احساس تنهایی را چگونه از بین ببریم؟
چگونه احساس تنهایی نکنیم؟
برخی بر این باور اشتباه هستند که تنهایی به معنی نبودن در جمع و زندگی انفرادی است. این درحالی است که بسیاری از افرادی که حتی در خانواده های پرجمعیت زندگی می کنند هم دچار حس تنهایی می شوند.
آیا هر چند وقت یک بار، حس تنهایی به شما دست می دهد؟ تنهایی می تواند در زمان تنها شدن یا حتی زمانی که افراد در اطراف تان قرار دارند به سراغتان بیاید. مجرد بودن باعث ایجاد حس تنهایی در شما می شود اما حتی اگر رابطه شادی داشته باشید، احتمالا با مشکل حس تنهائی در بعضی از اوقات جنگیده اید.
راه رهایی از احساس تنهایی
خوشبختانه، کارهایی وجود دارد که با انجام آن می توانید حس تنهایی خود را بهتر کنید. در ارتباط با این موضوع، از تجارب کارشناسان استفاده کردیم تا بفهمیم که آنها برای مبارزه با حس تنهائی چه توصیه ای می کنند.
قبل از تنها شدن، برای خود لیستی از کارها را برای انجام تهیه کنید. درمانگر ازدواج و خانواده گفت، به جای منتظر ماندن برای تنها شدن و پیدا کردن حس تنهائی، او توصیه می کند که لیستی از کارهایی که می توانید در زمان تنهایی انجام دهید را تهیه کنید. او گفت:«اولین قدم این است که قبل از تنها شدن، لیستی آماده کنید، زیرا در زمان تنها شدن، بعید است که فکری به ذهنتان برسد.» پیشنهادات او شامل انجام فعالیت ها، کمک به دیگران و انجام کارهایی است که باعث می شود حس عاطفی بهتری پیدا کنید.
گوش دادن به داستان ها
یک راه کلی برای پرت کردن حواستان، خواندن داستان یا گوش دادن به داستان ها است. جود تردر-ولف، کارمند اجتماعی یک کلینیک و روان درمانگر گروهی، توصیه کرد که «به نوارهای قصه ای گوش دهید که همانند داستان های واقعی از زندگی افراد توسط افراد نقل می شوند.» او حتی گوش دادن به پادکست های “استوری کورپس” را توصیه کرد که بنگاهی برای جمع آوری داستان زندگی مردم است. به عنوان نمونه، داستان های «خطر حشرات موزی». !و داستان Collider، را توصیه کرد که فقط به عنوان چند نمونه از پادکست های شکفت انگیز زیادی است که وجود دارد که به اشتراک گذاری تجارب انسانی را از چشم اندازهای غنی دقیق نشان می دهد.
با احساس تنهایی چه کنم؟
گوش دادن به داستان ها هم مزیت های دیگری دارد و باعث ایجاد حس مشترک با دیگران می شود. تردر-ولف می گوید:«گوش دادن به داستان، یک راه ارتباط عاطفی و بدون خطر برای شریک شدن با حس دیگران، داشتن یک سفر عاطفی و به دست آوردن چشم انداز و درک از شرایط خودتان است. همچنین یک سرگرمی فوق العاده است.»
داوطلب شدن
یکی از مهمترین کارهایی که می توانید برای متوقف کردن حس تنهایی تان انجام دهید، بخشیدن چیزی به دیگران با علاقه و داوطلبانه می باشد. تردر-ولف گفت:«تنهایی می تواند با تنها شدن دامن زده شود، انزوا و گوشه گیری را افزایش دهد و به تفکرات و احساسات منفی که حس بیگانگی را افزایش می دهند، دامن بزند. تنهائی می تواند نیاز به تلاش عاطفی زیادی داشته باشد، اما انجام کاری برای کمک به دیگران، می تواند باعث کاهش حس تنهایی و از بین بردن چرخه منفی تولید کننده انزوا شود.» تحقیقات منتشر شده در مجله انگلیسی آنلاین پزشکی نشان داد که انجام کارهای داوطلبانه باعث تقویت سلامت عاطفی به خصوص در بین افراد بعد از سن ۴۰ سالگی و در سنین بالاتر می شود، سالهایی که عمدتا با تنهایی همراه است.
یک مربی زندگی به نام کلودیا ماتلز گفت که اگر به دنبال مکانی برای انجام کارهای داوطلبانه هستید، «در مورد شرایط و مکان هایی فکر کنید که افراد دیگر حس تنهایی می کنند مانند یتیم خانه ها، سازمان های حمایت از کودکان یا حتی مراکز تهیه غذا برای افراد گرسنه. زمان خود را وقف دیگران در این مکان کنید و خواهید دید که چقدر سریع، حس ناخوشایند تنهایی شما از بین خواهد رفت.»
اریکا مک کاردی، یکی از مربیان برتر افزود، «راهی برای برقراری ارتباط با دیگران و با جهان پیدا کنید. با کمک به افرادی که بدبخت تر هستند، متوجه می شوید که توانایی ایجاد تفاوت دارید. بسیاری از سازمان ها، فرصت های خدمت رسانی برای افراد داوطلب دارند که این خدمات، به طور آنلاین در وب سایت هایشان فهرست شده است. اگر نمی توانید مستقیما فرصتی را پیدا کنید، سری به وب سایت هایی مانند volunteermatch.com بزنید و اطلاعاتی به دست آورید.»
چیزی بسازید یا خلق کنید
انسان همیشه بعد از خلق یا ایجاد چیزی، حس بهتری پیدا می کند، چه شعر یا نقاشی با آبرنگ باشد. عمل خلق و ایجاد می تواند به رهایی شما از تنهایی نیز کمک کند. تردر-ولف در مصاحبه با ما، این نکته را به اشتراک گذاشت که:«چالش انگیزترین جنبه تنهایی می تواند حس پوچی و عدم برقراری ارتباط با افراد دیگر به مدت طولانی یا نیروهای بیرون ما باشد، اما برخی از این مشکلات می تواند با خلق چیزی از درون ما، حل شود و از بین رود.»
او در مورد ایده های خلاقانه پیشنهاد داد که :«هر فعالیت خلاقانه می تواند کمک کننده باشد- نویسندگی، نقاشی، سفالگری، مجسمه سازی، شعر سرایی، خوانندگی. زمانی که چیزی را می سازیم، از یک فضای خالی، صفحه خالی، و کاموای لمس نشده شروع می کنیم، و تصمیم می گیریم که چگونه آن فضای خالی را پر کنیم، و جستجو می کنیم که این تصمیم و انتخاب، ما را کجا ببرد.»
زمانیکه چیزی می سازید، نفس و ضمیر درون تان را لمس می کنید. تردر-ولف افزود:«یادگیری بیان کردن زندگی درونی مان بدین شیوه، بسیار مفید است از آنجایی که مهارت بیشتری به طور عملی به دست می آوریم، پس این کار نوعی تقویت خود می باشد. و خلاقیت، تعامل زیاد با مغز شناختی و عاطفی مان است.»
مبارزه با تنهایی
یک راه کلی برای پرت کردن حواستان، خواندن داستان یا گوش دادن به داستان ها است
تمرین مدیتیشن
آیا تاکنون مدیتیشن انجام داده اید؟ انجام این کار به اندازه ای که به نظر می رسد ترسناک نیست و در واقع می تواند در زمان تنها شدن تان به شما کمک کند. ماتلز پیشنهاد داد:«آرام بنشینید و تمرکز کنید که حس تنهایی شما در کجای بدنتان خود را نشان می دهد… آیا در سینه شما است؟ معده؟ گلو؟ زمانیکه بدن را مورد بررسی قرار می دهید…به حس درونتان توجه کنید که این ناراحتی و ناخوشایندی تنهایی از کجا بوجود آمده است. وقتی محدوده ای که از تنهایی رنج می برد را شناسایی کردید، در آن محدوده نفس بکشید و انرژی آرامش بخشی به این محدوده بفرستید.»
ماتلز توصیه می کند زمانیکه انرژی شفا دهنده را به این محدوده فیزیکی که حس تنهایی را نشان می دهد، ارسال می کنید:«نشستن را ادامه دهید. بدانید که همه افراد دیگر خارج از این اتاق، همان حس تنهایی را دارند، پس نوری به بیرون از این فضا ارسال کنید به جایی که افراد دیگر هم از این حس رنج می برند. حس کنید که گویی در حال شستشوی آنها در قلب تان با انرژی شفا بخش هستید و نور را خالص کنید و نشان دهید که همه ما به هم پیوند خورده ایم و با هم ارتباط داریم. خودتان را نیز به آنها اضافه کنید. همه ما این حس عمیق تنهایی را احساس می کنیم پس فقط به طور متفاوتی این حس را در خود داریم.»
این تمرین، بسیار شبیه گوش دادن به داستان است که حس شما را به حس دیگران ارتباط می دهد و به شما کمک خواهد کرد تا حس خود را به دیگران پیوند داده و با تنهایی دیگران احساس همدردی کنید و انجام این کار باعث می شود تا کمتر حس تنهایی داشته باشید.
بدنتان را حرکت دهید
کار در بیرون یا حرکت دادن بدنتان می تواند به از بین بردن حس تنهایی تان کمک کند. مک کاردی در این باره می گوید:«زمانیکه حس تنهایی می کنیم، دیگر زمانی را صرف این تفکر، در ذهن مان نکنیم که چه حسی داریم. زمان های تنهایی اغلب با گوشه گیری و عدم فعالیت ارتباط دارند، در نتیجه با این احساسات با تقویت حرکت بدنتان مقابله کنید. اندورفین طبیعی آزاد شده از طریق ورزش می تواند به ایجاد حس بهتر در شما کمک کند و در طول انجام حرکات فیزیکی، برای دور کردن ذهنتان از تنهایی، تمرکز لازم است.»
می توانید به باشگاه ورزشی بروید، در منزلتان کمی برقصید، به پیاده روی بروید، یوگا انجام دهید یا بدنتان را به هر طریقی که حس می کنید، حال شما را بهتر می کند حرکت دهید. زمانیکه حرکت می کنید، حس از بین رفتن تنهایی را پیدا خواهید کرد.
برای شرکت در یک کلاس ثبت نام کنید
به جای انجام یوگا و رقص به تنهایی، در عوض می توانید در یکی از این کلاس های گروهی شرکت کنید. کلاس، مکانی عالی برای ملاقات افراد با علایق مشابه با سلیقه شما است. این کار باعث بیرون کشاندن شما از خانه و خلاص کردن تان از حس تنهایی خواهد شد.
مک کاردی گفت:«در یک کلاس شرکت کنید-هر کلاسی. آیا دوست ندارید به جایی بروید که می توانید افرادی را ملاقات کنید که کارهایی که شما دوست دارید، آنها هم دوست دارند؟ بهتر است تا در کلاسی شرکت کنید که از آن لذت می برید یا چیزی که همیشه می خواستید تا یاد بگیرید، پس خود را در محیطی خواهید یافت که این افراد دارای سلیقه مشابه با شما در آن جمع هستند.»
تردر-ولف به طور ویژه به رفتن به کلاس توصیه کرد و پیشنهاد داد که:«کلاس های بداهه گویی، واقعا کلاس های جدیدی هستند و راهی برای توسعه مهارت های بیشتر درون افراد و به دست آوردن اعتماد به نفس هستند درحالیکه سرگرمی زیادی هم دارند.» حتما نیازی نیست که این کلاس ها، کلاس های همراه با فعالیت شدید یا بهبود دهنده باشند. آیا مجسمه سازی دوست دارید؟ نویسندگی؟ از هر کاری که لذت می برید، احتمالا کلاسی برای آن وجود دارد. از خانه خارج شوید و همین امروز در یک کلاس ثبت نام کنید.
زنگ زدن به یکی از دوستان یا عضو خانواده
من هر وقت حس تنهایی می کنم، تلفن را برمی دارم و به بهترین دوستم، دنیل زنگ می زنم. مهم نیست که چقدر حال من بد است، می دانم که با چند دقیقه صحبت کردن، از این حس خلاص می شوم. با این که ممکن است خودم، گوشه گیری و انزوا را دوست داشته باشم، اما در عوض به دوستم زنگ می زنم زیرا می دانم این کار، حال مرا بهتر می کند. آیا کسی را دارید تا در زمان حس تنهایی به او زنگ بزنید؟
دکتر ویات فیشر، که دکترای روان شناسی بالینی دارد می گوید:«شما می توانید از طریق رسانه های اجتماعی یا حتی بهتر از آن، از طریق تلفن یا ملاقات دوستان یا خانواده، با دیگران ارتباط برقرار کنید. زمانیکه حس تنهایی داریم علت این حس، این است که تنشه برقراری ارتباط هستیم. در نتیجه، انجام کاری که حس برقراری ارتباط را در شما ایجاد کند، به رفع این مشکل پاسخ می دهد.»
اقدام برای درمان
هر کس گاهی اوقات حس تنهایی پیدا می کند، اما اگر متوجه شدید که همواره حس تنهایی پیدا می کنید، زمان آن رسیده که به دنبال کمک خارجی باشید. دکتر فیشر در این مورد می گوید:« اگر فردی، الگویی مزمن از حس تنهایی داشته باشد، باید برای تشخیص منشا و الگوها به درمانگر مراجعه کند. مثلا، شاید این افراد دلبستگی و ارتباط نزدیک با والدین شان در طول بزرگ شدن شان نداشته باشند، پس هیچگاه نیاموخته اند که چگونه به دیگران نزدیک شوند. در نتیجه، لازم است تا روابطی ایجاد کنند که باعث رضایت آن ها از تنها نماندن شود.»
تردر-ولف موافق این گفته است. او می گوید:«اگر افراد، اکثر وقت شان حس تنهایی داشته باشند، می تواند نشانه موردی جدی تر باشد که نیاز به مداخله بیشتر دارد. تنهایی می تواند تجربه افرادی باشد حس افسردگی، دور بودن یا عدم ارتباط با دنیای اجتماعی دارند.»
درمان در صورتی می تواند کمک کننده باشد که شما حس تنهایی را در ارتباط با افسردگی یا اضطراب اجتماعی تجربه کرده باشید. تردر-ولف افزود:«با درمان؛ حس تنهایی که با افسردگی همراه است می تواند تا حد زیادی از بین رود. گاهی اوقات تنهایی، نتیجه اضطراب اجتماعی، خجالت، یا نداشتن مهارت برای هدایت شرایط اجتماعی است. درمان فردی یا طی کردن یک روند مشابه که به درک ریشه های مشکل کمک کند می تواند بسیار مفید باشد.»
بدانید که این حس زودگذر است
ممکن است اکنون حس تنهایی کنید. بدانید که حس تنهایی، کاملا عادی است و می گذرد. برخی از کارهای پیشنهاد شده توسط کارشناسان را انجام دهید مثلا به کلاسی بروید، کاری خلاقانه انجام دهید، بدنتان را حرکت دهید یا به دوستتان زنگ بزنید. پس لبخند بزنید و بدانید که حس تنهایی تان از بین خواهد رفت و خیلی زود، حس بهتری خواهید داشت.