نخستین کنسرت سیمین غانم پس از انقلاب در مهرماه ۱۳۷۸ در سینما صحرا در تهران برگزار شد. در حال حاضر سیمین غانم به همراه خانواده اش در ایران به سر می برد و گه گاه به اجرای کنسرت می پردازد.
سیمین غانم بانوی آواز ایران، اخیرا در تالار وحدت، کنسرتی را برای بانوان برگزار کرد که با استقبال شایان توجهی روبرو شد.
خبرنگار ما در گفت و گو با این هنرمند دیدگاه های او را درباره مد، موسیقی و ادبیات جویا شده است:
سیمین غانم بانوی آواز ایران
تعریف شما از مد چیست؟ آیا بازگشت به سبک های قدیمی هم مد تلقی می شود؟
از دیدگاه من، مد یعنی نوآوری، اشخاصی که با هنر سر و کار دارند در هر زمینه که متمرکز می شوند آن چه که از هستی مد نظرشان باشد، دریافت می کنند و آن را ارائه می دهند.
بله بازگشت به سبک های قدیمی، مد تلقی می شود و این نوآوری ها می تواند دوباره و دوباره تکرار شود. فرض کنید یک دیزاینر لباس وقتی پوششی را تنگ و کوتاه در نظر می گیرد مدتی دیگر سراغ پرچین و بلند می رود یا بقیه را باریک و پهن می گیرد، به هر حال تعداد زیادی از مدها تکراری است.
البته ناگفته نماند طرح، نقش و انتخاب پارچه خیلی در زیبایی مد تاثیرگذار است، ولی آنچه که باید در نظر داشت این که نمی توان چشم بسته به صرف این که مد یا رنگی، مد روز است پذیرفت، چرا که انتخاب لباس در شخصیت افراد نقش مهمی را ایفا می کند. این نکته را من همیشه رعایت کرده و می کنم. برایم برند مهم نیست مهم جنس، دوخت، سادگی و راحتی لباس است. البته از مد روز هم نباید دور باشد.
تا چه اندازه در کنسرت هایتان موضوع مد را لحاظ می کنید؟
خیلی وقت ها خودم کار را به عهده می گیرم و در مواردی هم نظر دیزاینرها را لحاظ می کنم. به طور مثال در کنسرت اخیر برای اعضای گروه دامن شلواری و ژیله کار دست پیشنهاد دادند که از آن بهره گرفتیم.
عکس سیمین غانم و اعضای گروه
در دکوراسیون منزل تا چه اندازه مد را لحاظ می کنید؟
به رنگ های ملایم و آرامش بخش اهمیت می دهم و در دکور خانه مدرن و کلاسیک را با هم تلفیق می کنم.
چقدر در کنسرت هایتان از ترانه هایی چون «مرد من»، «گل گلدون»، «پرنده» و… که سال ها پیش اجرا کرده اید بهره می گیرید آیا اینها برای مخاطبین شما جذاب است؟
کاملا با روحیه مخاطبین خود آشنا هستم. البته کارهای تازه با اشعار و آهنگسازی خودم خیلی اجرا شده است و خدا را شکر خیلی هم مورد توجه قرار گرفته می دانم که مخاطبین من به ترانه های قدیمی علاقه مند هستند به خصوص چند ترانه هست که هر بار بایستی در کنسرت هایم اجرا شوند.
زیرا اگر یکی از آنها را جا بگذارم به شدت مورد انتقاد قرار می گیرم و مخاطبین شاکی می شوند که چرا مثلا ترانه «مرد من» را اجرا نکردم. این مساله یکی دو بار پیش آمد و دیگر نمی خواهم تکرار شود. دوست دارم مخاطبین من در نهایت رضایت و خوشحالی سالن را ترک کنند. به علاوه سعی می کنم از تمام پتانسیل هایی که در خودم سراغ دارم استفاده کنم تا کنسرت هایم متنوع و پرشور به پایان برسد. چون کنسرت ها همیشه موفق بوده است.
چرا ترانه ها مثل گذشته شور و هیجان ندارند و آن چنان که باید عطرافشانی کرده و دل ها را تسکین دهند، نیستند؟
می دانید که موقعیت و زمان با گذشته خیلی فرق کرده است به خصوص پیشرفت تکنولوژی و مشکلات مادی مقدار زیادی دل آرامی و آسودگی را از مردم سلب کرده و موزیک گوش کردن و دورهمی ها هم کمتر شده البته سلیقه ها هم فرق کرده و کارهای پرارزش بسیار کم و نادر شده است. بنابراین تمام این مسایل اثرگذار است.
عکس سیمین غانم
یک خواننده باید چه معیارهایی داشته باشد و چه مسیری را طی کند تا به ماندگاری برسد؟
ورود به عالم خوانندگی چندان آسان نیست، تردیدی ندارم هرکس که وارد عرصه این هنر می شود بایستی مراحل و آموزش هایی را طی کند و اطلاعات کافی در موسیقی کسب کند و مهم تر این که صدای قابل توجه و عرضه ای داشته باشد و با پشتکار و رعایت خیلی از مسایل مانند پرهیز از اجراهای بی کیفیت، موفق شود. مساله ماندگاری نیز می تواند مجموعه ای از کارهای قوی و ارزشمند یک خواننده باشد که قابل توجه برای مردم است. به علاوه ماندگاری یک هنرمند را اعمال و رفتار و کارهای مثبت او رقم می زند و به او بها داده و ماندگارش می سازد.
آیا در عرصه هنر راه برای آقایان بازتر است و آنها موفق تر می نمایند؟
اگر منصفانه قضاوت کنم در عرصه هنر مرد و زن برایم تفاوتی ندارد و هر کس که استعداد، لیاقت و پشتکار بیشتری داشته باشد زمینه برای او مساعدتر و راهش هموارتر می شود البته در عرصه خوانندگی آقایان پیشتازتر هستند ولی امیدوارم خانم ها هم بتوانند با رعایت شرایط و بدون دغدغه هنرشان را عرضه کنند و موفق باشند.
رمز ماندگاری و موفقیت شما در چیست؟
به لطف خدا زندگی ساده و سالمی دارم. هنر را در کنار زندگی ام قرار داده ام زیرا زندگی خانوادگی آن قدر برایم مقدس و ارزشمند است که هیچ چیز نباید آن را تحت تاثیر قرار دهد. در اینجا به گفتاری از
حضرت علی (ع) اشاره می کنم. ایشان می فرمایند:
مراقبت رفتارت باش که گفتارت می شود. مراقب گفتارت باش که رفتارت می شود. مراقب رفتارت باش که شخصیتت می شود. مراقب شخصیتت باش که سرنوشتت می شود. نمی دانم تا چه اندازه موفق هستم ولی تا آنجا که می توانم سعی می کنم این گونه عمل کنم.
آیا بین موسیقی و ادبیات پیوندی وجود دارد؟ رابطه این دو چقدر است؟
به گمان من رابطه ناگسستنی بین این دو وجود دارد زیرا هر شعر زیبایی که روی آن ملودی قرار می گیرد با آن جفت می شود، بسیار زیباتر و اثرگذارتر می شود. روی سخن من با هنرجویان موسیقی و آواز این است که در کنار آموزش موسیقی از منبع غنی ادبیات غافل نشوند و سطح یادگیری خود را در این زمینه ارتقا دهند.