تاریخ : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳ Sunday, 22 December , 2024
4

شوهر غیرتی ؛ خانم ها همه بخوانند

شوهر غیرتی ؛ خانم ها همه بخوانند

غیرت یکی از ویژگی های مهم مردان محسوب میشود در صورتی که بیش از حد نباشد و موجب ایجاد مشکل در روابط با همسر نشود.

شوهر غیرتی ؛ خانم ها همه بخوانند

آیا غیرتی بودن شوهر خوبه؟چرا؟

تاکنون افرادی را در زندگی خود دیده اید که به اصطلاح خود را غیرتی بدانند با بالعکس نشانه ای غیرت درآنها دیده نمی شود؟ داشتن این صفت برای مردان خوب است یا بد؟ در زمانهای گذشته بسیاری از مردم اعتقاد داشتند که یک مرد خوب باید نسبت به همسر و خانواده خود غیرت داشته باشد، بنابراین داشتن غیرت یکی از مهمترین خصوصیات مردها در ازدواج به شمار می رفت.

امروزه در اطراف خود زنانی را می بینیم که از حساسیت های بیش از اندازه همسران خود درباره نحوه پوشش، رفت و آمد ، رفتار و گفتار گله مند هستند.اینگونه مردها اغلب خود را با غیرت می دانند، اما آیا معنای غیرت این است؟ در این بخش از نمناک درباره این موضوع بیشتر صحبت می کنیم.

خداوند متعال غیرت را در مردان به صورت نگهبانی فطری و درونی برای مشخص کردن نسل ها به ودیعه گذاشته است. در تعریف غیرت آمده است که به معنای دفاع از موضوعی محبوب در برابر هرگونه دستبرد و تجاوز می باشد. این بخش از خانواده پلاس نمناک را به بررسی همین مسئله مهم که این روزها نظرات مختلفی در موردش عنوان می شود اختصاص داده ایم.

انواع غیرت؛ چه مواقعی می توان غیرت داشت؟

به طور کلی غیرت به دو دسته تقسیم می شود:

۱٫ غیرت دینی

در این نوع غیرت، شخص نسبت به فرامین خداوند در زندگی خود و اجتماع حساسیت نشان می دهد و برای حفظ و گسترش ارزش های دینی در جامعه و حتی جهان تلاش می کند و حتی ممکن است در این راه جان خود را نیز فدا کند.

۲٫ غیرت ناموسی

از نظر شخصی ، داشتن غیرت ناموسی باعث می شود که فرد برای حفظ پاکدامنی خود، آلوده به گناه نشود. میان پاکدامنی و غیرت رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد. امام علی (ع) درباره این موضوع می فرمایند:ارزش انسان به قدر همّت اوست، صدق او به اندازه جوانمردی اوست، شجاعتش به اندازه پاکدامنی اوست و عفّت او به قدر غیرت اوست. (نهج البلاغه، حکمت۴۷)

غیرت ناموسی از نظر خانوادگی باعث می شود که شخص نسبت به حریم خانوادگی خود حساس داشته و در برابر ورود بیگانه از آن حفاظت کند.

این غیرت از نظر اجتماعی موجب می شود که فرد علاوه بر حساسیت درباره پاکی و طهارت خود، نسبت به طهارت جامعه نیز حساسیت داشته باشد، زیرا لازمه پاک بودن حریم خانواده این است که حریم جامعه پاک باشد.

مرد غیرتی در اسلام

حضرت امیرالمومنین (ع)می فرمایند:«پاکدامنی مرد به اندازه غیرت او است.»، یعنی ارتباط مستقیمی میان پاکدامنی مرد و غیرت او وجود دارد.

بنابراین اگر مردی نسبت زنان در خانواده خود غیرت و حساسیت منطقی و حقیقی داشته باشد باید در ابتدا خود پاکدامن و عفیف باشد، به عبارتی دیگر می توان گفت که اگر مردی، خود حد و حدود روابط شرعی با زنان نامحرم را رعایت نکند و انتظار رعایت این موارد را از خانواده خود داشته باشد نوعی جهالت و زورگویی مرد را نشان می دهد، زیرا غیرت حقیقی در ابتدا باید خود فرد را از گناه مصون بدارد و در مرحله بعد مانع از گناه اطرافیان شود.

شهید مطهری در توضیح این حدیث از حضرت علی (ع) می گوید:کسی که نسبت به ناموس خود غیرتمند است به ناموس دیگری تجاوز نمی کند و اگر کسی به ناموس دیگران تجاوز کرد او غیرت را از دست داده است.

همچنین می گوید:سرّ اینکه مرد حساسیت فوق العاده در جلوگیری از ارتباط همسرش با دیگران دارد این است که خلقت مأموریتی به او داده است تا نسب را در نسل آینده حفظ کند. این احساس مانند احساس علاقه ی به فرزند است.

اگر حس غیرت در مرد نمی بود که محل بذر را همیشه حفاظت و پاسبانی کند، رابطه ی نسل ها با یکدیگر به کلی قطع می شد، هیچ پدری فرزند خود را نمی شناخت و هیچ فرزندی پدر خود را نمی شناخت. قطع این رابطه، اساس اجتماعی بودن بشر را متزلزل می سازد. (مجموعه آثار شهید مطهری، ج۱۹، ص:۴۱۶)

خداوند هم غیرت دارد

یکی از صفات خداوند، غیرت است و بدون شک غیرت داشتن انسان ناشی از همین صفت خداوند است.

پیامبر اکرم( صلی الله علیه و آله) فرمودند:آگاه باشید که خداوند، محرمات را حرام و حدود را وضع کرد و هیچ کس غیورتر از خدا نیست که از روی غیرت، زشتی ها را حرام کرده است. بر همین اساس، خدا به هر غیرتمندی نظر لطف و مرحمت دارد. (بحارلانوار، ج ۷۳، ص ۳۳۲)

امام صادق در روایتی می فرمایند:خداوند غیرتمند است و هر انسان غیرتمندی را هم دوست دارد و برای غیرتش، گناهان زشت چه آشکار و چه پنهانش را حرام کرده است.(کافی، ج۵، ص ۵۳۵، ح ۱)

به طور کلی می توان گفت که غیرت نه یک صفت مذموم بلکه یکی از کمالات انسانی است که خداوند آن را در بشر قرار داده است. با تقویت این ویژگی در وجود خود، اعضای خانواده و پرهیز از افراط گرایی، بدون شک حریم پاک و ایمن خود و خانواده حفظ می شود.

 غیرت خدا

غیرتی بودن شوهر نسبت به زن

در اسلام غیرت داشتن مرد نسبت به همسر تائید شده است ، حتی مردان را مسئول ناپاکی زنان از نظر روابط با نامحرم می داند.

حضرت محمد(ص) می فرمایند:زنی که از خانه اش در حالی که خود را آراسته و بزک کرده و عطر زده خارج گردد، و شوهرش به این کار راضی باشد، برای هر گامی که آن زن در بیرون از خانه بر می دارد خانه ای در دوزخ برای شوهرش ساخته می شود.(بحارالانوار ج ۱۰۳،ص ۲۴۹)

در روایتی امام صادق(ع) می فرمایند:بهشت بر مردان بی غیرت حرام است.(بحارالانوار، ج۳۵، ص۹۲۴)

روایات بسیاری داشتن غیرت را تشویق و تائید می کند، زیرا نابود کردن این صفت در مردان و زنان، حریم پاکدامنی را به شدت با خطر مواجه می سازد.

نکته جالب توجه احساس نیاز بسیاری از زنانی است که انتظار غیرتی بودن از همسران خود در حد معقول و منطقی دارند، چرا که برای حفاظت از خود در برابر بدخواهان و مردان هرزه، به مردها به عنوان همسر، پدر و یا برادر که از نظر جسمانی قوی تر هستند نیاز دارند. این خصوصیت حمایت و حفاظت از زن برای مردان همان غیرت است که در شکل های گوناگون بروز می کند.

غیرت بی جا نشانه غیرت نمی باشد

برخی اوقات مردان از این خصوصت استفاده درستی نمی کنند و زورگویی و خودخواهی خود را غیرت می نامند که این موضوع انحراف اخلاقی است.

امام علی (ع) می فرمایند:بپرهیز از غیرت نشان دادن بیجا که درستکار را به بیمار دلی و پاکدامن را به بدگمانی رساند.(نهج البلاغه، نامه ۳۱)

داشتن غیرت بی جا نسبت به همسر خود مانند بی غرتی، زمینه ساز بی حیایی و روابط نامشروع می شود. اما غیرت زمانی زیباتر است که زنان با رعایت پوشش و حفظ حریم در روابط با نامحرم ، این ویژگی را در مردان تقویت کرده و آن را مورد سرزنش قرار ندهند.

زیرا سرکوب این صفت در مردان و یا حتی زنان، تاثیر بسیار بد و زیانباری در خانواده دارد. یکی از نشانه های بی غیرتی در مردان، داشتن ارتباطات خارج از حدود شرعی با زنان دیگر می باشد.

غیرت بیجای مرد

راههای شناخت غیرت بی جا در مردان

توجه به نحوه سوال و پاسخ مردان:

برخی مواقع مردان غیرت بی جای خود را در قالب سوالاتی مطرح می سازند و یا پاسخ هایی که به سوال شما می دهند نشان دهنده غیرت بی جای او است. مثلاً می پرسد:با محرم خود مانند پدر، برادر و عمو ی خود چگونه برخورد می کنید، من به حجاب کامل حتی در برابر محارم اعتقاد دارم. یا مثلا چرا با محارم خود مانند برادر، عمو یا دایی خود روبوسی کردی؟ و …

تحقیقات محلی:

می توان از دوستان، آشنایان و همسایگان فرد مورد نظر تحقیق کرده و ویژگی های رفتاری او را بهتر شناخت.

توجه به رفتارهای او در دوران نامزدی (قبل از عقد):

در این دوران برخی از رفتارهای فرد نشان از غیرت بی جا است. به طور مثال هنگامی که بیرون می روید، به طور مداوم با نگاههای معنادار و حتی با چشم غره به شما می گوید که کارتان اشتباه است و حواس خودت را جمع کن. درحالیکه ممکن است کار اشتباهی انجام نداده باشید.

زمانی که خداوند در مواردی غیرت به خرج نداده است ، داشتن غیرت بی معنا می باشدو نه تنها حسن نیست بلکه کمال بی ادبی و زشتی است. مگر انسان می تواند از خای خود با غیرت تر باشد؟!

مشورت با افراد با تجربه یا متخصص:

اگر به مراحل قبل هنوز هم به رفتارهای او شک داشته باشید ، بهتر است با افراد باتجربه و متخصص مانند مشاوران ازدواج مشورت کنید. گاه مشاور متخصص با دقت در برخی از حالات و رفتارها، برخی موارد را که شما قادر به درک آنها نیستید را بهتر متوجه می شوند. به همین دلیل مراجعه به مشاور ازدواج، می تواند موفقیت زندگی آینده شما را تضمین کند.

شوهر غیرتی

حدود و مرز غیرت تا اندازه ای مناسب است که شامل موارد زیر نباشد مگرآنکه خلاف آن ثابت شود :

  1. برای کسانی که خود اهل مراقبت اند
  2. همراه با سخت گیری
  3. از روی بدگمانی

بسیاری از خانمها حریم خود را رعایت می کنند، در اینصورت داشتن غیرت و حساسیت بیشتر، آثار منفی در پی خواهد داشت.

امام علی (ع) در سفارش به فرزند خود امام حسن (ع) فرمود:«از غیرت نا به جا نسبت به زنان بپرهیز که آن، زن سالم را به بیماری و پاکدامن را به بدگمانی (اندیشه گناهکاری)، می کشاند. (نهج البلاغه، نامه ۳۱)

چگونه با مردی که غیرت بیش از اندازه دارد برخورد کنیم؟

۱٫ زمانی که هردو در آرامش هستید با یکدیگر بدون هیجان و با احترام درباره این موضوع صحبت کوتاهی داشته باشید.

مثلا بگوئید که :

  • من پاک ، مومن و عفیفم. غیرت تو و برخی کنترل ها را دوست دارم اما بروز خشم فقط مشکلات ما را بیشتر می کند.
  • تو را دوست دارم، تو حق داری که در مورد برنامه های من سوال کنی به شرطی که جنبه پلیس بازی نداشته باشد.
  • ما هردو قابل احترام هستیم و همدیگر را دوست داریم بنابراین باد مراقب تصویر محبوب خود در ذهن همدیگر باشیم.

۲٫ مهم ترین کار ایجاد حس حمایت، اطمینان و امنیت در همسر است.

۳٫ در رفتار خود با نامحرم بیش از قبل مراعات کنید

مثلا درباره پوشش ظاهری و طریقه ی آداب و معاشرت با دیگران مخصوصا مردان دیگر تا حد ممکن رعایت کنیدتا سوء تعبیری ایجاد نشود.

۴٫ دوری از بحث و جدل و توجه به موضوعات عاطفی و ….

۵٫مخفی کاری نکنید و در مسیر شفاف سازی و کسب اطمینان حرکت کنید.

۶٫ همسرتان را در جریان کارهای عادی روزانه بگذارید، البته نباید حالت گزارش روزانه باشد.

مثلا بگوئید «چون میدونم نگرانم می شی» و «راستی میدونی که امروز باید برم دکتر…»

تمام موارد را با صبر، مهربانی و آرامش انجام دهید تا زمینه شک و تردید در ذهن همسرتان به تدریج پاک شود. تمام این امور باید با آرامش و صبر و مهربانی انجام شود تا لایه های شک و تردید به مرور از ذهن همسر پاک شود.

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=63730

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0