پاسخ به سوالات رایج درباره عمل بینی
سوالات رایج درباره عمل بینی
بینی یکی از مهم ترین اعضای بدن است که عملکرد آن نقش حیاتی برای انسان دارد و کوچک ترین اختلال برای این عضو می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد. با این حال این عضوی است که در وسط صورت قرار گرفته و عیوب ظاهری آن بیشتر از سایر اعضای بدن به چشم می خورد.
عیوب ظاهری بینی علاوه بر اینکه در مشاهده کننده حس ناخوشایندی ایجاد می کند، سبب می شود زیبایی بقیه اجزای چهره نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. با این حال خیلی اوقات شده که در کنار مشکلات ظاهری، اختلال داخلی از جمله پولیپ، انحراف تیغه بینی و بزرگی شاخک بینی وجود داشته باشد. برای همین برخی افراد اگر امکانش وجود داشته باشد همزمان با عمل زیبایی، اختلال های بینی را هم درمان می کنند.
پرسش و پاسخ های رایج عمل بینی
جراحی پلاستیک چیست؟
کلمه پلاستیک که ریشه یونـانی دارد به معنی شکل دادن و جراحی پلاستیک شامل اعمال جراحی است که به منظور تغییر شکل و ترمیم عضو انجام می گیرد بدون اینکه به حالت طبیعـی عضـو صدمه بزند و حتی المقدور آثــارجراحی دیده نمی شود.
سن مناسب برای جراحی پلاستیک بینی چقدر است؟
معمـولاً سن مناسب جهت عمل جراحی بینی ۱۸ سالگی است ولی در صورت کامـل بودن رشد جسمی در سنین پایین تر مثل ۱۵ سالگی هم امکان پذیر است وحتی مواردی که به علت تغییر شکل یا انحراف شدید تیغه بینی انسداد کامل ایجاد شده در سنیـــن پایین تر هم جراحی محدود با دقت در عدم آسیب به مراکز رشد غضروف واستخوان قابل انجام است.
عمل زیبایی بینی به غیـر از تغییر شکل ظاهری چه تاثیرات دیگری در مراجعین دارد؟
هر عمل جراحی و تغییر شکل بینی و صورت قادر به ایجاد اثر هیجانی شدید خواهــد بود و خصوصاً در صورت مبهم بودن خواسته بیمار و برآورده نشدن خواسته اصلی مشکلات روحی عدیده ای ایجاد خواهد کرد.
همه چیز درباره عمل بینی
چه کسانی کاندید بهتری برای عمل جراحی بینی هستند؟
بهترین کاندیداهای عمل جراحی افرادی هستند که نقایص مشخص داشته و از قبل از انجام جراحی باجراح همکاری کافــی داشته و نسبت به عمل جراحی ونتایج آن توجیه هستند.
چه توصیه هایی به مراجعین خود دارید؟
جهت جلوگیری از مشکلات و نارضایتیهای بعـد از عمل بهترین راه ایجاد ارتباط معقول و منطقی بین بیمار و جراح است. بطوریکه خواسته بیمار بطور شفاف بیان و روش درمان جراح به خوبی به بیمار توضیح داده شود. بعـلاوه مرور ریسک ها و خطرات و محدودیت های عمل جراحی قبل از عمل در پیشگیـری از عوارض بعدی کاملاً موثرمی باشد.
منظور از بینی گوشتی و استخوانی چیست و تفاوت جراحی در انواع بینی :
ساختمان بینی از پوست و گوشت و غضروف و استخوان است، که شکل بینی و تناسب اجزا در افراد مختلف با هم تفاوت دارد. خیلی از مواقع در تشخیص این موارد اشتباه می شود و بینی های معمولی را به اشتباه گوشتی قلمداد کرده باعث نگرانی بیمار می شوند. گاهی اوقات مشکلات بینی به علت ناهنجاریهای غضروفی استخوانی است که راحت تر قابل اصلاح است ولی در مورد بینی های گوشتی هم در صورت تجربه کافی جراح نتایج بسیار ایدآل خواهد بود. در حال حاضر بیشترین فعالیت من در مورد انجام اعمال جراحی در بینی های گوشتی و اعمال جراحی مجدد است که بعضا همکاران دیگر ارجاع می دهند.
مراحل عمل جراحی پلاستیک بینی چگونه است؟
بعد از مراجعه و ملاقات بیمار در مورد نوع عمل و نتایج احتمالی آن توضیح داده می شود و در مورد مسایل مورد ابهام و سوالات مطروحه بیمار توجیه میشود. بعد از معاینات اولیه و انجام آزمایشات لازم با نظر بیمار به بیمارستان یا مرکز جراحی مورد توافق معرفی می شود. بیماران معمولاً نیاز به بستری در بیمارستان ندارند. در صورت گذاشتن تامپون داخل بینی روز بعد از عمل خارج می شود. حدود ۶ روز بعد قالب روی بینی برداشته می شود و معمولاً با رعایت احتیاط بعد از یک هفته، کار معمول بیماران از سر گرفته می شود.
آیا عمل جراحی انحراف تیغه بینی همزمان با عمل جراحی زیبایی قابل انجام است؟
در مواردی همزمان با عمل زیبایی بینی سایر عملهای بینی از جمله انحراف، پولیپ و اصلاح شکستگی های قدیمی استخوان بینی نیز انجام می شود. البته در صورت وجود آلرژی و بیماریهای زمینه ای دیگر بهتر است ابتدا درمان طبی شده و بعد از تثبیت وضعیت عمومی عمل زیبایی انجام شود.
علل شایع گرفتگی بینی و عوارض آن را توضیح دهید:
شایعترین علل گرفتگی بینی آلرژی و انحراف تیغه بینی است. انحراف تیغه بینی باعث گرفتگی بینی و اختلال در کار طبیعی بینی می شود یعنی موجب اختلال تهویه بینی، مختل شدن گرم شدن و مرطوب شدن هوا و فیلتر کردن ذرات مضر و زیان آور هوای تنفسی می شود. در بیمارانی که انحراف تیغه بینی دارند بیماریهایی مثل سردرد، بیماریهای قلبی عروقی ریوی و کلیوی و حتی بیماریهای سیستم ایمنی نیز دیده می شود.
علل کمتر شایع مثل بزرگی شاخک های بینی و پولیپ که عمدتا منشا آلرژیک دارند و درمان آنها اکثرا طبی است و تومرهای بینی هم از علل دیگر انسداد بینی هستند که با توجه به نوع آنها درمان فرق مبکند.کلاً استفاده از هر فنآوری جدید در هر یک ازاعمال جراحی میتواند با نتایج بهتر همراه باشد. ولی در مورد عمل جراحی پلاستیک بینی این شیوه هنوز چندان رایج نشده است و همچنین از امتیاز و ارجحیت خاصی نیز برخوردار نیست.
آیا استفاده از لیزر در عمل جراحی پلاستیک بینی با نتایج بهتری نسبت به شیوه های متعارف اعمال جراحی همراه است؟
کلاً استفاده از هرفنآوری جدید در هر یک از اعمال جراحی میتواند با نتایج بهتر همراه باشد. ولی در مورد عمل جراحی پلاستیک بینی این شیوه هنوز چندان رایج نشده است و همچنین از امتیاز و ارجحیت خاصی نیز برخوردار نیست. بنابراین اینجانب به همه افرادی که در نظر دارند بینی خود را عمل نمایند توصیه مینمایم که زیاد دنبال استفاده از این روش نباشند و به خاطر آن هزینه گزافی را بر خود تحمیل ننمایند.
آیا استفاده ازتامپون بینی در اعمال جراحی پلاستیک بینی حتماً ضروری است؟
تامپون بینی یکتکه گاز (مش) آغشته به پماد آنتیبیوتیک است که در خاتمه عمل گذاشته میشود. ولی امروزه ثابت شده است که ارزش چندانی در جلوگیری از خونریزی بعد از عمل ندارد و از آن گذشته باعث مزاحمت برای بیمار گشته و مانع تنفس وی از بینی و موجب تنفس دهانی و در نتیجه خشکی دهان میگردد و آزار دهنده است. اینجانب در اعمال جراحی پلاستیک هرگز از تامپون استفاده نمیکنم و فقط به مالیدن پماد تتراسیکیلین یا اریترومایسین در داخل بینی (بدون مش) اکتفا مینمایم و تاکنون حتی یک مورد هم خونریزی بعد از عمل نداشتهام و از نتیجه آن هم من و هم بیمارانم راضی بودهاند.
آیا استفاده ازگچ (گچگیری) روی بینی بعد از عمل جراحی پلاستیک ضروری است؟
گچگیری بینی درانتهای عمل جراحی و به چند منظور صورت میگیرد و حتماً لازم است.اول) به خاطراینکه بینی شکل و فرم ایدهآل خود را حفظ نماید. دوم) برای اینکه از تورم نسوج نرم بینی بعد از عمل جلوگیری به عمل آید و بینی ورم نکند. سوم) برای اینکه تا حدودی از بینی در مقابل ضربههای احتمالی و فشارهای خارجی محافظت گردد. البته امروزه بهجای گچ میتوان از قالبهای پلاستیکی پیشساخته نیز استفاده نمود. این قالبها سبکتر از قالبهای گچی بوده و بهتر تحمل میگردند و نیاز به چسبکاری روی بینی هم ندارند و از کارائی خوبی نیز برخوردار میباشند و به عقیده اینجانب به گچگیری ارجحیت دارد.
برای عمل پلاستیک بینی بیهوشی عمومی بهتر است یا بیحسی موضعی؟
جراحی پلاستیک بینی هم میتواند تحت بیهوشی عمومی انجام شود و هم بااستفاده از بیحسی موضعی. ولی مواردی وجود دارد که انجام بیهوشی عمومی برای شخص ممنوع است مثلاً در مواقعیکه فرد دارای ضعف عمومی شدید و یا کهولت و یا بیماریهای مزمن ناتوانکننده و یا بیماریهای قلبی شدید باشد که در آنصورت یا اصولاً آن شخص نباید تحت عمل جراحی قرار گیرد و یا میبایست عمل جراحی پس از مشاوره با پزشک داخلی و متخصص قلب و با در نظر گرفتن کلیه احتیاطات لازم و تحت بیحسی موضعی انجام پذیرد و همینطور مواردی هستند که ممکن است بیحسی موضعی برای فرد خطرناک باشد مثلاً در مواقعیکه آن فرد به داروهای بیحسی موضعی حساسیت داشته باشد که در آنصورت میبایست از آن داروها استفاده نشود و برای عمل جراحی روش بیهوشی عمومی بهکار گرفته شود.
نتیجه عمل در بینیهای استخوانی بهتر است یا بینیهای گوشتی؟
بطور کلی نتیجه عمل در بینیهای استخوانی بهتر از بینیهای به اصطلاح گوشتی میباشد. ولی در حال حاضر در اثر ارتقاء کیفیت تکنیکهای اعمال جراحی نتایج عمل بینیهای گوشتی نیز بهتر شده است و درصد بالائی از اینگونه بینیها نتایج خوبی از عمل میگیرند. البته مهارت جراحی شرط اساسی در نتیجه عمل میباشد و بعضی از جراحان در انجام عمل جراحی بینیهای گوشتی مهارت بیشتری نسبت به سایرین دارند.
استراحت بعد از عمل چند روز است؟
استراحت کامل فقط برای روز اول عمل است و ازروز دوم شخص میتواند از بستر خارج شده و کارهای شخصی خود را انجام دهد. راه رفتن، نشستن و مطالعه بلامانع است. ولی شخص باید حداقل تا یک ماه از انجام کارهای سنگین و حرکات ورزشی شدید خودداری نماید. زیرا این کارها خطر خونریزی و تورم و یا تغییر شکل بینی را بالا میبرند و برای کسی که مورد عمل قرار گرفته مضر هستند.