تاریخ : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 22 December , 2024
8

پیشگیری از اضافه وزن در نوزادان با رعایت رژیم غذایی

پیشگیری از اضافه وزن در نوزادان با رعایت رژیم غذایی

اضافه وزن در دوران شیرخواری و کودکی زمینه ساز چاقی در بزرگسالی و ابتلا به بسیاری بیماری ها از جمله دیابت و بیماری های قلبی و عروقی خواهد شد.

پیشگیری از اضافه وزن در نوزادان با رعایت رژیم غذایی

اضافه وزن در کودکان و شیرخوارها را جدی بگیرید

اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلات بهداشتی – تغذیه ای در جهان است که گریبانگیر کودکان وشیر خواران نیز شده است . در این مطلب درباره اضافه وزن کودکان توضیحاتی ارائه کرده ایم لطفا با ما همراه شوید.

پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در کودکان

یک متخصص کودکان و نوجوانان و فوق تخصص نوزادان درباره اضافه وزن در دو گروه شیرخوار و کودکتان توضیحاتی کاربردی دارد که به طور حتم خواندن آن می تواند مفید باشد .

ریشه چاقی را بخشکانید
در حال حاضر در کشور آمریکا بین ۲۱ تا ۲۵ درصد کودکان اضافه وزن دارند و از این تعداد ۱۶ تا ۱۸ درصد آنان چاق هستند. بی شک در کشور ما نیز چاقی یکی از مشکلات کنونی بیشتر کودکان و نوجوانان ده تا ۱۸ ساله است. گویی با افزایش تک فرزندی، والدین تمایل بیشتری برای تغذیه بیش از اندازه فرزندشان دارند . هنوز هم بسیاری از والدین تپل بودن را مساوی با زیبایی و سلامت کودکان می دانند که باید به آنان گفت:مادر و پدر های عزیز کودکان تپل! حتی اگر فرزندتان در بزرگسالی به ضرب و زور انواع رژیم های مختلف و ورزش های سنگین از شر چاقی و اضافه وزن رها شود، اما همه سلول های چربی آماده و مستعد در بدن جاخوش کرده اند و با کوچک ترین ناپرهیزی درست مثل بادکنکی بزرگ می شوند و به همان حالت اولیه باز می گردند. از طرفی افرادی که در سنین طفولیت و شیرخوارگی چاق هستند آمادگی بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع دو (غیروابسته با انسولین)، بیماری فشار و افزایش چربی خون در سنین بالاتر دارند . اختلالات کبدی و کلیوی نیز به میزان قابل توجه بیشتری در آنان بروز می کند و حتی ممکن است با مشکلاتی در تولید مثل نیز مواجه شوند .
به همین دلایل، سنجش وزن کودکان و تلاش برای متعادل کردن وزن آن ها بسیار مهم است. چاقی یا اضافه وزن را می توان بسادگی با سنجش توده بدنی (B.M.I) سنجید. در کودکان زیر دو سال نمودار کارت های سلامت، خط و مشی را تعیین کرده است، اما این معیار تنها در صورت تایید تیم پزشک معالج و با در نظر گرفتن شرایط ارثی و استخوان بندی کودک بررسی می شود. مثلا کودک هشت ماهه ای که ۱۲ کیلوگرم وزن دارد، از روی اعداد و ارقام چاق به حساب آید، اما با در نظر گرفتن نژاد ارثی، توده قدی و استخوانی ممکن است به عنوان کودک سالم درشت در نظر گرفته شود .

اضافه وزن

اضافه وزن در کودکان چه عوارضی دارد

چرا کودکم چاق شده؟
کودکانی که اضافه وزن دارند، سنگین ترند و تحرک کمتری نسبت به هم سن و سالانشان دارند. دوستان شان بسادگی اجازه همکاری در بازی های گروهی را به آن ها نمی دهند. در واقع چاقی روی چهره و ظاهر اثر می گذارد، آن ها را متفاوت از بقیه می کند و حس سرخوردگی به آنان می دهد. رانده شدن از برنامه های گروهی، تفریحات و فعالیت های دوستانه می تواند مشکلاتی در اعتماد به نفس و ارتباطات کودکان پیش آورد. محدود کردن تحرک هم بیماری هایی برای سلامت در پی خواهد داشت . اگر کودکتان چاق است، علاوه بر نگرش به شیوه زندگی، به دنبال علت آن نیز باشید و آزمایش هایی مانند تیروئید و مشکلات متابولیسمی را با نظر پزشک انجام دهید. والدین نقش مهمی در میزان وزن کودک دارند. گاه آنان اندازه معده کودک را در نظر نمی گیرند و به زور به او غذای بیش از نیاز می خورانند .
در نظر داشته باشید معده کودک کوچک و متناسب با سن و جثه اوست و نیازی نیست با خوراندن اجباری غذا به او آن را بزرگ کنید! غذا باید با اصول دقیق به کودک خورانیده شود، تغذیه در مقابل تلویزیون و در حین بازی رایانه ای آگاهی کودک را نسبت به میزان غذای مصرفی اش کاهش می هد و باعث می شود بدون توجه به پیام حس سیری مدام با توجه به هیجانش غذا بخورد. با کمی افزایش فعالیت می توان به میزان زیادی مشکل چاقی را حل کرد، اگر کودک دبستانی دارید، بهتر است شرایطی فراهم کنید تا پیاده به مدرسه برود و بتواند تحرک مناسبی داشته باشد. اگر فرزندتان تقاضای غذای زیادی دارد، داد و قال نکنید و تنها نیم ساعت قبل از آماده کردن غذای اصلی به او میوه بدهید تا پیام سیری زودتر به مغز برسد و غذای کمتری میل کند .
سالاد های حجیم متنوع با سس های مناسب مانند آبلیمو، سرکه ولع او را برای مصرف غذای زیاد کاهش می دهد. غذا های چرب و سرخ کردنی را کاهش دهید. دانه ها و آجیل با وجود فواید بسیار خطرناکند و نباید زیاد مصرف شوند، این نوع خوراکی ها کودک را سیر نمی کنند، اما کالری زیادی دارند .
در مورد کودکان شیرخوار باید هرگاه کودک طلب کرد، مادر به او شیر بدهد و به هیچ عنوان نباید شیر را از کودک دریغ کرد. در مورد کودکانی که تغذیه کمکی را شروع کرده و چاق هستند، نباید بعد از سیر شدن غذای اضافی به او داد تا از افزایش وزن او پیشگیری شود. گاه والدین برای کاهش وزن شیرخوار خود به دنبال شیرخشک های کم چرب هستند که باید بگوییم، ما شیر خشک کم چرب نداریم و کودک باید با توجه به رشد ش به درستی تغذیه شود. گاه نیز خانواده هایی برای افزایش وزن کودک یا رشد بهتر او از شیرخشک های مخصوص کودکان نارس استفاده می کنند. این شیرخشک ها املاح و کالری بالاتر از نیاز دارند که برای کودکان طبیعی به هیچ عنوان مناسب نیست. این شیر ها برای کودکان تا رسیدن به وزن حدود دو و نیم یا سه کیلوگرم و نه بیشتر توصیه می شود. شیرخشک هایی با عنوان پلاس نیز در میزان کالری فرق زیادی با شیرخشک های دیگر ندارد و مواد معدنی آن ها بیشتر است .
شیر های پلاس و شیرخشک های مخصوص کودکان نارس ممکن است عوارضی مانند یبوست داشته باشد. سن شروع غذای کمکی نیز در سلامت و تعیین میزان چاقی بسیار مهم است، تحقیقات نشان داده کودکانی که در چهارماهگی یا زودتر غذای کمکی شروع می کنند، بیشتر مستعد چاقی هستند. در کل شروع زود هنگام غذای کمکی معمولا توصیه نمی شود و خطر آلرژی را نیز بسیار افزایش می دهد .

اضافه وزن

چگونه از اضافه وزن در کودکان جلوگیری کنیم

دارو لازم است؟
حتی اگر کودک چاق بود با در نظر گرفتن سن تکامل و رشد سیستم عصبی و مغزی او نباید رژیم های سنگین بگیرد و بیشتر باید تلاش کرد با تغییر شیوه زندگی و افزایش تحرک، وزن را کاهش داد، اما در مواردی که سطح چربی بالاست باید آزمایش های دقیق پایه ای انجام داد. گاهی لازم است کودک تحت نظر پزشک و با تشخیص او دارو های کاهنده چربی یا استاتین مصرف کند تا بتواند سلامتش را به دست بیاورد. حتی در این شرایط و همزمان با مصرف دارو نیز آموزش درست تغذیه و اصلاح آن بسیار مهم است .

منحنی وزن کودک در سنین مختلف
کودک سالم به طور طبیعی در وقت تولد وزنی معادل ۳۰۰۰ تا ۳۵۰۰ گرم خواهد داشت. وزن نوزاد دختر اندکی کمتر از نوزاد پسر است. در هفته نخست تولد، کودک از ۸۰ تا ۲۰۰ گرم وزن خود را از دست خواهد داد. از آن پس به مرور بر وزنش افزوده می شود. در روز دهم وزن او برابر با لحظه تولد خواهد بود. پس از آن تا ۴ ماهگی روزانه ۲۵ گرم و از ۹ ماهگی تا یک سالگی روزانه ده گرم و از یک سالگی تا دو سالگی روزانه ۵ گرم اضافه وزن خواهد داشت .
در این صورت، وزن کودک در اواسط ماه پنجم تولد، دو برابر موقع تولد ” ۶ کیلو” و در آخر سال اول سه برابر ” ۹ کیلو” و در اخر سال دوم چهار برابر ” ۱۲ کیلو” خواهد شد. از دو سالگی تا هفت سالگی ، هر ساله یک کیلو بر وزن کودک افزوده می شود، و از هفت سالگی تا مرحله بلوغ، هر ساله دو کیلو اضافه وزن خواهد داشت. به اینگونه ای که وزن کودک در پنج سالگی ۱۵ کیلو، در ده سالگی ۲۵ کیلو و در پانزده سالگی ۴۵ کیلو خواهد شد .

از دو سال پیش از بلوغ تا مرحله بلوغ، به گونه سریعی به وزن کودک افزوده می شود. میزان این رشد به ۵ تا ۶ کیلو در سال می رسد و دختر که زودتر از پسر به مرحله بلوغ پا می نهد، از پسران همسال خود وزن بیشتر خواهد داشت. پس از بلوغ، رشد پسران افزون شده و تا ۲۵ سالگی ادامه می یابد، در حالی که رشد دختران در بیست سالگی متوقف می شود .

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=74901

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0