روش مناسب برای تشویق جوانان به ازدواج
ترقیب جوانان به ازدواج
ازدواج امری مقدس و مهم برای بقای جامعه و حفظ اخلاقیات و ارزشهای والای انسانی است که الزام عملی به آسان گرفتن آن در بین خانواده ها بسیاری از مشکلات پیش روی جوانان را حل خواهد کرد. اسلام در صورت توانایی فرد بر ازدواج، مجرد زیستن او را فضیلت نمی داند و حتی آن را نکوهش می کند. برخی اوقات مشاهده می شود جوانان در اثر تصمیمات نابجای پدران و مادران تن به ازدواج نمی دهند و از این طریق دچار خسارت می گردند یا خواسته های نامعقول دختر و پسر از یکدیگر مانع تحقق امر ازدواج می شود.
اسلام این سختگیری ها را خلاف انصاف و مروت و جدای از اخلاق انسانیت و امری غیرخدایی و غیرشرعی می داند، از این رو به سختگیران هشدار می دهد که عواقب این برنامه در دنیا و آخرت دامنشان را خواهد گرفت و خداوند مهربان با آنان که در همه امور آسان می گیرند آسان می گیرد و با آنان که سختگیر هستند سخت خواهد گرفت.
ازدواج مهم ترین تصمیم زندگی هر فردی هست که اگر به درستی انجام شود می تواند زمینه ساز موفقیت های بعدی در جوانان باشد. نوع رفتاری که والدین با یکدیگر در منزل و در حضور فرزندانشان دارند می تواند در تصمیم گیری جوانان شان درباره ازدواج موثر باشد.
پیامبر اکرم (ص):هر کس توانایی ازدواج کردن داشته باشد و ازدواج نکند از ما ( اهل بیت علیهم السلام) نیست.
هر انسانی در زندگی خود تصمیماتی را باید بگیرد. این تصمیمات بسته به سن افراد متفاوت می باشد. تصمیماتی از قبیل انتخاب دوست، انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل و مهم تر از همه این ها انتخاب همسر. فکر می کنید چرا؟ چرا انتخاب همسر می تواند مهم ترین و سرنوشت ساز ترین انتخاب زندگی یک فرد باشد؟ با ازدواج دو نفر تصمیم می گیرند حداقل دو سوم از عمر خود یعنی حدود ۴۰ الی ۵۰ سال از عمر خود را با یکدیگر زندگی کنند. حال اگر این افراد نتوانند در کنار یکدیگر آرامش داشته باشند می توانند در زندگی خود با تعارضاتی برخورد کنند ولی اگر بتوانند از در کنار هم بودن لذت ببرند، می توانند هم به آرامش روحی و هم آرامش جسمی برسند که خود زمینه ساز رسیدن به موفقیت های بیشتری در زندگی است.
ازدواج امری مقدس و مهم برای حیات جامعه است
امروزه موانع بسیاری در مسیر ازدواج قرار دارد اما با حمایت خانواده و ترغیب جوانان به ازدواج می توان شرایط خوبی برای تشکیل مرکزیتی قدرتمند چون خانواده فراهم کرد. امروز امروز سالگرد ازدواج حضرت علی(ع) و فاطمه(س) است. خانواده ها با الگوگیری از اهل بیت، می توانند مسیر ازدواج جوانان را هموار کنند اما چگونه؟
فراهم کردن شرایط ازدواج آسان
وقتی یک دختر و پسر تصمیم می گیرند با هم ازدواج کنند، طبیعی هست که استرس هایی را برای مقابله با این شرایط از خود نشان بدهند. والدین عزیز باید به این نکته توجه کنند که سخت گیری های والدین در زمینه های مختلف ازدواج مثل مهریه، جهیزیه ، خرید عروسی و … فقط و فقط می تواند جوانان را از ازدواج منصرف کند.
آموزش فرهنگ ازدواج
یکی از راه های ترغیب جوانان به ازدواج کردن، زمینه سازی این مساله در اجتماع هست. هر مکانی که جوانان در آن حضور دارند می تواند به عنوان بهترین مکان برای گسترش فرهنگ ازدواج باشد. مکان هایی مثل دانشگاه ها، مساجد، کلینیک های روانشناسی و مشاوره، ادارات و کارخانجات و … می توانند به عنوان بهترین مکان ها برای گسترش فرهنگ ازدواج باشد.
خانواده حرف اول را در ازدواج بزند
خانواده به عنوان یکی از مهم ترین پایگاه هایی هست که جوانان بیشترین ساعات عمر خود را در آنجا سپری می کنند. خانواده ها باید سعی کنند به جوانانشان کمک کنند تا باازدواج به گونه صحیح آن آشنا بشوند.
بهترین کار خانواده برای تشویق جوانان به ازدواج این است که والدین از مشاجرات خود در حضور فرزندانشان خودداری کنند تا ذهنیت بدی از ازدواج در آنها ایجاد نشود و در مقابل، ابتدا از زیبایی های ازدواج برای فرزندانشان بگویند و بعد هم از مشکلاتی که ممکن است در این راه طولانی برایشان ایجاد شود صحبت کنند و راه حل های مساله را به آنها یاد بدهند. این گونه جوانان از ازدواج کردن ترس کمتری را پیدا می کنند.
تفکرات نادرست درباره ازدواج :همسر می خوای چی کار!!!
شاید این جمله به گوش شما هم آشنا باشد. شوهر می خوای چیکار! یا زن می خوای چی کار! برای چی می خواهی ازدواج کنی؟ این جملات را ممکن است برخی از والدین به فرزندانشان بگویند و یا برخی از دوستان و بستگان به افراد جوان تر بگویند. در واقع می توان گفت این جملات می تواند تاثیرات منفی را بر روی تصمیمات زندگی افراد جوان تر بگذارد و آن ها را از گرفتن تصمیمات درست تر زندگی محروم کنند.
افرادی که این جملات را بیان می کنند می توانند برای خود دلایلی را داشته باشند، مثل این که یا خود در زندگی متاهلی شان مشکل دارند و یا افراد مسئولیت پذیری نیستند و زیر بار مسئولیت های زندگی مشترک کم آورده اند. پس جوانان عزیز اگر این حرف ها را از اطرافیانتان می شنوید سعی کنید خیلی به آن بها ندهید و سعی کنید تصمیم منطقی و درست زندگیتان را بگیرید.
نقش رسانه ملی در ازدواج
راه دیگر برای ترغیب کردن جوانان به ازدواج، رسانه ها می باشد. ساختن فیلم ها و سریال هایی در این زمینه، روزنامه و مجلات هم می توانند به عنوان یکی از وسایلی باشند که می توانند در تشویق جوانان به ازدواج موثر واقع شوند.
سهم مسئولین جامعه در ازدواج
از دیگر افرادی که می توانند در تشویق و ترغیب جوانان به ازدواج موثر باشند، مسئولین جامعه هستند. فراهم کردن شرایط ازدواج آسان و همچنین فراهم کردن شرایطی جهت اعطای تسهیلات بانکی و تهیه مسکن می تواند انگیزه ای برای جوانان باشد تا بتوانند زیر بار مسئولیت سنگین ازدواج بروند.
کلینیک های روانشناسی برای ازدواج
برای تشویق جوانان به ازدواج از سهم کلینیک های روانشناسی و مشاوره نیز نباید گذشت. برگزاری کارگاه های مربوط به مهارت های انتخاب همسر و هنر همزیستی همسران در کلینیک های روانشناسی نیز می تواند ذهنیت جوانان را به ازدواج باز تر کرده و تصمیم گیری آن ها را راحت تر.