مصاحبه رضا رشیدپور با عموهای فیتیله + فیلم و عکس
عموهای فیتیله ای ها در دید در شب
عموهای فیتیله مهمان نهمین قسمت از برنامه دید در شب بودند و در این برنامه درباره اتفاقات اخیری که برای برنامه عموهای فیتیله ای رخ داده صحبت کردند.
علی فروتن که خودش لر است در این برنامه می گوید که در برنامه شان بارها با لهجه لری شوخی کرده است. فروتن همچنین از نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه که خطاب به محمد سرافراز، رییس صدا و سیما گفته بود فیتیله ات را پایین می کشم، انتقاد کرد.
در لحظاتی از این برنامه اشک محمد مسلمی هم جاری می شود.
فیلم حضور عموهای فیتیله ای در برنامه دید در شب
عمدی در کار نبود
محمد مسلمی با تاکید بر این که مردم ایران را همانند خانواده خودم می دانم، خاطرنشان کرد:ما تمام عمرمان را برای مردم گذاشته ایم. از خانواده و سلامت مان گذشتیم تا بتوانیم در کنار شما مردم عزیز باشیم.
قضاوت را به کودکان بسپارید
کارگردان فیتیله اظهار کرد:از کودکان بخواهید ما را قضاوت کنند، چرا که آنها مخاطبان مان هستند. گاهی ممکن است نگاه بزرگ ترها با کودکان متفاوت باشد. حواسمان باشد اگر یک اشتباه را زیاد بزرگ کنیم این سوال برای بچه ها پدید می آید که مگر چه اتفاق مهمی افتاده و آیا در دین ما بخشش وجود ندارد؟!
عذرخواهی از همه مردم ایران
تهیه کننده برنامه فیتیله نیز مسئولیت حرفه ای این اشتباه را به عهده گرفت و گفت:اشتباه بزرگی که در برنامه رخ داد به بازیگران و کارگردان برنامه فیتیله برنمی گردد؛ چرا که در برنامه ضبط شده این تهیه کننده است که وظیفه دارد از نگاه دیگری داده های برنامه را بنگرد و بررسی کند. متأسفانه این موضوع از نگاه من به دور ماند و برای همیشه بابت این موضوع از مردم کشورم عذرخواهی می کنم.
علیرضا آقایی با تاکید بر این که دوست دارم مردم کشورم بدانند که متوجه اشتباه پیش آمده هستم، افزود:این اشتباه تنها به آذری زبانان کشورمان بازنمی گردد و شامل همه مردم می شود که باید از همگی آنها عذرخواهی کرد.
وی متذکر شد:مساله قومیت ها همیشه از محورهای اصلی این برنامه بوده است. به طور مسلم برای این که بتوانیم راجع به دغدغه های کشورمان صحبت کنیم، باید به اقوام گوناگون آن بپردازیم. مخاطبان ما کودکانی هستند که آینده کشور در دست آنهاست؛ پس باید بدانند اصل و ریشه کشورشان در کجاست و چه اقوامی در تاریخ کشور تلاش کردند و شهید دادند تا امروز ایران اسلامی سرافزار باشد.
مگر می شود بین اقوام کشور جنگ باشد؟!
حمید گلی، دیگر بازیگر برنامه فیتیله هم با تاکید بر این که می پذیریم که اشتباه کرده ایم، تصریح کرد:اشتباهی صورت گرفت و ما هم بابت آن عذرخواهی می کنیم تا این ناراحتی و کدورت برطرف شود. اما سوال اینجاست که مگر می شود بین اقوام کشورمان که سازنده یک بدنه هستند ،جنگ باشد؟!
وی افزود:کشور ایران همچون رنگین کمانی از زبان، قومیت، ادبیات، فرهنگ و هنر است که نمی توانیم بخشی از این رنگین کمان را جدا کنیم و نسبت به آن بی اعتنا باشیم و به بخشی دیگر اهمیت بدهیم. همان طور که می دانید ما روحیه طنزپردازی در تمام اقوام کشورمان داریم. هر فردی که به گویش و لهجه یک منطقه واقف باشد، متوجه می شود که هنرمند چه منظوری داشته است.
عموهای فیتیله ای در برنامه دید در شب
کارنامه ما گواه ماست
گلی از برخی قضاوت ها و تحلیل ها اظهار تاسف کرد و گفت:پس از اشتباه رخ داده، راجع به آن تحلیل هایی مطرح شد که با کم لطفی و بی مهری همراه بود. فقط خداوند و معصومین اشتباه نمی کنند. اشتباه در هر زمان و برای هر کسی امکان پذیر است. ما نباید اجازه دهیم تا دیگران وارد این جریان شوند، آن را سیاسی کرده و به نفع خودشان تمام کنند. کارنامه ما گواه ماست؛ ما برای بچه های این مرز و بوم تلاش می کنیم و فرقی نمی کند چه زبانی، چه رنگی و چه قومیتی داشته باشند. این بازیگر با تاکید دوباره بر این که گروه «فیتیله» قصد توهین، سرزنش و تحقیر خطه آذربایجان را نداشته است، اظهار کرد:تلاش می کنیم این اشتباه مان را جبران کنیم. به رغم ۱۱ هزار کامنت فحش و ناسزا که در طول این مدت به من و دوستانم داده شد، دست بچه های پاک سرشت تمام کشورم به ویژه خطه آذربایجان را می بوسم.
سال ها مهمان خانه های مردم بوده ایم
علی فروتن، دیگر بازیگر برنامه فیتیله نیز گفت:ما چند سال است بدون هیچ مشکلی مهمان خانه های مردم بوده ایم و در طول این برنامه ها موقعیت های متفاوتی را با استفاده از اقلیم ها و اقوام ایران برای کودکان ایجاد کرده ایم.
فروتن با اشاره به این که ما سال هاست در برنامه هایمان به انواع حیوانات تبدیل شده ایم، افزود:ولی هیچ وقت فرزندانم از این موضوع ناراحت نبودند و برعکس افتخار می کردند که پدرشان باعث شده تا همکلاسی هایشان یکی از ضرب المثل های این مرز و بوم را یاد بگیرد.
این بازیگر تصریح کرد:من نمی خواهم به کودکان دروغ بگویم. بعد از سال ها برنامه سازی باید به این نکته توجه کرد که اشتباه، اجتناب ناپذیر است. نویسنده ما هیچ گاه آن قدر بی ادب نیست که بخواهد به یک قومی توهین کند. من از پدر و مادران خواهش می کنم به کودکان مان تفکر و نگاه عمیق به مسائل را بیاموزند. ایران برای ماست. هر جای کشور که قدم بگذاریم باید احساس کنیم در خانه مان قدم گذاشته ایم. به زودی به آذربایجان می آیم و در آنجا برنامه اجرا می کنم.
معاندان به جریان پیش آمده دامن زدند
مسلمی:وجود اقوام مختلف در برنامه های فیتیله نشان دهنده اتحاد ملی است. عده ای که می خواهند به نظام و مردم آسیب برسانند، به این جریان پیش آمده دامن می زنند تا سوءاستفاده کنند. امیدوارم مردم محترم خطه بزرگ آذربایجان، ما را به خاطر اشتباه مان ببخشند و نگذارند حق عمومی بچه های این سرزمین به خاطر اشتباه یک نفر نادیده گرفته شود.
برنامه پر حاشیه عموهای فیتیله ای
ماجرا چه بود؟
روز جمعه در برنامه «فیتیله» آیتمی پخش شد که داستان آن توهین به هموطنان آذری زبان تلقی شد. ماجرا از این قرار بود که در این آیتم محمد مسلمی و حمید گلی که با زبان آذری صحبت می کردند میهمان هتل درجه یکی بودند اما به دلیل نارضایتی شان از شرایط هتل می خواستند آن جا را ترک کنند. دلیل شان هم بوی بد اتاقی بود که آنها ساکنش بودند. در ادامه آیتم مشخص می شود که بوی بدی که آنها حس می کردند از دهان پسربچه بیرون می آمده و دلیلش هم این بوده که پسربچه به جای استفاده از مسواک… این شوخی به تنهایی جای ایراد و اشکال داشت چراکه حتی تصور چنین صحنه ای برای بزرگسالان هم کمی مشمئز کننده است چه برسد به کودکان.
واکنش ها از کجا آغاز شد
این اتفاق با همه ناپسند بودنش اما قابلیت تبدیل شدن به یک بحران و حاشیه را نداشت و تنها می توانست به یک تذکر جدی ختم شود اما ماجرا از زمانی که یکی از نمایندگان مجلس اعتراض شدیدی به این موضوع کرد رنگ و بوی دیگری پیدا کرد. کمال الدین پیرموذن، نماینده مردم اردبیل بلافاصله پس از پخش این برنامه در صفحه اینستاگرامش به شدت نسبت به این موضوع اعتراض کرد و نوشت:«بدین وسیله توهین آشکار رسانه ملی اقتدارگران خودحق پندار خودپسند در برنامه دیروز فیتیله به ترک زبان های مکرم را محکوم می کنم و به عنوان نماینده آذری زبان کشور بزرگ ایران اسلامی اشعار می دارم تا تحقیق و تفحص از صداوسیما و ارجاع پرونده به قوه قضائیه باهمکاری دوستان این توهین علنی نابخردان را پیگیری خواهم کرد.» پس از این برخورد پیرموذن هم حساسیت ها آغاز شد و بلافاصله برخی دیگر از نمایندگان آذری زبان، استاندار اردبیل و سایت های خبری محلی به پوشش گسترده و اعتراضی به این اتفاق پرداختند و ماجرا بیشتر بیخ پیدا کرد.