درد پشت سر چه دلایلی دارد و چگونه درمان می شود؟
درد پشت سر از بیماری های شایعی است که ممکن است هر کسی در طول زندگی خود بارها آن را تجربه کند؛ اما برخی افراد بیشتر با آن دست و پنجه نرم می کنند و همین عامل سبب می شود تا به فکر علت و درمان آن بیفتند. برای بررسی این نوع سردردها، از یک متخصص مغز و اعصاب کمک گرفته ایم تا علل و چگونگی درمان این عارضه را بیشتر بشناسیم.
دلایل سردرد پشت سر
به گفته متخصص مغز و اعصاب، اکثر افرادی که به علت سردردهای پشت سر به پزشک مراجعه می کنند، ممکن است بارها آن را در طول یک هفته تجربه کنند. از این رو به فکر درمان یا بررسی علت آن می افتند. دلایل زیر را برای سردردهای پشت سر مطرح می شود
سردرد تنشی
سردردهای تنشی شایع ترین نوع این بیماری هستند که ممکن است از نیم ساعت و حتی تا یک هفته طول بکشد. به گفته دکتر مجید کیهانی فرد متخصص مغز و اعصاب، نشانه هایی مانند درد خفیف تا شدید در پشت سر، احساس سفتی در اطراف سر و گاهی اوقات استفراغ و حالت تهوع از نشانه های این سردردها هستند. دلایل این سردردها، می تواند سینوزیت، کمبود خواب، استرس، خستگی و غیره باشد.
معمولاً افرادی که از این نوع سردرد رنج می برند، پس از مراجعه به پزشک، به استراحت و روش های تنش زدایی توصیه می شوند. پزشکان معمولا استفاده از مسکن هایی مانند استامینوفن و آسپرین را برای این بیماران توصیه می کند. ولی در صورتی که سردرد پشت سر به صورت مکرر رخ دهد، درمان هایی مانند تکنیک های آرام سازی و کاهش تنش، ماساژ درمانی، درمان شناختی رفتاری و استفاده از طب سوزنی توصیه می شود تا مشکل از ریشه رفع شود.
اکثر افرادی که به این نوع سردرد دچار می شوند، پس از یک حمله عصبی یا ناراحتی آن را تجربه می کنند و خود می دانند دلیل سردردشان چه عواملی است.
درد پشت سر ناشی از میگرن
میگرن از دیگر دلایل سردرد پشت سر است که بیشتر بیماران در مطب پزشکان از این گروه هستند. نشانه های این گروه، اختلال بصری، حالت تهوع و استفراغ، درد شدید و تپشی در یک سمت سر، حساسیت به صدا، بو و نور و غیره است. این سردرد به دلیل مواد ملتهب کننده که سنسورهای درد در رگ های خونی و اعصاب سر را تحریک می کنند، رخ می دهد و برای درمان علاوه بر مصرف مسکن هایی مانند آسپرین و استامینوفن، استراحت در یک اتاق تاریک به فرد توصیه می شود.
میگرن یک بیماری است که اکثر اوقات از دوران کودکی شروع می شود و با بالا رفتن سن، در بازه های زمانی کوتاه تر و به مدت طولانی تر، فرد را درگیر می کند. افرادی که دچار بیماری میگرن هستند، ممکن است در سنین بالای ۳۰ سال هر هفته چند بار دچار این معضل شوند. معمولاً تنش و استرس، می تواند سبب شروع دردهای میگرنی شود. همچنین فعالیت های فیزیکی و گرمای شدید نیز آن را شدت می بخشد.
محرک های دیگری که پزشک توصیه می کند فرد مبتلا به میگرن در معرض آن ها قرار نگیرد شامل، نور زیاد، صدای بلند، گرسنگی، کمبود خواب، تغییرات هورمونی، قرص های پیشگیری از بارداری و مصرف بعضی غذاها مانند قهوه، شکلات و پنیر است.
اگر میگرن آنقدر شدید بود که با استراحت و مسکن های معمولی قابل درمان نبود، داروهای ضد میگرنی برای بیمار تجویز می شود که شامل مواردی مانند تریپتان است. این پزشک اثر دارو را بر روی رگ های خونی عنوان می کند و می گوید این دارو سبب منقبض شدن رگ و تغییراتی در مغز می شود تا میگرن درمان گردد.
معمولا پزشک از بیماران سردرد تست نوار مغز می گیرد تا از شرایط بیمار پیش آگهی بهتری داشته باشد و نیز تست های ام آر آی و سی تی به تشخیص کمک می کنند
سردردهای ناشی از مصرف دارو و مراجعه به متخصص مغز و اعصاب
دلیل سردرد پشت سر برای برخی از مراجعه کنندگان، مصرف بیش از حد داروها عنوان می شود. این افراد دارای نشانه هایی مانند کمبود انرژی، تمرکز دشوار، بی قراری، افسردگی، حالت تهوع، تحریک پذیری و مواردی از این قبیل هستند. همچنین سردردهای روزانه و دائم و سردردی که بعد از بیداری شدیدتر می شود از علائم شایع این نوع سردرد پشت سر است.
برخی افراد در مصرف داروهایی مانند مسکن ها، افراط می کنند و هنگامی که مصرف این مواد دارویی را قطع می کنند، سردردهای آن ها شروع می شود. معمولاً برای این افراد بهترین درمان، متوقف کردن مصرف مسکن هایی است که فرد استفاده می کند. هر چند در ابتدا وضعیت سردرد پشت سر بدتر می شود؛ ولی به مرور زمان این مسئله بهبود پیدا می کند.
البته پزشک توصیه می کند، زمانی که شرایط حادتر است، افراد باید برای درمان های مکمل به پزشک مراجعه کنند تا توصیه های لازم مانند درمان رفتاری و جسمی برای شکستن چرخه استفاده از انواع مسکن ها، انجام گیرد. حتی ممکن است بسته به شرایط بیمار، پزشک متخصص مغز و اعصاب میزان مصرف داروی مسکن را ابتدا کم و به مرور به صفر برساند. این درمان برای مسکن هایی است که از مواد مخدر مانند مورفین تشکیل شده اند و ممکن است در فرد اعتیاد ایجاد کرده باشند.
مراجعه به متخصص مغز و اعصاب برای درمان سردرد