ناگفته هایی از فیلم معلم مهناز افشار در تاجیکستان
ناصر سعیداف کارگردان فیلم معلم محصول سال ۲۰۱۴ از تاجیکستان با بازی مهناز افشار بازیگر ایرانی درباره وضعیت فیلمسازی در این کشور گفت:ما کار می کنیم اما وضعیت فیلمسازی در زمان شوروی بهتر بود و فیلم های بیشتری می ساختیم. اما ساخت فیلم های حرفه ای مثل گذشته نیست و برخی کارگردانان تاجیک در جریان جنگ شهروندی به روسیه و اروپا رفتند.
سعیداف افزود:وقتی مسئولیت موسسه تاجیک فیلم را به عهده گرفتم، دولت برای تجهیزات کمک کرد. می دانیم که یک برنامه ۵ ساله تا سال ۲۰۱۶ برای کمک جدی به سینما دارد. دوسال است که ما ۴ یا ۵ فیلم کوتاه و بلند می سازیم و مردم خیلی خوشحال شدند که سینما را پیگیری می کنیم.
این کارگردان با تأکید بر اینکه سینمای تاجیکستان برگرفته از سینمای روسیه است، توضیح داد:برنامه ای که در دانشگاه درس می دهند مربوط به سینمای روسیه، ایزنشتاین، استانیسلاوسکی و فرانسه است. سینمای ما به روسیه نزدیک است اما در عین حال فرهنگ ما به فرهنگ و ادب فارسی نزدیک است.
سعیداف در پاسخ به اینکه سینمای تاجیکستان تا چه اندازه از ادبیات فارسی و فضای شاعرانه این کشور نشأت گرفته، گفت:بین ۴ یا ۵ فیلمی که طی سال می سازیم، تقریبا همه آن ها موضوع شاعرانه و عاشقانه دارند. به نظرم ساخت فیلمنامه از شخصیت های معروف در تاجیکستان از آن اصل تفاوت زیادی دارد. معمولا متن رمان ها قوی تر از فیلمنامه ها می شود.
وی درباره تولید مشترک با دیگر کشور ها عنوان کرد:خیلی مشتاقم که تولید مشترک را شروع کنیم. الان در تاجیکستان، روس ها و فرانسوی ها برای فیلمبرداری و ساخت فیلم به دلیل اینکه ۹۳ درصد کشورمان را کوه و جاذبه های طبیعی تشکیل می دهد می آیند. خودم قبلا با روسیه زیاد کار می کردم و مناسبات ارتباطی ما با این کشور زیاد است.
وی افزود:وقتی به تاجیک فیلم آمدم، به این نتیجه رسیدم باید سریع تر در جهت تولید مشترک به خصوص با ایران که اشتراکات فرهنگی و زبانی داریم، قدم برداریم. زبان سینما مردم را نزدیک می کند و در این فیلم «معلم» هم عوامل ایرانی کار می کنند و خیلی خوشحال شدیم مهناز افشار نقش «معلم» را در فیلم ما پذیرفت.
سعیداف در پایان با اشاره به درگیری مردم تاجیکستان با سریال های ترکیه ای گفت:مردم در لوح فشرده سریال های ترکیه ای را زیاد می بینند. علاوه بر این به مسائل اجتماعی و عاشقانه علاقه دارند.