مراقبت از پوست و مو با توجه به مزاج افراد
نکاتی خوب برای مراقبت از پوست و مو
با توجه به نظر طب سنتی، برای اینکه پوست و موی شاداب تری داشته باشیم باید به مزاج بدن خود توجه نماییم. هر مزاجی نیاز به مراقبت ویژه از نظر پوست و مو دارد.
دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ پژوهشگر طب سنتی در خصوص نکات مفید برای شادابی پوست و مو گفت:«یکی از مشکلات شایع امروز مسائل مربوط به پوست، مو و زیبایی است که از جمله این موارد می توان به انواع جوش های پوستی، چروک های زودرس، ریزش مو در سنین نسبتا پایین و لک های پوستی و مات شدن رنگ پوست و … اشاره نمود.
امروزه مواد آرایشی بهداشتی خیلی متنوع و فراوانی در کل دنیا تولید می شود و به فروش می رسد، اما طب سنتی برای این مشکلات، چه راهکارهایی دارد؟»
وی افزود:«در طب سنتی همیشه شروع هر موضوعی، پیشگیری است. یعنی باید از خراب شدن پوست پیشگیری کرد.
پیشگیری با سبک زندگی سالم و خوب انجام می گیرد. مشکلات پوست در مزاج های مختلف، متفاوت است.
مثلا پوست افراد با مزاج سرد و خشک، استعداد لک، خال و موی زائد زیادی دارند.
اگر تدابیر مربوط به خودشان را رعایت کنند، ایجاد لک در پوست شان کاهش می یابد و لک های موجود در پوست شان (اگر خیلی از روی آنها نگذشته باشد) هم شروع به کمرنگ شدن و از بین رفتن می کنند.
کسانی که مزاج های گرمی دارند (مزاج های گرم و خشک و به ویژه گرم و تر)، احتمال بروز جوش های قرمز و خونریزی دهنده و دمل های پوستی در آنها بیشتر است.
این افراد هم باید تدابیر خاص خود را رعایت کنند، مثلا در مصرف گرمی جات و مواد غذایی چرب و تند زیاده روی نکنند.
روش مراقبت از پوست و مو
افرادی که مزاج های سرد و رطوبتی دارند، معمولا پوست های خوبی دارند و احتمال دارد که در پوست آنها لک های سفید ایجاد شود».
این پژوهشگر طب سنتی گفت:«یکی از مواردی که خیلی باعث خراب شدن پوست می شود، پرخوری است که هم در احادیث و هم در طب به آن اشاره شده است.
اگر انسان بیشتر از نیاز بدن خود غذا مصرف کند و فعالیت بدنی کمی هم داشته باشد، غذاهای زیاد خورده شده و مصرف نشده در بدن و غذاهایی که از بدن دفع نشده اند، در زیر پوست رسوب می کنند، بنابراین راهکار اصلی آن گرفتن رژیم های مناسب مزاج و ورزش کردن است که با افزایش گردش خون پوست، باعث شستشوی رنگدانه ها و لک ها می شود و پوست را شاداب نموده و به سمت رنگ طبیعی (که تقریبا بین سفید، گندمی و صورتی است و البته در مزاج های مختلف، متفاوت است) می برد».
دکتر میرغضنفری در پایان اظهار داشت:«روغن هایی که برای پوست استفاده می شوند (مخصوصا برای پوست های خشک) در طب سنتی خیلی کاربرد دارند، مثلا روغن بنفشه، روغن کدو، روغن گشنیز و یا روغن بادام شیرین که ماهیت خنک دارند و مصرف آنها برای افراد با مزاج گرم که زیاد جوش می زنند، خیلی توصیه می شوند.
آب پنیر یا ماء الجبن (دو لیوان شیر جوشانده شده که مقداری سرکه به آن اضافه شده باشد، که در این صورت، بخشی تبدیل به پنیر می شود.
مایع باقیمانده پس از جدا کردن پنیرها، آب پنیر است) هم ماده ای است که می توان آن را خورد که باعث شستشو و پاکسازی بدن و گوارش می شود و همچنین می توان آن را به پوست مالید و ماساژ داد که برای بهبود کیفیت پوست نیز مفید است».
روش مراقبت از پوست و مو
وی در پایان افزود:«افرادی که پوست های ملتهبی دارند که امروزه به ویژه در جوانان و نوجوانان و در فصول گرم بسیار شایع است، می توانند مغز خیار را رنده کرده و آن را (و یا آب آن را) مانند ماسک روی پوست بگذارند و یا از ماست و یا دوغ های طبیعی برای مالیدن به پوست صورت استفاده کنند و یا از گیاهی مانند اسفرزه یا گل پنیرک (که وقتی در آب خنک ریخته می شود، لعاب می دهد) استفاده نمایند و آب باقیمانده از گیاه را که ماهیت خنک و رطوبت بخش به پوست می دهد روی پوست بگذارند و مدتی بماند که باعث شادابی و بهبود حالت و کیفیت پوست می شود.
کسانی که گرمی جات زیاد می خورند، ممکن است دچار خارش پوست شوند، بنابراین عدم استفاده از مواد غذایی تند مانند فلفل و ادویه جات، فست فودها و سس ها و رب های تند هم به برطرف شدن این خارش ها کمک می کند».