طب سنتی برای اگزما پوست سر هم درمان دارد
اگزما پوست سر چیست و چه علائمی دارد ؟
یکی از شایع ترین انواع اگزما ، اگزمای پوست سر است که به عنوان درماتیت سبورئیک نیز نامیده می شود. این بیماری معمولا در پوست سر که دارای تعداد زیادی غدد چربی می باشد ایجاد شده و مزمن می باشد ، علاوه بر این اگزمای پوست سر ممکن است روی صورت و پشت بدن نیز ظاهر شود . علاوه بر پوسته شدن ، اگزمای پوست سر ممکن است علائمی چون:
- قرمزی
- مومی شدن پوست سر
- تورم
- خارش
- و سوزش را به همراه داشته باشد.
*درماتیت سبورئیک معمولا در دوران بلوغ یا بزرگسالی بروز پیدا می کند . هنگامی که در نوزادان این بیماری شناسایی شود به عنوان کلاه گهواره ای شناخته می شود و هنگامی که نوزاد به یک سالگی برسد این بیماری از بین خواهد رفت . این بیماری ممکن است به همراه ظهور بثوراتی نیز باشد.
چه عواملی سبب اگزمای پوست سر می شود و چه کسانی در معرض ابتلا به آن هستند ؟
عوامل موثر در اگزمای پوست عبارتند از:
- ژنتیک
- تغییرات هورمونی
- پاسخ غیر طبیعی از سیستم ایمنی بدن همانند یک نوع واکنش آلرژیک
ممکن است در صورت ابتلا به مشکلات زیر ، درماتیت سبورئیک حساسیت بیشتری نشان دهد:
- مشکلات پوستی دیگر از قبیل آکنه، رزاسه، پسوریازیس
- بیماری هایی که برسیستم ایمنی بدن اثر می گذارند مانند پیوند عضو،ویروس اچ آی وی و یا بیماری پارکینسون
- مصرف برخی از داروهای حاوی اینترفرون ، لیتیوم یا پورورالن
- افسردگی
تشخیص اگزمای پوست سر در زمان معینی رخ می دهد.عواملی که این بیماری را تشدید می کند عبارتند از:
- استرس
- بیماری
- تغییرات هورمونی
- محرک ها
- گرما
- تعریق
- هوای سرد و خشک
براساس یک مطالعه رایج ترین محرک ها که در بروز اگزمای پوست سر نقش دارند ، عبارتند از:
- نیکل
- کبالت
- مومیای پرو
- عطر
برخی درمان های در دسترس اگزمای پوست سر:
درمان اگزمای پوست سر بسته به شدت بیماری دارد اما اگر دلیل ظهور ان را می دانید با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می توانید شدت آن را کاهش دهید اما بخش سلامت نمناک توصیه می کند اگر تغییرات سبک زندگی و داروهای تجویز نشده موثر واقع نشد ، همچنین دردهای شدید ، تورم و یا سایر علائم غیر معمول را تجربه کردید به پزشک مراجعه کنید.
برخی تغییرات موثر در سبک زندگی
همکاری و اجرای دستورات پزشک می تواند علت اگزمای پوست سر را تشخیص و آن را درمان کند . به عنوان مثال پزشک ممکن است به شما توصیه کند تا:
- به آنچه که می خورید دقت کنید
- نوع اب و هوایی منطقه خود را در نظر بگیرید
- استرسی که اخیرا داشتید را بدانید
- آخرین باری که موهایتان را شسته اید و یا اصلاح کرده اید
- از محصولاتی که برای مو استفاده می کنید.
شامپوها و سایر محصولات مرتبط با مو
اگر اگزما نتیجه محرک های طبیعی نباشد ممکن است شامپو شوره سر مفید واقع شود ، بدین منظور به دنبال شامپوهایی حاوی:
- روی پیریتون
- اسید سالیسیلیک
- گوگرد
- کول تار
- سولفید سلنیوم
- کتوکونازول باشید.
لازم است دستورالعمل های شامپوهای شوره سر را رعایت کنید . به خاطر داشته باشید که کول تار ممکن است رنگ موها را کمی تیره کند و پوست سر را نسبت به خورشید حساس تر کند، بنابراین درصورت خروج از منزل هنگام آفتاب از کلاه استفاده کنید.
داروها:
اگزمای پوست سر با داروهای تجویز نشده، کرم های کورتیکواستروئیدی تجویز شده و دیگر استروئید های موضعی درمان می شود ، این داروها عبارتند از:
- مونتازون (الوکون)
- بتامتازون
- فلوکینولون استونید
فقط توجه داشته باشید که این داروها را تنها زمانی که اگزما شدید شده است استفاده کنید زیرا استفاده بیش از حد عوارض جانبی دارد.
اگر اگزما به کرم های استروئیدی پاسخی نداد پزشک ممکن است داروهای موضعی چون تاکرولیموس (پروتوپیک) یا پیمکرولیموس( ایدل) را توصیه کند.
همچنین در برخی موارد یک داروی ضد قارچ خوراکی مانند فلوکونازول (دیفلوکان) را نیز تجویز خواهد کرد.
اگر اگزمای پوست سر دراثر واکنش آلرژیک ایجاد شده باشد مصرف آنتی هیستامین توصیه می شود و یا اینکه ممکن است به کورتیکواستروئید های موضعی نیاز باشد . اگر اگزمای پوست سر شدید باشد پزشک یک استروئید خوراکی مانند پردنیزون را تجویز خواهد کرد.
چه هنگام باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر وضعیت شما عفونی و یاتشدید شد باید به پزشک مراجعه کرد ، همانطور که در بخش سلامت نمناک گفته ایم علائم عفونی شدن عبارتند از:
- خارش شدید
- احساس سوزش
- تاول پوستی
- چرک سفید یا زرد رنگ
در صورتی که به پزشک مراجعه کردید و او متوجه شد که بیماری شما اگزما نیست، ممکن است پسوریازیس، عفونت قارچی یا رزاسه باشد.
راهکارهای خانگی برای اگزمای پوست سر:
ماسک روغن گل رز و درخت چای
روغن گل رز یک روغن بسیار سبک است اما می تواند هنگام مخلوط شدن قدرت یک روغن گیاهی را داشته باشد که به ترمیم موهای آسیب دیده کمک می کند . روغن درخت چای به دلیل داشتن خاصیت ضد قارچی بسیار شناخته شده است.
برای تهیه این ماسک نسبت ۴ به یک روغن گل رز را با روغن درخت چای مخلوط کنید و توسط یک قطره چکان در قسمت مورد نظر بمالید.
ماسک عسل
این ماده چسبنده برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله درمان اگزمای پوست سر مفید می باشد. عسل دارای خاصیت درمانی بسیار قدرتمندی است که با باکتری ها مبارزه کرده و پوست سر را تسکین می دهد. ممکن است فکر کنید که عسل روی موهای شما مانند کابوس به نظر می رسد ، اما وقتی با مواد مناسب ترکیب شود نتایج آن می تواند چشمگیر باشد.
برای تهیه آن نسبت ۸۵ درصد عسل با ۱۰ درصد آب و ۵ درصد روغن زیتون را با یکدیگر مخلوط کرده و این ماسک را مستقیماً روی پوست سر خود بمالید و به مدت ۲-۳ ساعت صبرکنید و یک کلاه پلاستیکی بر سر کنید و در نهایت موهایتان را با آب ولرم شستشو دهید.
ماسک آلوئه ورا
آلوئه ورا مانند عسل برای هر چیزی تقریباً قابل استفاده است و برای مبتلایان به اگزما پوست سر ، با استفاده مداوم می تواند شگفتی هایی ایجاد کند . برای تهیه این ماسک ژل یک عدد برگ آلوئه ورای تازه را استخراج کرده و داخل مخلوط کن بریزید و بر موهای خود بمالید ، به مدت یک ساعت صبر کنید و سپس موهایتان را شستشو دهید.
درمان روغن داغ
کسانی که از اگزما پوست سر رنج می برند بعد از تمیز کردن موها می توانند روغن نارگیل یا جوجوبا را مستقیماً روی پوست سر خود بمالند . برای گرم کردن روغن آن یک لیوان پر از روغن را به مدت یک دقیقه درون مایکروویو قرار دهید تا روند گرم شدن شروع شود.
هنگامی که روغن گرم شد آن را بر موهای خود مالیده و با یک کیسه پلاستیکی یا کلاه رنگ موهای تان را بپوشانید و پس از گذشت ۳۰ دقیقه موهایتان را آبکشی کنید . روغن نارگیل دارای خواص ضد قارچی بسیار خوبی است که برای تسکین پوست سر عالی خواهد بود.
شستشو با چای
شستشوی سر با چای می تواند به مبارزه با اگزمای آن کمک کند . چای رویبوس به دلیل خاصیت ضد التهابی می تواند علائم اگزما را تسکین دهند . برای شروع ، یک فنجان چای گرم دم کرده و خنک شده را مستقیماً روی پوست سر خود بمالید و بگذارید چند دقیقه بماند سپس موهایتان را شستشو دهید.
چگونه از اگزمای پوست سر پیشگیری کنیم؟
- از عواملی که منجر به تشدید اگزمای پوست سر میشود کاملا پرهیز کنید.
- موهای خود را با آب گرم (نه داغ نه سرد) شستشو دهید زیرا آب داغ و آب سرد پوست سر را خشک کرده و سبب تحریک اگزما خواهند شد.
- از شامپوهای ملایم استفاده کنید و از عدم محرک های موجود در کرم های حالت دهنده ، ژل و یا رنگ مو مطمئن شوید.
- چنانچه استرس عامل محرک اگزمای پوست سر شما شناخته شده است پس از شرایط استرس زا دوری کنید و حتما یوگا و مدیتیشن انجام دهید.