اولین پیوند کلیه در ایران و جهان
اولین پیوند کلیه در ایران و جهان
سالها پیش پیوند کلیه به این سادگی نبود و رواج امروزی را نداشت، پزشکان بسیاری برای دست یافتن به این سطح اطمینان و نتیجه ی موفقیت آمیز تلاش کردند و طبق انتظار بارها و بارها شکست خوردند تا اینکه مسئله ی مهم پیوند کلیه به این جا رسید و تا به امروز توانسته جان تعداد بسیاری انسان را نجات دهد. این مقدمه ای بود برای معرفی اولین ها در این زمینه، دستانی که اولین پیوندهای کلیه را در جهان و ایران انجام دادند که در ادامه ی این بخش از نمناک با آنها آشنا خواهید شد.
اولین پیوند کلیه در ایران
اولین پیوند کلیه در ایران توسط دکتر ” سید محمد سنادی زاده ” در آبان ماه سال ۱۳۴۷ در بیمارستان نمازی شیراز انجام شد.
تاریخچه ی پیوند کلیه در جهان
تاریخچه پیوند کلیه شامل انجام عمل های ناموفق و تلاش های بسیار زیاد پزشکان است که در این بخش از نمناک آنها را آورده ایم. اولین پیوند موفق کلیه روی کلیه یک سگ انجام شد که توسط پزشک اتریشی به نام “امریچ اولمان” در سال ۱۹۰۲ صورت گرفت. این کلیه به رگ کاروتید سگ متصل بود و انتهای آن آزاد بود. کلیه پیوند زده شده این سگ، تا دو روز قبل از مرگش به خوبی کار می کرد و در سال ۱۹۰۹ تلاش هایی برای پیوند کلیه انسان از بدن بعضی از بیماران به صورت نمونه انجام شد.
جالب است بدانید که در سال ۱۹۳۳ یک جراح در روسیه به نام “یو یو ورونوی” اولین پیوند کلیه انسان به انسان را انجام داد. البته این کلیه ۶ ساعت بیشتر دوام نداشت و علت آن هم ناهماهنگی گروه خونی این دو نفر بود. ۴ نفر دیگر بعد از آن ، تحت عمل پیوند کلیه قرار گرفتند اما عمل آن ها هم به سرعت شکست خورد تا این که تا سال ۱۹۵۰ دیگر کسی حاضر به انجام چنین عملی نشد.
در آن زمان انواع مختلفی از روش های اهدای کلیه روی سگ، میمون، بز و خرچنگ امتحان شده بود اما همگی نا موفق بودند. در سال ۱۹۳۹ اولین پیوند کلیه از یک انسان در روسیه انجام شد که بیمار فقط دو روز زنده ماند و این عضو جدید هرگز برای او کار آمد نبود.
در سال ۱۹۵۳ اولین پیوند کلیه برای انسان توسط “جین هامبورگر” در پاریس به شکل موفقیت آمیز انجام شد ، این بار یک پسر ۱۶ ساله ، کلیه مادرش را برای ادامه زندگی دریافت کرد.
سپس در سال ۱۹۵۴ پیوند موفقیت آمیز دیگر کلیه توسط “جوزف مورای” انجام شد . این پیوند کلیه بین دوقلو ها اتفاق افتاد و کلیه پیوند زده شده هشت سال دوام آورد . به همین دلیل “مورای” جایزه نوبل پزشکی را در سال ۱۹۹۰ به خود اختصاص داد.
در سال ۱۹۶۲، اولین پیوند کلیه بین دو بیمار غیر مرتبط، یعنی بدون هیچ رابطه خویشاوندی با استفاده از سرکوب سیستم ایمنی انجام شد و در سال ۱۹۶۳، اولین پیوند کلیه در آلمان توسط “رین هارد ناگل” و “ویلهلم بروسینگ” در برلین انجام پذیرفت.