بیماری پریودنتال و درمان آن
شاید تا پیش از این نام پریودنتال را هم نشنیده باشید پس بهتر است ابتدا با آن آشنا شوید ، بیشتر افرادی که نام این بیماری را هم شنیده اند آن را در غالب بیماری لثه می شناسند ولی دندان پزشکان این بیماری را به عنوان بیماری پریودنتال میشناسند.
براساس نظریه آکادمی پیرادندانپزشکان آمریکا این فقط یک بیماری نیست ،بلکه چندین بیماری است که به یک دلیل مشترک به وجود آمده و آن باکتری موجود در پلاک دندان می باشد.
درمان بیماری پریودنتال
بیماری پریودنتال لثه و انواع آن
بیماری پریودنتال لثه اختلالی است که به علت عفونت و التهاب در لثه و استخوان اطراف دندان ها ایجاد می شود ، این مشکل در مراحل اولیه که ژنژیویت نامیده می شود که با علائمی همچون ت
ورم لثه و گاهی خون ریزی همراه هستند بروز می کند اما در مراحل پیشرفته تر، پریودنتیت نامیده میشود که در این حالت لثه تحلیل می رود و حتی ممکن است بخشی از ریشه نمایان شود در حدی که که در این افراد طول دندانها بلند تر از حالت عادی به نظر می رسد. بد نیست به نحوه ی به وجود آمدن و درمان آن نگاهی بیندازیم.
علت بروز پریودنتال
_ژن
_سیگار کشیدن و استفاده از تنباکو
_ساییدن دندانها یا فشردن فکها
_استرس
_هورمون های نامنظم
_داروها
_بیماری ها
انواع بیماری پریودنتال و درمان
بیماری هایی که پرودنتال را تشدید می کند
اشخاص با بیماری های مختلف بیشتر در خطر ابتلا به بیماری پریودنتال هستند.به طور مثال؛
دیابت
افراد دیابتی در برابر افراد غیر دیابتی خیلی بیشتر در معرض پریودنتال هستند. بیماری لثه آنها نیز هم چنین خیلی شدید تر است.
رماتیسم و ایدز
سایر بیماری هایی که پریودنتال را تشدید می کنند شامل شرایط التهابی یا تحریک کننده مانند ورم مفاصل روماتیسمی یا عفونت HIV می باشد.
داشتن یکی از این بیماریها کنترل بیماری پریودنتال شما را سخت تر می کند.ولی یک متخصص لثه یا دندانپزشک خوب ،کسی است که از این مشکلات آگاه باشد و بتواند شما را راهنمایی کند که چطور سلامت لثه خود را حفظ کنید.
تغذیه ضعیف:
تغذیه در سلامت کلی مانند عملکرد سیستم ایمنی،لثه و دهان سالم خیلی مهم است.کمبود شدید ویتامین C ممکن است موجب خونریزی لثه شود.
انواع بیماری های لثه
علائم بیماری پریودنتال لثه
۱-تصلب شریان و بیماری قلبی:
بیماری لثه موجب بالا رفتن خطر ابتلا به شاهرگ مسدود شده و بیماری قلبی میشود.هم چنین این باور وجود دارد که ریسک سکته قلبی را بالا میبرد(بیماری لثه احتمال وقوع سکته های قلبی که بر اثر بسته شدن شاهرگ به وجود می آید را بالا می برد.)
۲-زایمان زودرس:
خانمی که در طی دوران بارداری بیماری لثه دارد خیلی احتمال دارد که زودتر از موعد مقرر زایمان کند.به احتمال خیلی زیاد نوزاد وزن کمتری از حالت معمول دارد.
۳-دیابت:
بیماران دیابتی با مشکلات لثه ای، در مقابل یک بیمار دیابتی که لثه سالمی دارد، مشکلات بیشتری با کنترل قند خونشان دارند.
۴-بیماری تنفسی:
باکتریهای موجود در بیماری های لثه ای امکان دارد موجب عفونتهای ریوی یا بدتر کردن شرایط ریه بشوند این مساله مخصوصا درمورد افراد مسنی که در آسایشگاه سالمندان به سر می برند حائز اهمیت است در این گروه ،احتمال دارد باکتری ها از دهان به ریه منتقل شوندو باعث التهاب ریه شود.
پیشگیری و درمان بیماری پریودنتال
عوامل بیماری پریودنتال
چه چیزی موجب بروز بیماری پریودنتال میشود؟ علت این بیماری جدی لثه پیست؟
بیماری پریودنتال به وسیله ی باکتری موجود در پلاک دندان ایجاد میشود ، پلاک یک ماده چسبنده است که درست بعد از مسواک زدن روی دندانهای شما به وجود می آید و در تلاش برای رهایی از باکتری،سلولهای سیستم ایمنی بدن شما ماده ای را تولید و رها می کنند که لثه ها و پیوند لثه ای یا استخوانهای حفره دار را آسیب می رساند این موجب لثه های ورم کرده،خونریزی لثه،علائم ورم لثه(اولین مرحله از پریودنتال)می شود. آسیب های پریودنتال حتی باعث لق شدن لثه ها نیز می شود ، این یک علامت وجود پریودنتال شدید است.(مرحله پیشرفته بیماری).
روش های پیشگیری و درمان پریودنتال لثه
شما می توانید با رعایت بهداشت دهانی و ملاقات دندانپزشک به طور منظم از ابتلا به بیماری پریودنتال جلوگیری کنید ، بیشتر افراد باید هر شش ماه یکبار توسط دندان پزشک معاینه شوند .ولی اگر شما قبلا مبتلا به بیماری لثه بوده اید به دفعات بیشتری احتیاج دارید.
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه،اگر به صورت صحیح انجام شود، بخش اعظم پلاک را از روی دندان شما پاک می کند.
- نظافت حرفه ای توسط دندانپزشک یا متخصص بهداشت دندان،پلاکهایی را که در جاهایی که برای دستیابی مسواک یا نخ دندان سخت تر است ،تحت کنترل قرار می دهد.
اگر در بهداشت دهان یا ویزیت دندانپزشک سهل انگاری شود،پلاک ها روی دندان به وجود می آیند و در نهایت به زیر خط لثه نفوذ می کنند باکتری ها در آن جا می مانند زیرا مسواک شما به آنجا دسترسی ندارد ؛ اگر پلاک برداشته نشود ،باکتریها تکثیر میشوند و التهاب لثه شما تشدید میشود.
تجمع پلاک ها زیر خط لثه باعث ملتهب شدن لثه میشود.وقتی که لثه متورم میشود آنها از دندان جدا میشوند.این پروسه ایجاد یک فضا یا حفره بین دندان و لثه میشود.باکتریها سریع در این حفره ها رشد میکنند و باعث تولید پلاکهای بیشتر میشود ؛ اگر درمان را رها کنید،بیماری پریودنتال به بافت لثه و استخوانهای حفره دار که ساختمان دندان شما را حمایت می کنند،آسیب می رساند.
یکی دیگر از دلایلی که باید پلاک سریعا زدوده شوداین است که به مرور زمان سخت تر یا آهکی می شوند و به سنگ دندانی تبدیل میشوند این عموما به عنوان رسوب شناخته میشود.حتی پلاکهای بیشتری به سنگ دندانی می چسبد، زیرا از مینای دندان سطح سخت تری دارد این حتی از سیمانه،لایه ای که ریشه دندان را می پوشاند،نیز سخت تر است.سنگ دندانی و پلاک در لایه های مختلف ساخته میشوند. استفاده از خمیر دندان کنترل رسوب ممکن است به کند شدن ساخت سنگ دندانی اطراف دندان شما کمک کند اگر چه نمی توانداثری روی رسوبی که زیر خط لثه شده از قبل به وجود آمده ،داشته باشد.