از کجا مطمئن بشم که ایدز دارم یا نه؟
از کجا بفهمیم به ایدز مبتلا هستیم یا خیر؟
ایدز یا اچ آی وی بیماری است که اگر شخصی به آن مبتلا باشد ممکن است تا ۱۰ سال هم از ابتلا به این بیماری بی خبر باشد و به آسودگی زندگی کند. اما ناقل ایدز می باشد و ممکن است دیگران را آلوده کند. افرادی که به ویروس ایدز مبتلا هستند ، معمولاً علائمی را در مراحل اولیه در خود مشاهده نمی کنند اما اکثریت این افراد هیچ علائمی ندارند.
تنها راه مطمئن تشخیص ابتلا به این ویروس ، آزمایش می باشد که با فرد مبتلا به ویروس ایدز زندگی می کنند . این افراد معمولاً سالم به نظر می رسند و می توانند مانند بقیه در اجتماع حضور داشته باشند و زندگی معمولی خود را پیش ببرند.
هرگز نمی توان بدون آزمایش متوجه شد که فردی که در اطراف شماست، به این ویروس مبتلا است یا خیر . در حقیقت اغلب این افراد هیچ علامت فیزیکی ندارند و فردی که به آن مبتلا باشد ، هیچ وقت متوجه آن نخواهد شد.
علائم ظاهری و جسمی فرد مبتلا به ایدز
ممکن است فرد مبتلا به این ویروس در عرض چند هفته با علائمی رو به رو شود که این علائم شبیه به بیماری های رایج دیگر می باشد و شامل موارد زیر هستند :
- خستگی
- سر درد
- غدد لنفاوی برامده
- گلو درد
- جوش
اما باز هم تاکید می کنیم که این علائم ممکن است تا سال ها خودشان را نشان ندهند. در کشور سنگاپور اکثریت مردم فقط در مراحل اخر ابتلا به این بیماری ، متوجه ویروس ایدز شدند.
دقیقاً زمانی که علائم شروع به ظاهر شدن می کنند، فرد کاملاً درگیر بیماری شده است . مرحله نهایی عفونت HIV است . ممکن است که افراد در مراحل آخر این عفونت ، علائم عنوان شده در این بخش از سلامت نمناک را مشاهده کنند :
- اسهال مزمن
- کاهش وزن
- عرق کردن مخصوصا هنگام شب
- سرطان رحم
- مشکلات غدد لنفاوی
- بیماری سل
زمانی که فرد به ویروس اچ آی وی مبتلا شود ، مکانیزم دفاعی بدن او شروع به ضعیف شدن می کند . مرحله نهایی ویروس اچ آی وی باعث می شود که فرد مشکلاتی را در خود احساس کند . این عفونت از طریق ویروس ، باکتری و قارچ ایجاد می شود و سیستم دفاعی فرد را درگیر خواهد کرد.
یکی از رایج ترین عفونت های مربوط به ویروس HIV، بیماری سل می باشد که این عفونت اساسا ریه ها را درگیر می کند و سرفه ، تب ، کاهش وزن و عرق شبانه را ایجاد می کند . ویروس HIV با تضعیف تدریجی سیستم ایمنی کم کم به ایدز تبدیل می شود.
تنها راهی که می توان گفت فرد به ویروس اچ آی وی مبتلاست یا نه ، آزمایش می باشد که حضور پادتن های تولید شده در بدن را برای پاسخ به ویروس اچ آی وی شناسایی می کند.
این آزمایش بیشتر از ۳ ماه زمان می برد . بعد از این آزمایش نیز یک آزمایش دیگر از فرد گرفته می شود تا نتیجه نهایی را تایید کند . در طول این دوره هرگز نباید با کسی هیچ گونه رابطه جنسی برقرار کرد.
ویروس اچ آی وی چگونه وارد بدن می شود ؟
- استفاده مشترک از وسایل تزریق مانند ؛ تیغ یا سوزن خالکوبی
- رابطه جنسی با فرد مبتلا به ویروس که شایع ترین راه می باشد.
- منتقل شدن خون آلوده از مادر مبتلا به نوزاد (در دوران بارداری یا شیردهی )
آیا می توان ایدز را درمان کرد ؟
در حال حاضر درمان صد در صدی برای از بین بردن و ریشه کن کردن این بیماری وجود ندارد . تنها می توان مدت عمر بیمار را افزایش داد و کیفیت زندگی وی را بهبود بخشید.
به طور کلی داروهایی که برای درمان و بهبودی ایدز به کار می روند ، شامل دو گروه می باشند که عبارتند از :
- داروهایی که عفونت را از بین می برد.
- داروهایی که بر ضد ویروس اچ آی وی هستند که این دارو ها باعث مرگ موقتی ویروس می شود اما هیچ یک از آن ها نمی توانند این بیماری را به طور کامل ریشه کن کنند.
چگونه خودمان و همسرمان را مصون نگه داریم ؟
این ویروس از طریق مایعات بدن مثل خون ، شیر مادر ، منی ، ترشحات قبل از انزال و مایعات واژن انتقال پیدا می کند . پس اگر رابطه جنسی شما محافظت نشده باشد و یا فرد مبتلا به این ویروس با شما از سوزن مشترک استفاده کند ، در معرض ابتلا به بیماری قرار خواهید گرفت.
پس اگر احساس کردید که شما و یا همسرتان به این ویروس مطلع می باشید ، حتما آزمایش بدهید.
برای افراد مبتلا به ویروس اچ آی وی، درمان هایی نیز در دسترس می باشد که می تواند زندگی سالم را به آن ها برگرداند . همچنین حداقل کاری که با تشخیص این آزمایش انجام می دهید ، محافظت کردن از خودتان و کسی است که دوستش دارید.
برای جلوگیری از ابتلا به ویروس اچ آی وی راهکارهای زیر را در پیش بگیرید :
- تا قبل از ازدواج هیچ گونه رابطه جنسی نداشته باشید و زمانی که خواستید ازدواج کنید ، حتما در مورد همسر خود تحقیقات کامل داشته باشید.
- به روابط خود وفادار باقی بمانید :افرادی که معمولا سنت ها و فرهنگ ها را رعایت نمی کنند و بیش از یک شریک جنسی دارند، بیش از بقیه در خطر ابتلا به این ویروس می باشند.
- همیشه به روش صحیح از کاندوم استفاده کنید :کاندوم ها در جلوگیری از انتقال ویروس اچ آی وی بسیار موثر می باشند اما اگر کاندوم در حین رابطه پاره شود ، باز هم احتمال انتقال این ویروس از طریق مایع قبل از انزال وجود دارد و در نتیجه حتماً از نرم کننده های مخصوص آلت تناسلی استفاده کنید . این نرم کننده ها هرگز نباید پایه روغن و چربی داشته باشند . مثلاً نباید از روغن بچه استفاده کنید زیرا باعث لیز خوردن و در آمدن کاندوم می شود . از روان سازها و نرم کننده های پایه آب استفاده کنید تا هم لیز نخورند و هم از خشکی زیاد پاره نشوند.
- هیچ گونه سرنگ یا سوزنی را با کسی به اشتراک نگذارید ، حتی اگر به آن ها اعتماد دارید.