میشه به اینترنت اعتیاد داشت و ندونست؟
هر آنچه لازم است در مورد اعتیاد به اینترنت بدانید
امروزه افراد ، بیشتر از گذشته وقت خود را صرف گشت و گذار در اینترنت به وسیله تلفن همراه ، تبلت و رایانه خود می کنند . ما موجودات اجتماعی هستیم و شکی نیست که به فناوری نیاز داریم اما آیا این امر موجب بروز اعتیاد در ما به اینترنت می شود، همان گونه که بعضی از افراد به انواع مختلف مواد مخدر اعتیاد پیدا می کنند؟!
اعتیاد به اینترنت چیست؟
معتادان به اینترنت کسانی هستند که از اینترنت بیشتر از تامین نیازهای روزانه خود استفاده می کنند. این افراد در صورت عدم دسترسی طولانی مدت به اینترنت ممکن است دچار برخی از احساسات منفی مانند عصبانیت شوند و در نتیجه، زندگی فردی و اجتماعی شان آسیب می بیند.
عوامل ایجاد کننده و علل اعتیاد به اینترنت
چنانچه در این بخش از روانشناسی نمناک گفته ایم عواملی که باعث اعتیاد فرد به اینترنت می شوند عبارتند از:
خجالتی بودن
ارتباط برقرار کردن با افراد دیگر از طریق برنامه های اجتماعی، به افراد قابلیت ناشناس ماندن می دهد. این ویژگی مورد علاقه افراد خجالتی و بی دست و پا است تا بتوانند راحت تر با دیگران ارتباط برقرار کنند.
گرایش شخصیتی به اعتیاد
بعضی از افراد، راحت تر از دیگران به هرچیزی اعتیاد پیدا می کنند. این گونه افراد به چیزهای زیادی در زندگی خود اعتیاد دارند که اینترنت نیز نمونه ای از آن ها است.
رهایی یافتن
مصرف مواد مخدر به برخی از افراد در جهت تسکین درد ها و فشار های زندگی موقتا کمک خواهد کرد . اعتیاد به اینترنت نیز در برخی از افراد موجب فراموش کردن مشکلات زندگی و دغدغه های فردی و اجتماعی می شود.
ارضائ حس هیجان
لایک شدن عکس های آپلود شده و یا کسب در آمد از طریق برخی از بازی های آنلاین، موجب ایجاد احساس هیجان و سرزندگی در برخی از افراد می شود و آن ها را به زندگی امیدوار می کند.
پاسخ های بیوشیمیایی
تماشای فیلم ها و عکس ها در شبکه های اجتماعی و یا انجام بازی های آنلاین، می تواند باعث ترشح هورمون اندورفین و دوپامین ( که باعث ایجاد احساس خوب در فرد می شود ) در مغز شود که این هورمون باعث بیشتر شدن اعتیاد فرد به اینترنت خواهد شد.
انواع مختلف اعتیاد به اینترنت
اعتیاد به اینترنت انواع مختلفی دارد که همگی آن ها بر شخصیت اجتماعی و روانی فرد تاثیر می گذارند:
- اعتیاد به تماشای فیلم های مستهجن
- اعتیاد به خرید های آنلاین و یا تجارت های غیر قانونی
- اعتیاد به بازی های آنلاین که برای سلامتی جسمی و روحی بسیار مضر است
- اعتیاد به جستجوی اطلاعات مختلف
- اعتیاد به شبکه های اجتماعی
مشکلات روانی ناشی از اعتیاد به اینترنت
مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۷ نشان می دهد بیشتر افرادی که به اینترنت اعتیاد دارند دچار مشکلات روحی و روانی مانند اضطراب و افسردگی، خشونت و یا تمایل به خود کشی می شوند.
علائم اعتیاد به اینترنت
علائم اعتیاد به اینترنت شامل موارد زیر است:
تضعیف عملکرد علمی و یا شغلی فرد
افراد معتاد به اینترنت، در محیط های درس و یا شغلی قادر به کنار گذاشتن تلفن هوشمند خود نیستند و همچنان به گشت و گذار در اینترنت می پردازند و در نتیجه عملکرد شغلی و درسی آن ها تضعیف می شود.
تحت تاثیر قرار گرفتن روابط اجتماعی
افراد مبتلا به اعتیاد به اینترنت غالبا وقت زیادی را صرف آنلاین بودن در شبکه های اجتماعی می کنند و این امر باعث تاثیر پذیری روابط اجتماعی این افراد خواهد شد.
مخفی کردن اعتیاد به اینترنت از خانواده و دوستان
افراد مبتلا به اعتیاد به اینترنت از شرایط خود احساس شرم می کنند و دائما درصدد انکار کردن اعتیاد خود به اینترنت هستند.
تمایل شدید به دسترسی به اینترنت
این گونه افراد از زندگی اجتماعی خود فراری بوده و دائما به دنبال فرصتی مناسب برای دسترسی به اینترنت و فعالیت های مجازی خود هستند.
راه کار های مناسب برای ترک اعتیاد به اینترنت
ایجاد تعادل در استفاده از اینترنت
برای آنلاین بودن خود در شبکه های اجتماعی و فعالیت های مجازی تان، مدت زمانی منطقی در نظر بگیرید و از این قاعده پیروی کنید.
گروه درمانی
با عضویت در گروه های مختلف ، قادر به کسب مهارت های مختلفی خواهید بود و م یتوانید روابط اجتماعی خود را تقویت کنید.
درمان های روانشناختی
در این روش روانشناس به فرد در تغییر تفکر مشکل ساز خود در اعتیاد به اینترنت و درمان اختلالات روانی به وجود آمده در فرد مانند افسردگی و یا اضطراب کمک می کند.
ورزش کردن
چنانچه در بخش های دیگر نمناک هم اشاره داشتیم ورزش منظم سبب تقویت روحیه و خلق و خوی فرد شده و به خویشتن داری فرد در ترک اعتیاد خود کمک می کند.
دارو
برخی از پزشکان برای کمک به افرادی که معتاد هستند برای غلبه بر اعتیاد خود به اینترنت، برخی از داروهای ضد افسردگی را تجویز می کنند.
یافتن سرگرمی خارج از فضای مجازی
اگر تا به حال در این مورد فکر نکرده اید باید بدانید که با کمی خلاقیت می توانید سرگرمی های سودمندی برای خود داشته باشید که هیچ ارتباطی با فضای مجازی و اینترنت ندارد .
عضویت در یک رشته ی ورزشی یا هنری یا شرکت در کلاس های مرتبط با شغل و روحیاتتان پیشنهاد خوبی است چراکه علاوه بر پرکردن مفید وقت شما، برای سلامت و بهبود زندگی تان نیز بسیار مفید هستند.
افزایش ارتباط با خانواده و دوستان
ارتباط بصری یا همان چهره به چهره با عزیزانتان یکی از بهترین روش ها برای درمان و ترک اعتیاد به اینترنت است به این علت که به گفته ی کارشناسان یکی از علل اصلی اعتیاد به اینترنت ناشی از کمبود ارتباطات سالم و مؤثر در زندگی است پس برای موفقیت در این مسیر تا نهایت حد ممکن با افراد خانواده و دوستان نزدیک خود ارتباط برقرار کنید.
فکر کردن به به پیامدهای اعتیاد به اینترنت
حتما به این نکته توجه کرده اید که اغلب افراد اعتیاد به اینترنت را به اندازه کافی جدی نمی گیرند و از پیامدهای منفی آن در کار و زندگی خود مثل :
- از دست دادن شغل و درگیر مشکلات مالی شدن
- از دست دادن روابط عاطفی
- مشکلات روحی و روانی متعدد از جمله احساس تنش مزمن، اضطراب و افسردگی
آگاهی مناسب ندارند، به همین علت دیرتر به فکر درمان و رهایی می افتند درنتیجه اعتیاد در آن ها شدت زیادی پیدا می کند.
نکاتی برای استفاده مفید از اینترنت
- دلایل استفاده از اینترنت را برای خود تشریح کنید و در صورت غیر ضروری بودن دلایل تان از استفاده از اینترنت خودداری کنید.
- به روش های سالم تر دیگری برای مقابله با مشکلاتتان بیندیشید و در صورت نیاز با یکی از دوستان خود برای حل مشکلاتی که دارید مشورت کنید.
- برای رفع استرس و اضطراب خود به دنبال راه های دیگری مانند مراجعه به یک روانشناس باشید.
- وقت بیشتری را صرف بودن در کنار عزیزان خود کنید.
اعتیاد به اینترنت نوعی اختلال قابل کنترل است و سپری کردن وقت بیش از حد برای انجام فعالیت های مجازی موضوعی شایع و مشکل ساز است و باید دقت کرد تا به یک بیماری روانی تبدیل نشود . توجه به نکات ذکر شده می تواند به شما در شناسایی علائم ناشی از اعتیاد به اینترنت در خود و راهکار های مناسب برای ترک این اعتیاد کمک کند.