علائم افسردگی | نشانه های افسردگی شدید
نشانه های افسردگی و راه حلی برای درمان
افسردگی و بروز علائم افسردگی یکی از شایعترین اختلالاتی است که کارکرد روزانه فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. افسردگی به احساس غم و تجربه ی مشکلات و بحران های زندگی محدود نمی شود و به تشخیص زود هنگام و اقدامات درمانی نیاز دارد. چنانچه علائم و نشانه های افسردگی در مراحل اولیه اش تشخیص داده شود، شخص می تواند با تغییر سبک زندگی، استفاده از جلسات روان درمانی و روانشناسی راحت تر بهبود پیدا کند.اما اگر در مراحل اولیه این بیماری تشخیص داده نشود؛ پیامد های جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت.
از جمله این پیامد ها می توان به مختل شدن زندگی روزمره، ابتلا به اختلال دو قطبی، درگیر شدن با عوارض دارو های ضد افسردگی، درمان های طولانی و دشوار اشاره داشت. در ادامه این مقاله به توضیح کامل علائم و نشانه های افسردگی شدید و روش های تشخیص و درمان افسردگی می پردازیم. برای تشخیص تخصصی علائم افسردگی کلیک کنید.
آمار نشانه ها و علائم افسردگی شدید در ایران
آمار و ارقام در ایران حاکی از شیوع روز افزون افسردگی در کشور است. بر اساس آمار انتشار یافته توسط وزارت بهداشت، بیش از ۱۲ درصد مردم ایران دچار افسردگی شدید هستند. به طور میانگین هر فردی حداقل یک بار در زندگی اش این وضعیت را تجربه می نماید؛ اما افسردگی برای بسیاری از افراد جامعه یک چرخه تکرار شونده دارد. در صورت عدم درمان، علائم افسردگی در هر دوره نسبت به قبل شدید تر خواهد شد.
ادامه پیدا کردن افسردگی، فرد را با مشکلات روحی و جسمی مانند بی انگیزگی، کاهش و عدم تمرکز، علائم اضطراب و استرس دائمی، وسواس فکری، انواع فوبیا، اختلالات شخصیت، تنهایی، پرخاشگری، بی انگیزگی، اعتیاد، مشکلات و اختلالات جنسی ، حمله پانیک و… مواجه خواهد کرد. افراد مبتلا به افسردگی حتی ممکن است به درجه ای از ناامیدی در زندگی برسند که دست به خودکشی بزنند. این در حالی است که شناخت علائم و نشانه های افسردگی نقش به سزایی در پیشگیری و جلوگیری از وخامت این بیماری دارد.
علائم و نشانه های افسردگی
افسردگی مانند سایر اختلالات روانی دارای نشانه ها و علائمی است؛ که روند عادی زندگی را مختل می کند. با شناخت علائم افسردگی شدید همانطور که پیش تر ذکر کردیم، می توانید تا حد زیادی از بروز مشکلات و وخامت این بیماری جلوگیری کنید. با دریافت مشاوره روانشناسی می توانید از پیشروی و مزمن شدن بیماری جلوگیری کنید. معیارها و نشانه های افسردگی عبارتند از :
۱ – خلق و خوی افسرده
افراد افسرده همواره احساس خستگی و کسلی شدید دارند. در فکر کردن بسیار کند می شوند و قادر به انجام کارهای روزمره خود نیز نیستند. بسیار زود عصبانی می شوند و کوچکترین حرکات اطرافیانشان سبب ناراحت شدن این افراد می گردد. در برخی موارد فرد احساس بدی نسبت به خانه خود پیدا می کند و تمایلی برای بازگشت به خانه ندارد.
۲ – بی علاقگی یا لذت نبردن از فعالیت هایی که معمولاً لذت بخش و جالب اند
افراد مبتلا به افسردگی علاقه ای به انجام فعالیت های عادی و روزمره خود ندارند و احساس خوشی یا لذت را تجربه نمی کنند. این افراد حتی دچار بی انگیزگی می شوند و تمایل خود را به تفریح، مهمانی و… از دست می دهند.
۳ – حس خودکم بینی یا احساس گناه بیش از حد و نامتناسب
مبتلایان به بیماری افسردگی همواره در فکر کمبود ها و ناکامی هایشان در زندگی هستند و احساس گناه و درماندگی شدید می کنند. افکاری مانند (من به هیچ دردی نمی خورم) یا (دنیا خیلی جای بدیه) بر افکار و ذهن این افراد چیره می گردد. این افکار معمولا پس از شکست عشقی، شکست عاطفی، طلاق یا ناکامی در روابط عاطفی در افراد به وجود می آید.
۴ – داشتن ایدۀ خودکشی به طور مکرر، خواه با نقشه یا بدون نقشۀ دقیق یا با اقدام به خودکشی
افسردگی سبب می گردد که فرد دیگر احساس خوشایندی نسبت به زندگی و آینده خود نداشته باشد. همین امر سبب می گردد تا به دنبال افکار و نگرش های منفی بروند. به همین دلیل بارها شاهد خودکشی بیماران مبتلا به افسردگی بوده ایم. حتما در چنین مواقعی مسئله را جدی بگیرید و از یک فرد متخصص در زمینه افسردگی مشاوره بگیرید.
۵ – مشکلات خواب. ممکن است به شکل بی خوابی یا پرخوابی بروز کند
بسیاری از بیماران مبتلا به افسردگی با تغییر الگوی خواب مواجه هستند. تغییر الگوی خواب به شکل بی خوابی و گاهی به شکل خواب زیادتر از حد معمول بروز می کند. یکی از علائم افسردگی شدید بی خوابی در شب می باشد. این افراد معمولا و حتی در طول روز احساس شدید خواب دارند ولی هر چقدر که تلاش می کنند موفق نمی شوند تا یک خواب راحت داشته باشند. به همین علت دائما احساس سنگینی سر و عدم تمرکز حتی بر روی ساده ترین موضوعات در این افراد مشاهده می شود.
۶ – آشفتگی یا کندشدن روانی – حرکتی
بسیاری از مبتلایان به بیماری افسردگی به لحاظ قوای جسمانی بسیار تحلیل می روند یا دچار بی قراری حرکتی می شوند مثلا صبح خیلی زود بیدار می شوند و ساعت ها در اتاق قدم می زنند. افراد افسرده حالت سردرگمی دارند. در یک لحظه تصمیم به بیرون رفتن از خانه می گیرند و در لحظه بعد از بیرون آمدن خود پشیمان می شوند و به خانه باز می گردند.
۷ – مشکلات اشتها که هم به شکل بی اشتهایی و کاهش وزن و هم بالعکس
بعضی اوقات مبتلایان به افسردگی در قالب مکانیسم مقابله ای، به کم خوری یا پرخوری بیش از حد روی می آورند، این تغییرات اشتها می تواند به کاهش یا افزایش وزن شدید منجر شود.
۸ – مشکلات تمرکز
بسیاری از بیماران مبتلا به افسردگی حاد قادر به تمرکز نیستند. گاهی این افراد در زمان خواندن روزنامه و یا دنبال کردن یک سریال تلویزیونی و حتی تصمیم گیری نیز دچار مشکل می شوند. حتی تصمیمات بسیار ساده و پیش پا افتاده زندگی برایشان بسیار سخت است.
۹ – احساس روزانه خستگی یا فقدان انرژی
این افراد معمولا در طول روز احساس خستگی شدید می کنند. در فکر کردن کند می شوند و قادر به انجام فعالیت های عادی روزمره نیستند. خستگی و گوشه گیری در افسردگی یکی از شایع ترین علائم است.
نشانه ها و علائم افسردگی شدید
تشخیص علائم افسردگی شدید بسیار پیچیده است و نمی توان به همین ۹ معیار تشخیص که در بالا ذکر شد بسنده کرد. افسردگی بخشی از اختلال دوقطبی همراه با سایر بیماری های روانی است، اما اینکه فرد افسرده علائم خود را چگونه توصیف می کند بستگی به محل زندگی و ریشه فرهنگی وی دارد. در جوامع شرقی افراد مبتلا به بیماری افسردگی معمولا درباره درد های جسمی خود حرف می زنند. اما در جوامع غربی معمولا به حالات یا احساساتشان اشاره دارند. به همین دلیل تشخیص نشانه های افسردگی به هیچ وجه کار آسانی نیست.
علل بروز علائم و نشانه های افسردگی در افراد
۱ – علائم افسردگی ناشی از تروما
۲ – نقش ژنتیک در بروز علائم افسردگی
۳ – شرایط زندگی عاملی بر افزایش نشانه های افسردگی
۴ – نشانه های افسردگی ناشی از ساختار مغز
مطالعه ی تصاویر مغزی نشان دهنده کاهش فعالیت لوب پیشانی مغز در مبتلایان به افسردگی است. همچنین الگوی مغزی این افراد هنگام خواب متفاوت است. به علاوه افسردگی در طرز پاسخگویی غده ی هیپوفیز و هیپوتالاموس نسبت به تحریکات هورمونی تغییر ایجاد می کند.
۵ – سایر شرایط پزشکی موثر بر نشانه های افسردگی
۶ – مواد مخدر
علائم و نشانه های افسردگی شدید در جنسیت و سنین مختلف
۱ – افسردگی در مردان
۲ – افسردگی در زنان
۳ – علائم و نشانه های افسردگی شدید در سالخوردگان
۴ – علائم و نشانه های افسردگی شدید در کودکان و نوجوانان
درمان نشانه های افسردگی