تصاویر ماهواره ای از فوران آتشفشان ها
آتشفشان یکی از پدیده های طبیعی و دائمی زمین شناسی است که در طول تاریخ زمین شناسی نسبتا بدون تغییر باقی مانده و در ایجاد، تحول و تکامل پوسته و گوشته زمین نقش اساسی داشته و دارد.فوران آتشفشان ها پدیده ای ترسناک و در عین حال خیره کننده است، اما هیچ کس نمی تواند از نزدیک شاهد فوران آنها باشد.
به همین دلیل، ماهواره ها بهترین ابزار برای بررسی رفتار آتشفشان ها هستند. ماهواره ها با بهره گیری از دستگاه های عکس برداری حرارتی و مادون قرمز و با استفاده از شبیه سازی با رنگ های کاذب می توانند نقاط پر حرارت را مشخص کنند. دانشمندان از این طریق می توانند زمان احتمالی فوران آتشفشان ها را تخمین بزنند.
تصویر بالا، کوه های آند را با گدازه هایی که به رنگ ارغوانی تیره هستند و گیاهان سبز رنگ، نشان می دهد. نواحی که بدون پوشش گیاهی هستند، با رنگ آبی مشخص شده اند. زمانیکه یک آتشفشان فوران کند، ماهواره می تواند جریان گدازه و مسیر دود آن را ردیابی کند.
ابزار ژاپنی پیشرفته ای (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer)، که در حال حاضر در فضاپیمای Terra ناسا قرار دارد، بیش از ۹۹ درصد از سطح زمین را تصویر برداری کرده است. از زمان فرود ASTER در سال ۱۹۹۹، بیش از ۲٫۹۵ میلیون تصویر به ثبت رسیده که تعداد زیادی از آنها مربوط به فوران آتشفشان هاست.
تصاویر ماهواره ای از آتشفشان ها بسیار سودمند و زیباست؛ این تصاویر در عین حال قدرت مخرب طبیعت را نیز یادآور می شوند. در ادامه، چندی از بهترین تصاویر ASTER را مشاهده خواهید کرد؛ با تکرا همراه شوید.
در این عکس، جریان گدازه ی داغ قرمز رنگ که در سال ۲۰۰۱ از کوه اتنا Etna خارج شده را مشاهده می کنید. این کوه که در ایتالیا واقع شده، فعال ترین آتشفشان اروپاست. .
تصویر برداری مادون قرمز از فوران سال ۲۰۰۱ کوه اتنا، دی اکسید گوگرد را در رنگ قرمز نشان می دهد. آبشار گدازه به شکل یک پل، وارد شهر کاتانیا می شود..
آتشفشان کوه اتنا، بار دیگر در نوامبر ۲۰۰۲ فوران کرد. آسمان فرودگاه کاتانیا در سیسیلی، از خاکستر های آتشفشانی پوشیده شده بود..
چندین آتشفشان فعال در شبه جزیره کامچاتکا در سیبری وجود دارند. در این تصویر، دو آتشفشان با رنگ قرمز مشخص شده اند. آتشفشان بالایی با نام کلیوچوسکایا و آتشفشان پایینی با نام بزیمیانی، مشهور هستند..
آتشفشان کاریمسکی (Karymsky) که در همان شبه جزیره واقع شده، در سال ۲۰۰۶ فوران کرد. ستونی از خاکستر (چیزی شبیه به سایه ی یک مثلث) را که به سمت شرق در حرکت است، مشاهده می کنید. نقاط کوچک گدازه نیز در این تصویر مشخص هستند..
کلیوچفسکوی (Kliuchevskoi)، فعال ترین آتشفشان این شبه جزیره است؛ و با فوران های مداوم و خاکستر های خود، پرواز های منطقه را با مشکل مواجه می کند..
زمانی که آتشفشان کیزیمن در سال ۲۰۱۱ در این شبه جزیره فوران کرد، گنبد قله ی آن فروریخت. شما می توانید جریان خاکستر داغ را در قله ی قرمز رنگ آن، ببینید..
این تصویر حرارتی که در شب گرفته شده، آتشفشان آناتاهان را در جزایر ماریانای مرکزی و در سال ۲۰۰۸ نشان می دهد. تیرگی بیشتر رنگ صورتی، زمین های داغ تر را نشان می دهد..
شش تصویر مادون قرمزی که مشاهده می کنید، بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۱ گرفته شده اند. جریان گدازه و ورود آن به آب در Pu’uo’o، جنوبی ترین قسمت جزیره ی هاوایی را مشاهده می کنید..
در این تصویر، فوران آتشفشان تپه ی Soufriere در مونتسرات، کارائیب، که در سال ۲۰۰۲ اتفاق افتاد، به ثبت رسیده است. ستونی از دود که به آسمان حرکت می کند، به خوبی مشخص شده است. بیش از نیمی از جمعیت جزیره، به دلیل فوران های نا به هنگام آتتشفشان، محل زندگی خود را تخلیه کرده اند..
تصویر حرارتی زیر از آتشفشان Chiliques در شیلی به ثبت رسیده است. نقاط گرم تر در تصویر سمت چپ مشخص شده اند، در حالیکه در طول روز (عکس سمت راست)، این نقاط قابل مشاهده نیستند..
کوه سینابونگ در اندونزی، در سال ۲۰۱۴ فوران کرد. ASTER توانست این تصویر مادون قرمز را که پوشش گیاهی در آن با رنگ قرمز مشخص شده، به ثبت برساند. ستون خاکستر با رنگ خاکستری مشخص شده است. ناسا این آتشفشان را “عصبانی” می خواند.