تکنیک انتخاب هوشمندانه کلاس تابستانی
همه چیز درباره کلاس های تابستانی و باید و نبایدهای آن
فصل تابستان فصل تعطیلی مدارس و اوقات فراغت دانش آموزان و فرصت بسیار خوبی برای است که آنها در کلاس های غیر درسی و مورد علاقه خود شرکت کنند. شرکت در کلاس های تابستانه برای کودکان و نوجوانان مفید است و سبب افزایش موفقیت، پرورش خلاقیت و استعدادهای آنها می شود اما اگر آنها در این کلاس ها بدون در نظر گرفتن علاقه خود و بالاجبار شرکت نمایند، اثر عکس دارد و چیزی جز خستگی برای آنها ندارد. در این بخش از نمناک به موضوع کلاس های تابستانی و فواید و مضرات آنها پرداخته ایم و انواع کلاس تابستانی که دانش آموزان کودک و نوجوان می توانند در آن حضور پیدا کنند را به شما معرفی می کنیم.
اهمیت کلاس های تابستانی :
یک کلاس تابستانی به اندازه یک کلاس درسی از اهمیت برخوردار باشد زیرا اگر در انتخاب کلاس های تابستانی دقت شود، سبب پرورش خلاقیت و استعدادهای کودکان و نوجوانان خواهد شد پس نباید ثبت نام فرزندانمان در کلاس های تابستانی در اوقات فراغت را بی اهمیت بپنداریم.
فواید کلاس های تابستانی برای کودکان ونوجوانان
ارتقای مهارت های اجتماعی
شرکت در کلاسهای تابستانی و ارتباط با سایر افراد سبب ارتقای مهارت های اجتماعی کودکان به خصوص کودکان تک فرزند خواهد شد. شرکت در یک کلاس مناسب، قبل از هر چیز، فرصتی است برای خروج از فضای محدود خانواده، وارد اجتماع شدن، آشنا شدن با انواع تعامل ها و رفتارهای اجتماعی است.
افزایش خلاقیت و آزادی عمل کودک
در آموزش و پرورش خلاقیت کودکان محدود و شکل دادن به نظام فکری آن ها در جهتی خاص است که سبب از دست دادن بخشی از توانمندی ها و بالفعل نشدن بسیاری از بالقوه های کودک می شود. شرکت در کلاس های تابستانه سبب می شود راه های یادگیری کودکان محدود نشد و آنها خلاقیت و آزادی عملی بیشتری داشته باشند.
شکوفایی استعدادهای فردی
شرکت در کلاس های تابستانی هنری ، ورزشی و… سبب شکوفایی استعدادهای فردی کودکان ونوجوانان شده و سبب می شود آنها دریابند در چه زمینه ای استعداد دارند و در آن زمینه تلاش نمایند. پس قبل از تصمیم گیری اینکه کودک خود را در چه کلاسی ثبت نام نمایید، اجازه بدهید فرزندتان هم علایق خودش را محک بزندو او را مجبور به کاری نکنید.
مهارت های حرکتی
روزهای گرم تابستان که کودکان و نوجوانان، مدرسه را تمام کرده و دنبال سپری کردن اوقات فراغت خود هستند، یکی از بهترین اوقات برای فرستادن آن ها به کلاس و ارتقا مهارت های آنان است. در این دوران اگر کودکان کامل در خانه بمانند، دچار بی حوصلگی، تنبلی و افزایش وزن می شوند. شرکت در کلاسهای تابستانی ورزشی و … و شرکت در کار گروهی سبب افزایش مهارت های حرکتی و توانمند شدن جسم آنها می شود.
مهارت های شناختی
«مهارت های شناختی» برای ارتباط مناسب با خود و دیگران است. مهارت های شناختی شامل آموزش خودآگاهی، همدلی، ارتباط مؤثر، روابط بین فردی مؤثر، کنترل خشم، مقابله با هیجان های منفی، آموزش حل مسئله، تصمیم گیری، تفکر خلاق، تفکر انتقادی و مدیریت زمان، آموزش مذاکره، کار گروهی، مدیریت بحران، پیشگیری از آسیب های روانی، و غیره است.
معایب شرکت در کلاس های تابستانی با برنامه ریزی نامناسب:
متاسفانه برخی از خانواده ها، از روی چشم و هم چشمی و بر اساس آرزوهای خود، فرزندشان را مجبور به شرکت در کلاس ها می کنند، در صورتی که فرزند آنها تمایلی در شرکت در این نوع کلاسها ندارد . برخی بچه ها در طول سال تحصیلی فشارهای روانی زیادی را بابت انجام تکالیف مدرسه، امتحانات و رعایت نظم و مقررات مدرسه متحمل می شوند و فشار مضاعف بر آنها واقعا روا نیست و اگر در طول تابستان نیز صبح زود برای شرکت در کلاسها بیدار شوند، خسته شده و موفقیت کمتری هم به دست می آورند.
آیا بچه ها حتما باید به کلاس تابستانی بروند؟
در تابستان بچه ها زمان زیادی را در منزل بیکار هستند. عده ای از والدین با ثبت نام فرزند خود در انواع مختلف کلاس های تابستانی، وقت بچه ها را پرمی کنند تا کودک از این فرصت استثنایی کمال استفاده را ببرد و اینگونه اوقات فراغت را به کام فرزند خود تلخ می کنند.عده ای دیگر از والدین نیز با آزاد گذاشتن بچه ها در طول تابستان اجازه می دهند بچه ها هر موقع که می خواهند بخورند و بخوابند و بیدارشوند و به استراحت بپردازند و هیچ دغدغه ای نداشته باشند.
کارهای هر دو دسته والدین تایید نمی شود زیرا دسته اول والدین با پر کردن تمام اوقات تعطیلات تابستان بچه هایشان، آن ها را خسته می کنند و بهره وری آنها را کاهش داده و سبب می شوند این بچه ها بعد از اتمام تابستان، برای شروع سال تحصیلی جدید انگیزه نداشته باشند و دسته دوم سبب می شوند ساعت خواب و خوراک بچه ها برهم ریزد و ایام تعطیلات او به بطالت بگذرد و حتی سلامت آن ها در معرض خطر قرار گیرد. این دسته از کودکان و نوجوانان نیز در شروع سال تحصیلی جدید، انگیزه کافی برای شروع را ندارند و تا با سازگار شدن و وفق دادن خود با شرایط و ساعت خواب و خوراک جدید ، زمان زیادی را از دست خواهند داد.
روان شناسان معتقدند؛ اگر کلاس های تابستانی بر اساس علاقه، سن و محتوای مناسب در تعداد کم و با فواصل مناسب برای کودکان در نظر گرفته شود، برای آنها فواید بسیاری نیز دارد بنابراین در ثبت نام کودک خود در کلاس های تابستانی نکات زیر را در نظر بگیرید.
نکاتی مهم برای ثبت نام کودکان و نوجوانان در کلاس های تابستانی
کلاس های تابستانی، باید دارای نظم در برگزاری باشند:
مکانی که اقدام به برگزاری کلاس های تابستانی می نماید، باید دارای نظم در برگزاری کلاس ها باشد. بی نظم و تعطیلی های بی مورد در برگزاری کلاس ها، سبب می شود این کلاس ها در نزد کودکان یا نوجوانان کم اهمیت جلوه داده شود.
کلاس های تابستانی محیط مناسب داشته باشند:
هنگام ثبت نام فرزندتان در کلاس های تابستانی دقت کنید که موسسه برگزار کننده کلاس فضا و امکانات لازم را برای برگزاری آن کلاس در اختیار داشته باشد زیرا گاهی برخی موسسات برای به دست آوردن سود بیشتر، کلاس هایی برگزار کنند که فضای کافی برای برگزاری آن را ندارند.
از اساتید شایسته برای تدریس استفاده شود:
فرزند خود را در کلاسی ثبت نام کنید که اساتید آن دارای مدارک معتبر در زمینه تدریس آن کلاس باشند. مثلا اگر فرزند شما قصد رفتن به کلاس هنری دارد، باید استاد او تجربه و مدارک لازم را در زمینه تدریس هنر مربوطه، داشته باشد.
کلاس های تابستانی باید محتوای مفیدی داشته باشد :
یک کلاس تابستانی خوب باید محتوای مفیدی هم داشته باشد. فرزند خود را در کلاسی ثبت نام نکنید که هیچ محتوای علمی یا فرهنگی و یا ورزشی نداشته باشد.
به علاقه فرزند خود در انتخاب کلاس های تابستانی توجه کنید:
کلاس های تابستانی یک فرصت مغتنم برای شناخت سلایق، مهارت ها و استعدادکودکان و نوجوانان است. پس به علاقه فرزند خود در انتخاب کلاس های تابستانی توجه کنید. نادیده گرفتن علایق کودک و اجبار او برای رفتن به کلاسی که خود صلاح می دانیم، دلزدگی او را از آموزش سبب می شود. اگر اصرار به ثبت نام فرزندتان در یک کلاس آموزشی دارید، در کنار آن به کودک یا نوجوان فرصت دهید تا به انتخاب خود به یک کلاس تفریحی نیز برود.
در انتخاب کلاس به سن فرزندتان توجه کنید :
سن و تفاوت های فردی در انتخاب کلاس اهمیت دارد. کودکان نباید با نوجوانان در یک محیط آموزشی قرار بگیرند.کودکان زیر ۵ سال نباید زودتر از موعد وارد محتوای آموزشی شوند بلکه تا پیش از ۵ سالگی باید بازی و وسایل حسی و حرکتی در اولویت باشد و بعد از ۵ سالگی باید برنامه هایی متناسب با نیمکره چپ که مخصوص یادگیری است، ترتیب داده شود و برنامه آموزشی متناسب با حوصله، وقت و علاقه فرزندان به آنها داده شود. زمان یادگیری کودک قبل از ظهر است.
از کجا بفهمیم که باید فرزندمان را در چه کلاسی ثبت نام کنیم او چه استعدادی دارد؟
کلاس های تابستانی بسیار متنوع هستند ، مانند کلاس های ورزشی، هنری و آموزشی. برای فهمیدن استعداد کودک خود به رفتار و کارهایش دقت کنید ؟ آیا او به کشیدن نقاشی علاقه دارد ؟ آیا ورزش را بیش از حد دوست دارد ؟ آیا به خواندن و نوشتن و یادگیری علاقه مند است و یا گوش دادن و نواختن موسیقی را دوست دارد ؟ توجه کنید که اگر کودک در زمینه ای که بدان علاقه مند است آموزش ببیند موفق تر خواهد شد. همچنین بسیاری از تست های روان شناسی وجود دارند که حتی در سنین پایین نیز موجب بروز استعدادهای کودک می شود و والدین می توانند بفهمند که فرزندشان چه توانایی و استعدادی دارد.
سخنی با والدین :
به اجبار فرزند خود را به کلاس های تابستانی نفرستید زیرا دانش آموز باید در اثر احساس نیاز خودش به این کلاس ها برود و فقط با گفتن جملاتی مانند «بهتر نیست برای اوقات فراغت ات برنامه ریزی کنی؟» و به حالت پیشنهاد فرزندتان را به این کار ترغیب کنید.
تابستان یک فرصت استراحت برای کودک است. بنابراین در مورد مسائل آموزشی باید محتاط برخورد شود.
در تابستان کودک نباید از روال زندگی مفید خارج شود و خواب او بر هم بریزد.
کودک خود را در برنامه ریزی های تابستانی شرکت دهید و با تعامل با کودک کلاس هـــــا و برنامه ها را انتخاب کنید.
تمام ساعت های روز فرزندتان را با انواع کلاس های تابستانی پر نکنید چرا که کلاس های زیاد موجب کاهش بازدهی آنها می شوند و حس خشم و انتقام جویی را در بچه ایجاد می کنند.
برای تابستان فرزندمان چه کلاسی انتخاب کنیم؟
مهمترین عامل در انتخاب یک کلاس تابستانی برای فرزندمان باید علاقه او باشد. پس چنانچه این بخش از نمناک عنوان کرده است بهترین کار این است که ابتدا انتخاب را به عهده او بگذاریم. از او درباره علایق و یا کارهایی که دوست دارد، سوال کنیم اما از کودکانی که سن کمی دارند نمی توان انتظار داشت که خودشان اعلام کنند که عاشق چه چیزی هستند بنابراین در این مورد والدین، بهترین افراد برای تشخیص علایق فرزند خود هستند، به این شرط که در این زمینه دید بازی داشته باشند و چشمشان را روی واکنش های فرزند خود نبندند.
انواع کلاس تابستانی
انواع کلاس تابستانی بسیار متنوع است. به طور کلی این کلاس ها را می توان به دسته های زیر تقسیم نمود:
۱٫ ورزشی
۲٫ درسی
۳٫ هنری
۴٫ کامپیوتر
کلاس های ورزشی
تابستان فرصت بسیار خوبی است تا کودکان و نوجوانان به یادگیری رشته ورزشی به صورت تخصصی بپردازند.
انواع کلاس تابستانی ورزشی عبارتند از :
- بسکتبال
- والیبال
- هندبال
- فوتبال
- فوتسال
- بیسبال
- پینگ پنگ
- بدمینتون
- تنیس
- صخره نوردی
- کوهنوردی
- پارکور
- ژیمناستیک
- شطرنج
- شنا
- قایق رانی
- کاراته
- تکواندو
- ووشو
- کونگ فو
- جودو
- بوکس
- کشتی فرنگی
- کشتی سنتی
- دفاع شخصی
- آمادگی جسمانی
- وزنه برداری
- بدنسازی و پرورش اندام
- ورزش خانم ها از جمله زومبا، یوگا، ایروبیک، پیلاتس و …
- دوچرخه سواری
- اسکیت
- اسکی
کلاس های هنری
هنر بی پایان است و تمام مشاغل به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به هنر مربوط می شوند . می توانید با توجه به علاقه فرزند خود به هنر او را در کلاس هنری ثبت نام کنید. انواع کلاس تابستانی در زمینه هنر عبارتند از :
- نقاشی رنگ روغن
- نقاشی سیاه قلم
- مجسمه سازی
- عروسک سازی
- خوشنویسی
- کاریکاتور
- سفالگری
- نقاشی روی شیشه
- قلم زنی
- معرق منبت
- تئاتر
- بازیگری
- تئوری موسیقی
- خواندن خط موسیقی (سلفژ)
- پیانو
- ویولون
- گیتار
- فلوت
- نی
- دف
- تنبک
- کمانچه
- سه تار
- دو تار
- تار
- تصویر سازی
- عکاسی
- فیلمبرداری
کلاس های کامپیوتر
امروزه کسی که علم کامپیوتر ندارد بی سواد محسوب می شود بنابراین فرزندانمان باید از کودکی کامپیوتر را بیاموزند. فصل تابستان فرصت خوبی برای فراگیری کامپیوتر است . کلاس های عمومی در زمینه کامپیوتر به شرح زیر می باشند:
- دوره های ICDL برای یادگیری کلی کار با کامپیوتر و نرم افزارها و اینترنت
- دوره های پیشرفته ICDL
- فتوشاپ و سایر برنامه های گرافیکی
- تایپ سریع
- دوره های مقدماتی برنامه نویسی
- و …
کلاس درسی
گاهی فرزند ما در یک درس ضعیف است بنابراین ما می توانیم در فصل تابستان برای تقویت درسی وی، او را در کلاس های درسی خاصی ثبت نام کنیم. اگر او در درس بخصوصی مشکل ندارد از افراط در آموزش وی اجتناب کنید.
ثبت نام فرزند در کلاس زبان انگلیسی نیز سبب موفقیت فرزندان در دروس زبان مدرسه می شود و به آینده تحصیلی و کاری او کمک می کند. اما یادگیری زبان خارجی به کودکان در سنین پایین مناسب نیست.