سیامک مره صدق نماینده کلیمیان و ناظر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره پرونده پزشکی عباس کیارستمی گفت:گواهی فوت، مجوز دفن دو علامت سوال پرونده پزشکی کیارستمی است.
این عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با وجود بخشی از بررسی های صورت گرفته درباره پرونده پزشکی عباس کیارستمی، تنها به طرح دیدگاه های شخصی خود اکتفا می کند و اذعان دارد، “کیارستمی به فرانسه نمی رفت زنده می ماند”. درباره نتایج پرونده پزشکی کارگردان «کلوزآپ» با وی به گفت وگو نشسته ایم که در ادامه آن را می خوانید.
تاکنون به چه نتایج جدیدی درباره پرونده پزشکی مرحوم کیارستمی دست پیدا کرده اید؟
مره صدق:باید بگویم عوارض پزشکی که در نحوه درمان این هنرمند در ایران اتفاق افتاد شاید در برخی موارد قابل پیشگیری بود و می شد با تسریع در برخی اقدامات به نتایج مطلوب تری رسید، منتهی در زمانی که این هنرمند به خارج از کشور سفر کرد تمامی عوارض بیماری وی کنترل شده بود و این هنرمند هیچ عارضه حاد درمان نشده ای نداشت که با امکانات کشور نتوان به آن رسیدگی کرد.
البته باید به این نکته هم اشاره کنم که عمده این عوارض از منظر علمی قابل پیش بینی بوده و این بدین معناست که اگر ما فکر کنیم درمانی در دنیا بدون عارضه خواهد بود، اشتباه فکر کرده ایم، تجویز ساده ترین داروها احتمال بروز عارضه در آن وجود دارد؛ البته تکرار می کنم که می شد اقداماتی انجام داد تا عوارض درمانی این هنرمند کاهش پیدا کند.
همچنین طبق مندرجات پرونده، مرحوم کیارستمی در روزهای حضورش در ایران تب نداشته، علائم حیاتی اش کاملا ثابت و استیبل بوده و حتی اشتهای خوبی برای غذا خوردن داشته که اینها از جمله مواردی است که می توان برای سلامتی یک فرد در نظر گرفت. بنابراین طبق این موارد هیچ لزومی برای خروج وی از کشور وجود نداشته است.
به نظر شما آیا سفر طولانی مدت کیارستمی از ایران به فرانسه نقشی در تشدید بیماری وی داشته است؟
مره صدق:این هنرمند در حالی مبادرت به سفر به فرانسه می کند که با مشکلات انعقاد خون و چهار عمل جراحی که بر روی وی در مدت زمان کوتاهی انجام شد، دست به گریبان بود، بنابراین با وجود این شرایط مسافرت طولانی مدت هوایی برای این هنرمند ممنوع بوده چرا که از منظر علمی ثابت شده که این مسئله می تواند شانس عوارض خون ریزی را بالا ببرد.
نظر تیم پزشکی وی در ایران در این رابطه چه بوده است؟
مره صدق:معتقدم سفر کیارستمی به فرانسه توجیه علمی نداشت، زمانی که درباره سفر کیارستمی از تیم پزشکی این هنرمند سوال کردیم اعضای این تیم گفتند، ما و حتی مسئولین وزارت بهداشت مخالف سفر کیارستمی به فرانسه بودیم، اما سوالی که بیش از پیش مورد اهمیت قرار می گیرد این است که چه کسی مجوز سوار شدن مرحوم کیارستمی به هواپیما را صادر کرد درحالی که این سفر ریسکی برای بیماری وی تلقی می شد.
گزارش دفن کیارستمی
به نظر شما علت انتقال کیارستمی از ایران به فرانسه چه بود و چه کسی این مجوز را صادر کرده است؟
مره صدق:علت انتقال مرحوم کیارستمی به خارج از کشور مسئله ای است که علامت سوالی را برای ما ایجاد کرده است. معتقدم یک پزشک باید به صورت قانونی مجوز سوار شدن به آمبولانس هواپیما را برای این هنرمند صادر کرده باشد این در حالی است که پزشک معالج کیارستمی و همچنین سایر تیم پزشکی وی در ایران این مجوز را صادر نکرده اند.
پس به نظر شما چه کسی این مجوز را صادره کرده است؟
مره صدق:احتمالا پزشکانی که از فرانسه برای انتقال وی به ایران آمدند این اقدام را به صورت سرخود انجام دادند.
آیا شما مستنداتی در این زمینه دارید؟
مره صدق:خیر. هنوز مطمئن نیستیم و تنها احتمال می دهیم.
دیگر به چه موارد مجهولی در این پرونده رسیدید؟
مره صدق:با وجود اصرار نظام پزشکی و سفیر ایران در فرانسه تاکنون گواهی فوت این هنرمند را دریافت نکرده ایم و البته نکته مهم دیگر این است که تشخیص نهایی علت مرگ در فرانسه هم هنوز به ما گزارش نشده است.
آیا عدم ارائه گواهی فوت کیارستمی به نظام پزشکی ایران دلایل خاصی دارد؟
مره صدق:نمی دانم دلیل این موضوع چیست، اما تاکنون این گواهی به دست ما نرسیده است و این در حالی است که ما برای تشخیص علت مرگ و ارتباط جراحی با مرگ به این گواهی نیاز داریم.
البته در کنار این موضوع ما به جواز دفن این هنرمند هم دسترسی نداریم، اینکه پیکر این هنرمند وارد ایران شده و چگونه دفن شده هنوز به شخصه برای بنده مشخص نیست و برایم علامت سوالی ایجاد کرده است.
به نظر شما این موارد یعنی گواهی فوت و جواز دفن از جمله خلأ های پرونده پزشکی این هنرمند است؟
مره صدق:این موضوع می تواند مورد اهمیت قرار گیرد که آیا عارضه در عمل جراحی وی اتفاق افتاده و یا خیر؟
به نظر شما علت عدم ارائه جواز دفن مرحوم کیارستمی چیست؟
مره صدق:مرحوم کیارستمی در لواسان دفن شده است و وقتی نظام پزشکی اقدام به بررسی نحوه دفن وی می کند به موارد خاصی نمی رسد و این موضوع از جمله موضوعاتی بوده که برای بنده علامت سوال ایجاد کرده است.
به این موضوع اشاره داشتید که باید در برخورد با عوارض پزشکی نحوه درمان کیارستمی تسریع می شد به نظر شما عدم توجه به این موارد می تواند جز خطای پزشکی قلمداد شود و یاخیر؟
مره صدق:بنده نمی توانم در این رابطه اظهار نظر کنم چراکه دادگاه در این باره تصمیم گیری می کند، منتهی ما می توانیم تنها نظر کارشناسی خود را در این رابطه ارائه کنیم.
بنابراین به نظر نمی رسد عوارض پزشکی درمانی کیارستمی در ایران منجر به مرگ وی شده باشد در حالی که می شد با عوارض درمانی این هنرمند به شکل بهتری برخورد کرد، لذا معتقدم برخوردی که با نحوه درمان این هنرمند در ایران صورت گرفت برخورد بدی نبوده است، به عنوان مثال در یک الی دو مورد برخورد بسیار مطلوبی، در نحوه درمان کیارستمی مربوط به عمل جراحی کیسه صفرا صورت گرفت که قابل تقدیر بود.
کیارستمی به فرانسه نمی رفت زنده می ماند
پس بدین شکل می توان احتمال برخورد بد هم با نحوه بیماری کیارستمی در ایران را داد؟
مره صدق:ما نمی توانیم در این زمینه خوب یا بد تعریف کنیم و مسئله علمی و غیرعلمی است، بنابراین تنها موردی که می توان به صورت مشخص به آن اشاره کرد آن است که این هنرمند باید پس از خونریزی بعد از عمل جراحی اولیه زودتر مورد عمل جراحی دوم قرار می گرفت منتهی بنده معتقدم این موضوع هم در علت مرگ کیارستمی اثر چندانی نداشته است و خونریزی وی در عمل جراحی دوم کنترل شد؛ البته تمامی این موارد نظر شخصی بنده است؛ همچنین معتقدم اگر مرحوم کیارستمی به فرانسه منتقل نمی شد این هنرمند زنده می ماند.
آیا این هنرمند این حق را داشت که تیم پزشکی خود را تغییر دهد؟
مره صدق:بله این موضوع حق طبیعی هر بیماری است اما ما وقتی بخواهیم درباره پرونده کیارستمی به طور کارشناسی نظر دهیم باید متوجه عوارض منتهی به مرگ باشیم، بنده معتقدم عوارض بیماری کیارستمی در ایران در مرگ وی دخیل نبوده است.
چند روز گذشته رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره کالبد شکافی کیارستمی مطالبی را عنوان کردند به نظر شما کالبد شکافی چه تاثیری در رسیدن به نتایج این پرونده خواهد داشت؟
مره صدق:معتقدم اگر مرحوم کیارستمی کالبد شکافی می شد می توانستیم دقیق تر درباره علت مرگ وی اظهارنظر کنیم، متأسفانه این موضوع انجام نشد و حتی اگر گواهی فوت و جواز دفن در دسترس بود، در رابطه با علت مرگ وی بهتر اظهارنظر می کردیم.