سوالات کلیدی قبل از درمان ارتودنسی دندان که باید بدانید
توضیحاتی از زبان دکتر متخصص ارتودنسی دکتر مهریزی
این مقاله چکیده ای از اصلی ترین سوالاتی است که بیماران در جلسه مشاوره قبل از ارتودنسی دندان با متخصصین ارتودنسیت خود مطرح میکنند، دکتر مهریزی متخصص ارتودنسی و جراحی فک پاسخ تخصصی این سوالات را در ادامه توضیح داده اند. با خواندن این مطب تنها نیاز به بررسی وضعیت خود برای طرح درمان منحصر به خود خواهید داشت.
داشتن دندان های سالم و مرتب و زیبا، یکی از دغدغه های قدیمی انسان ها بوده است. پژوهش های تاریخی نشان می دهد نخستین تلاش های جوامع انسانی برای صاف و مرتب کردن دندان ها، مربوط به دوران تمدن مصر و یونان است و حتی کلمه ارتودنسی از دو کلمه یونانی «اُرتوس» به معنای صاف و درست و «اُدونس» به معنای دندان تشکیل شده است. ولی امروزه این تکنیک دندانپزشکی، تبدیل به یکی از شاخه های مهم این علم شده و عده زیادی از کودکان و بزرگسالان لبخند زیبای خود را به پیشرفت روزافزون تکنولوژی در زمینه ارتودنسی مدیونند.
دلیل اهمیت درمان ارتودنسی چیست؟
فشردگی، بیرون زدگی و عدم جای گیری صحیح دندان ها در دهان، می تواند عملکرد طبیعی دهان و دندان ها را در حین جویدن تحت تأثیر قرار دهد. ضمن آن که هرگونه ایراد و اختلال در محل دندان ها یا شکل فک می تواند سبب تخریب بافت لثه، فرسودگی مینای دندان ها و ایجاد شرایط برای سایر بیماری های دهان و لثه شود. وقتی دندان ها در محل اصلی خود قرار نگرفته باشند، ممکن است دچار ترک خوردگی شوند و در عین حال نظافت دندان ها نیز در این شرایط دشوارتر است. مسئله زیبایی ظاهری نیز امر مهمی است که بسیاری افراد اساسا به واسطه آن داوطلب انجام درمان ارتودنسی می شوند.
درمان ارتودنسی در چه مواردی تجویز می شود؟
محل طبیعی قرار گیری دندان ها در دهان که به جویدن صحیح غذا کمک می کند، به نحوی است که دندان های پیشین ردیف بالا بتوانند بخشی از دندان های پیشین ردیف پایین را پوشش دهند. در حالت لبخند طبیعی، صد در صد دندان های فک بالا و هفتاد و پنج درصد دندان های فک پایین در معرض دید قرار می گیرند. هرگونه اختلال در نحوه قرارگیری دندان های دو فک بر روی یکدیگر، می تواند منجر به یکی از عوارض زیر شود و به تشخیص دندانپزشک نیاز به درمان ارتودنسی وجود داشته باشد.
راهنما:در ادامه انواع ناهنجاری های فک و دندان نیازمند درمان ارتودنسی را ببینید:
۱٫ اورجت
در حالت طبیعی، دندان های پیشین فک بالا حدود ۲ میلی متر با دندان های پیشین فک پایین فاصله دارند. اختلال اورجت زمانی رخ می دهد که دندان های پیشین فک بالا بیشتر از این اندازه از دندان های فک پایین فاصله داشته باشند.
۲٫ اپن بایت
همان طور که گفته شد در حالت طبیعی، دندان های دو فک می بایست با یکدیگر تماس داشته باشند، در صورتی که هنگام بسته بودن دهان تماسی بین ردیف دندان های بالا و پایین برقرار نباشد، اختلال اپن بایت به وجود می آید و بنا به تشخیص دندانپزشک متخصص ارتودنسی ممکن است نیاز به درمان ارتودنسی وجود داشته باشد.
۳٫ دیپ بایت
در برخی موارد به دلایل ژنتیکی یا محیطی ممکن است محل قرارگیری دو ردیف دندان ها به نحوی تغییر کند که دندان های فک بالا، پیشروی بیش از حد بر روی دندان های فک پایین داشته باشند. در این وضعیت امکان برخورد ردیف دندان های پایین به کام دهان ایجاد زخم و خراش و بیماری های دهانی وجود خواهد داشت.
۴٫ کراس بایت
کراس بایت یکی از اختلالات شایع دندانی است که طی آن تعدادی از دندان های ردیف بالا وارد بخش داخلی ردیف پایینی دندان ها شده و عمل جویدن غذا و نیز زیبایی فرد را تحت شعاع قرار داده اند. این عارضه می تواند سبب ایجاد مشکلات جدی در سلامتی فرد شده و نیز ظاهر او را تحت تأثیر قرار دهد. به همین خاطر افرادی که دچار مراحل پیشرفته این عارضه هستند، کاندید انجام درمان ارتودنسی خواهند شد.
۵٫ آندربایت
آندربایت وضعیتی است که طی آن برخلاف وضعیت طبیعی، فک و دندان های پایین، جلوتر از دندان های فک بالا قرار می گیرند. در این شرایط که جویدن فرد، سلامتی دهان و دندان و ظاهر وی تحت تأثیر قرار می گیرد، ارتودنسی یکی از نخستین انتخاب ها برای درمان فرد قلمداد می گردد.
۶٫ به هم فشردگی دندان ها
برخی مواقع نحوه قرار گیری دندان ها در فک به گونه ای است که بعضی از آن ها بر روی بعضی دندان های دیگر قرار گرفته و به اصلاح همپوشانی دارند. این وضعیت نیز می تواند بر سلامت دهان و دندان ها تأثیر منفی گذاشته و روند پوسیدگی دندان ها را سرعت دهد. و البته در کنار این عوارض ظاهر و زیبایی لبخند فرد نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
۷٫ فاصله دار بودن دندان ها
در این وضعیت که معکوس وضعیت به هم فشردگی دندانی است، دندان ها به دلایل متعدد ممکن است با یکدیگر فاصله داشته باشند. جهت اصلاح این وضعیت و رفع فواصل ممکن است دندانپزشک درمان ارتودنسی را به فرد توصیه نماید.
سن مناسب برای شروع درمان ارتودنسی چه زمانی است؟
انجام درمان ارتودنسی معمولا در زمانی آغاز می شود که کلیه دندان های دائمی فرد روییده باشند. ضمن آن که رشد استخوان های فک و صورت نیز باید پایان یافته باشند، سن مناسب ارتودنسی با توجه به مراحل رویش و رشد دندان کودکان را اینجا بخوانید. معمولا این درمان در سن ۱۲ سالگی آغاز می شود ولی سن شروع درمان برای افراد بزرگسال متغیر است. البته باید در نظر داشت که میزان موفقیت درمان در سنین نوجوانی به شکل قابل ملاحظه ای بالاتر است.
آیا درمان ارتودنسی درد دارد؟
در ابتدای درمان ارتودنسی و پس از قرار گرفتن براکت ها، ممکن است بیمار کمی احساس درد و ناراحتی داشته باشد. این مشکل پس از مدت کوتاهی برطرف شده و احساس درد از بین خواهد رفت.
طول دوره درمان ارتودنسی چقدر است؟
طول دوره درمانی ارتودنسی بسته به نوع عارضه و روش درمان متفاوت است. اما زمان اصلاح اختلالات دهان و دندان بوسیله ارتودنسی معمولا بین چند ماه تا دو سال و نیم متغیر است. نظر نهایی در خصوص نحوه و مدت انجام درمان ارتودنسی را دندانپزشک متخصص ارتودنسی پس از معاینه تخصصی دهان و دندان ها به بیمار اعلام می کند.
هزینه ارتودنسی :
پرداخت هزینه به دلیل مدت زمان طولانی این خدمات عموما بصورت اقساط دریافت میشود. بخشی از هزینه ارتودنسی در ابتدای درمان و مابقی بصورت اقساط ماهانه در طول درمان دریافت میشود که در زمان های مشخص در طی درمان طبق توافق در نظر گرفته میشود.
خدماتی چون فتوگرافی و دستگاه های ساخته شده در لابراتوار در برخی کلینیک ها رایگان است. همچنین پکیج های بهداشت دهان در درمان های ارتودنسی ثابت همراه با این خدمات ارائه میشود. برای تعویض ریتینریا نگهدارنده براکت های ثابت و متحرک و ویزیت های دوره ای بیمار نیز هزینه ای نباید دریافت شود.
هزینه درمان نامرئی متحرک با پلاک های شفاف همانند ارتودنسی ثابت که از برکت های فلزی استفاده میشود به وضعیت دندان ها و شدت بهم ریختگی دندان ها و الاینرهای اینویزیلاین هایی که استفاده میشود بستگی دارد. که به دلیل خرید مستقیم تمام تعداد اینویزیلاین ها در ابتدای درمان توسط پزشک نصف هزینه آن در ابتدای درمان از بیمار دریافت میشود.
نکته ای که در درمان ارتودنسی دندان ها باید در نظر داشته باشید داشتن مشاوره مناسب و مطمئن برای شروع درمان است. برای مشاوره رایگان با دکتر مهریزی متخصص ارتودنسی ابتدا وقت بگیرید و بعد از معاینه و بررسی رادیو گرافی اطلاعات کامل برای نحوه درمان و بهترین طرح درمان را براساس اصول علمی متخصصین ارتودنسی دریافت کنید. هزینه ارتودنسی کودکان بخصوص درمان های پیشگیری کمتر از درمان تخصصی در بزرگسالی است.
برای مشاوره آنلاین و مطالعه مقالات بیشتر د رمورد درمان ارتودنسی به سایت https://drmehrizi.com مراجعه کنید.