خطراتی که در کمین سالمندان خانه نشین است!
عوارض جسمی و روحی در انتظار سالمندان خانه نشین
پیری بیش از آنکه تابع مرزهای خط کشی شده طبیعت باشد، در اندیشه آدمی ریشه دارد و سالمند بیش از آنکه با سن تقویمی مشخص شود، با نیرو، نشاط و توانمندی اش شناخته می شود.سالمندی پدیده ای طبیعی است که به مرور زمان با تغییرات فیزیولوژیک همراه است. روند این تغییرات در افراد مختلف یکسان است ولی سرعت ایجاد آن متفاوت است. آنچه مسلم است از سالمندی نمی توان پیشگیری کرد، ولی می توان با رعایت اصول تغذیه صحیح در تمام دوران زندگی سلامت جسمی و روحی خود را برای سالمندی حفظ کرد.در این مطلب با عوارض جسمی وروحی سالمندان خانه نشین آشنا می شویم.
با عوارض جسمی وروحی سالمندان خانه نشین آشنا شوید
یک متخصص طب سالمندی با اشاره به عوارض جسمی و روحی خانه نشینی در سالمندان گفت:سو تغذیه، مشکلات مفصلی، ناامیدی، بی خوابی و افسردگی برخی از مشکلات مهمی است که سلامت سالمندان را تهدید می کند.
دکتر رئوف در گفتگویی افزود:سالمندان خانه نشین به دلیل کاهش فعالیت، قدرت عضله و مفصل خود را از دست می دهند و در صورتی که این روند طولانی باشد، مفصل به اصطلاح دچار یخ زدگی می شود و سالمند احساس درد می کند.
وی از سوتغذیه به عنوان دومین معضل مهم سالمندان خانه نشین نام برد و ادامه داد:وقتی سالمندی خانه نشین می شود، در تهیه، پخت و حتی میل کردن غذا با مشکل مواجه می شود و چون تغذیه مناسبی ندارد، دچار سوتغذیه و کمبود انواع ویتامین های ضروری می شود.
عوارض روحی در سالمندان خانه نشین
این متخصص طب سالمندی اظهار کرد:یکی دیگر از معضلات بزرگ سالمندان ، افسردگی است که نه تنها در ایران بلکه در دنیا بسیار شایع است و عمده این مشکل نیز به دلیل تنهایی و انتظار داشتن از دیگران ایجاد می شود که البته ابتلا به افسردگی تنها خاص سالمندان نیست و انسان های سالم نیز در نتیجه دو عامل یاد شده دچار افسردگی می شوند.
رئوف با اشاره به تبعات درمان نشدن افسردگی خاطرنشان کرد:وقتی افسردگی مدت زیادی طول می کشد، مقاومت بدن کاهش پیدا کرده و سالمند در معرض ابتلا به بیماری های جسمی و روحی قرار می گیرد و باعث خودکشی آنان می شود که این رفتار ناپسند اغلب در میان سالمندان اروپایی و آمریکایی مشاهده می شود؛ این در حالیست که اگر افسردگی بموقع درمان شود، از بسیاری از عوارض ناشی از آن جلوگیری می شود.
وی با تاکید بر این که سالمندان باید روابط اجتماعی خود را با دیگران حفظ کنند، گفت:دیدار با اطرافیان، همسایگان، مددکار اجتماعی و انجام فعالیت های فیزیکی در صورت امکان تاثیر بسزایی در بهبود وضعیت روحی و جسمی سالمندان خواهد داشت.
تغذیه درمانی در برخی اختلالات خاص در سالمندی
اضافه وزن،کاهش وزن، فشارخون بالا، چربی خون بالا ودیابت اصلی ترین مشکلات در سالمندی بوده و عمده ترین راه کنترل آن ها تغذیه مناسب و پیروی از یک الگوی تغذیه ای صحیح می باشد.
عوارض روحی و جسمی را در سالمندان خانه نشین بشناسید
چاقی
با افزایش سن با توجه به کم شدن تحرک، کاهش توده بدنی و کند شدن سیر متابولیسم پایه نیاز به انرژی کاهش می یابد. در صورتی که رژیم غذایی کالری بالایی تامین باشد چاقی رخ خواهد داد. بنابر این در این سنین :
-
انتخاب غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی
-
کاهش مصرف مواد شیرین و چربیها
توصیه می شود.
سوء تغذیه و کاهش وزن
سوء تغذیه و کمبود دریافت مواد غذایی در دوران پیری، منجر به بی اشتهایی می گردد. مهمترین عوارض ناشی از سوءتغذیه مربوط به کمبود ویتامین ها، مواد پروتئینی و املاح است. کم شدن اشتها اولین علامت کمبود مواد معدنی و مواد ضروری در بدن است.
در سالمندان مبتلا به سوءتغذیه رعایت نکات تغذیه ای زیر پیشنهاد می شود:
– رژیم غذایی پرکالری – پر پروتئین در وعده های غذایی بیشتر (پر انرژی مثل عسل، مربا و کره درصبحانه) – استفاده از انواع طعم دهنده ها مثل ادویه ها، چاشنی ها و آب لیمو برای خوش طعم کردن غذا و تحریک اشتها
– رعایت تنوع غذایی، مانند استفاده از نان و غلات ، سبزی ها و میوه ها، شیر و لبنیات ، گوشت، حبوبات و تخم مرغ در برنامه غذایی روزانه
– استفاده از بیسکویت، کیک، شیرینی، شیر، بستنی، کلوچه، نان و پنیر و خرما، سیب زمینی پخته، میوه های تازه و خشک و انواع مغزها (بادام، گردو، پسته، فندق) در میان وعده ها
– استفاده بیشتر از نان و غلات
– مصرف روغن های مایع نباتی مثل روغن زیتون همراه با سالاد و سبزی ها
یبوست:
در افراد سالمند احتمال ابتلاء به یبوست زیاد است. اگر بیماری یا مشکل خاصی وجود نداشت برای رفع یبوست توصیه می شود:
– افزایش مصرف مواد فیبر دار:میوه ها و سبزیهای تازه (پخته یا خام) و غلات سبوس دار و نانهای سبوس دار، میوه های خشک مانند برگه زردآلو، آلو و انجیر
– مصرف مقادیر زیادی مایعات:ترجیحا“ آب (۲-۱ لیتر در روز) جزدر صورت وجود بیماری قلبی، عروقی یا مشکل کلیــوی (مصرف مقادیر زیاد شیر در برخی افراد ایجاد یبوست می کند.)
– فعالیت و تحرک در طول روز