کرتله یکی از صنایع دستی استان ایلام + عکس
کرتله صنایع دستی ایلام
قدیم تر در ایلام برای نگهداری نان، ظرف های محلی و بسیار ظریفی درست می کردند که امروزه این وسایل سنتی بخشی از صنایع دستی استان به شمار می آیند.
کرتله سبد دردار نگهداری نان است که در ادامه از نحوه ی ساخت آن بیشتر صحبت می کنیم. همه ساله در نواحی گرمسیری، زنان از لیف و برگ درختان خرما رشته های هم اندازه ای به هم می بافند تا سبدی به شکل قابلمه از آن درست کنند و در آن را نیز به همان روش می بافند.
سبد یا کرتله ای که از برگ خرما بافته شود اگر درست نگهداری شود تا ۱۰ سال هم دوام داشته و نان های محلی و صنعتی را می توان تا مدت فراوان در آن نگهداری کرد. پس از بافتن کرتله ی نان، لایه ای از چلوار سفید به دیوار و کف آن می دوزند و نان را پس از خنک کردن در آن جای می دهند. نانی که در کرتله نگهداری می شود دیر بیات می شود و از کپک زدگی و دسترسی حشرات دور می ماند.
نان های تنوری و ساجی در این ظرف تا چندین روز تازه و قابل استفاده اند. در نواحی شمالی استان و مناطق سردسیری که دسترسی به الیاف و برگ های خرما نیست از ساقه های گندم درو شده برای کرتله یا سبد نگهداری نان استفاده می کنند. برای این کار ساقه های گندم را که خوشه های آن درو شده دسته کرده و نم می دهند و در پارچه ای می پیچند تا نرم شده و به هنگام کار خم کردنشان آسان شود و دچار ترک خوردگی و شکستگی نشوند.
سپس آنها را به شیوه ای بسیار زیبا به هم می بافند تا سبدی ضخیم از آن درست شود. کرتله های ییلاقی از ساقه ی گندم و دیگر گیاهان بافته می شوند به محکمی سبدهای گرمسیری نیستند اما در نگهداری از نان و بیات نشده از کرتله های گرمسیری مرغوب ترند. ساقه های گندم رطوبت اضافی نان را گرفته و سبب تازه ماندن نان در زمان بیشتری می شوند.