آشنایی با روز جهانی زبان عربی
درباره ی ۱۸ دسامبر؛ روز جهانی زبان عربی
تخمین زده شده است که حدود ۳۹۰ میلیون نفر در دنیا به زبان عربی صحبت می کنند. به همین دلیل زبان عربی یکی از گسترده ترین زبان های جهان می باشد و همچنین زبان عبادت ۱٫۶ میلیارد مسلمان در کل دنیا است.
زبان عربی تنها زبان مدرنی است که از راست به چپ نوشته و خوانده می شود و یک زبان جذاب و با تاریخچه غنی است به همین دلیل می توان به ارزش زبان عربی پی برد.
تاریخچه روز زبان عربی
اگر چه زبان عربی زبان اسلام است اما تاریخ آن به یکصد سال بعد از ظهور مذهب برمی گردد. اولین کتیبه های عربی در اوایل قرن ۶ ایجاد شدند. الفبای زبان عربی اصالتاً بر اساس الفبای زبان آرامی بوده است اما بعدها بر اساس تغییراتی که کرده است، به شکل کنونی زبان عربی رسیده است.
در سال ۶۳۲ که قرآن بر پیامبر نازل شد، زبان عربی، زبانی برای یک مذهبِ جدید شد. کتاب مقدس اسلام یا همان قرآن نیز به زبان عربی کلاسیک نوشته شده و در بسیاری از مراسم های مذهبی خوانده می شود.
از قرن هشتم هجری، شعر ها و کار های ادبی به زبان عربی تاثیر بسیار مهمی روی مردم جهان گذاشت و در نتیجه زبان عربی به یک منبع بسیار مهم از لغات، حتی برای افراد اروپایی مثل پرتغالی، اسپانیایی، انگلیسی، فرانسوی و غیره تبدیل شد. حتی بسیاری از لغات انگلیسی ریشه در کلمات عربی دارند.
تاریخچه نامگذاری روز عربی توسط یونسکو
در تاریخ ۱۸ دسامبر سال ۱۹۷۳ مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه ای زبان عربی را به عنوان یکی از زبان های رسمی این سازمان معرفی کردو همانطور که در این بخش از نمناک اشاره شده است چند سال بعد یعنی در تاریخ ۱۸ دسامبر ۲۰۱۲ همچنین یونسکو تصویب کرد این روز هر ساله به عنوان روز جهانی زبان عربی تعیین شود.
روز جهانی زبان عربی توسط یونسکو نامگذاری شد تا درک و فهم فرهنگی از این زبان و اهمیت زبان عربی به عنوان یکی از مهم ترین زبان های دنیا، در جهان شناخته شود. امروزه سه نوع مختلف از این زبان را می بینیم:کلاسیک، مدرن استاندارد و عربی محاوره. همانطور که مطالعه کردید، دلایل بسیار زیادی وجود دارد که یک روز در دنیا به روز زبان عربی نامگزاری شود.
نگاهی گذرا به زبان عربی
- زبان عربی تنها زبان دنیاست که حرف «ضاد» را دارد بنابراین به زبان ضاد نیز معروف است.
- زبان عربی نسبت به سایر زبان ها تعداد کلمات و مصدرهای بیشتری دارد.
- در میان زبان های جهان ساختارمندترین قواعد متعلق به زبان عربی است.
- مردم کشورهای عرب زبان هر یک لهجه و گویش مخصوص خود را دارند.
- زبان عربی زبان مادری مردم مرکز و جنوب خوزستان، جنوب ایلام و … است.زبان عربی در خوزستان و جنوب ایلام به لهجه “اهوازی” معروف است. لهجه مردم عرب خوزستان نزدیک به لهجه مردم مرکز و جنوب عراق، کویت و شرق عربستان سعودی است. لهجه مردم عرب در استان های فارس، هرمزگان و بوشهر نیز نزدیک به لهجه مردم کشورهای عربی جنوب خلیج فارس است.
- فرهنگ و زبان های مجاور بر زبان عربی تاثیر گذار بوده اند مثلا کلمات فرانسه بسیاری در زبان عربی مردم سوریه و لبنان وارد شده اند. کلمات انگلیسی بسیاری نیز در زبان عربی و لهجه مردم جنوب عراق، کویت و مردم عرب جنوب خوزستان وجود دارد.
- در لهجه های مختلف، شکل و تلفظ حروف نیز تغییر می کند. مثلا مردم در سوریه و لبنان، حرف جیم را به شکل ژ و حرف ذ را به صورت ز تلفظ می کنند. در مصر حرف ج در برخی حالات به شکل گ تلفظ می شود. مانند کلمه جمهوریه که به صورت گمهوریه تلفظ می شود.
- مردم قطر، بحرین، عربستان سعودی، امارات و عمان، با ریتم کُند سخن می گویند، در لهجه های اهوازی، عراقی، کویتی و اردنی مردم با ریتم متعادل سخن می گویند. مردم سوریه و شام حرف ها و کلمات عربی را می کشند و بیان می کنند اما مردم الجزایر و تونس و مراکش بسیار سریع سخن می گویند.