوفانی (۲۰۰۷)
  •  رنگ آذرخش (۲۰۰۹) 
  • جزیره ی فانوس دریایی (۲۰۱۳)
  •  خبرخوان (۲۰۱۶) 
اگر از علاقه مندان ادبیات داستانی هستید برای خرید آنلاین کتاب به فروشگاه اینترنتی نشر خوب سر بزنید. 
منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=85365

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0