تاریخ : پنجشنبه, ۹ فروردین , ۱۴۰۳ Thursday, 28 March , 2024
0

ازدواج و همسر گزینی از دیدگاه قرآن

ازدواج و همسر گزینی از دیدگاه قرآن

قوانین و حقوقی که برای مردان و زنان در قرآن کریم آمده گویای این مهم است که ازدواج اهمیت بالایی در قرآن داشته و خداوند در این زمینه حقوق مادی و معنوی بسیاری برای زوجین در نظر گرفته و جوانان را به امر ازدواج تشویق کرده است.

ازدواج و همسر گزینی از دیدگاه قرآن

معیارهای قرآنی انتخاب همسر در جامعه کنونی

انسان در سراسر زندگی با انتخاب هایی روبه رو می شود و بایسته است که ملاک ها و معیارهایی برای گزینش هر موضوع در دست داشته باشد؛ مانند انتخاب شغل، رشته تحصیلی، مسکن و … فرد براساس منافع و شرایط و امکانات موجود، معیارهایی را تعریف و آنگاه گزینش می کند، یکی از موضوعات و مسائل مهم زندگی ازدواج است که نیازمند دقت و توجه بیشتری است؛ زیرا به تمام زندگی دنیوی و اخروی او ارتباط دارد و نسل آینده نیز از آن متأثر می باشد.

هنگامی که به آفرینش توجه می کنیم در می یابیم خداوند اصل زوجیت را در مورد تمامی آفریده ها ی خود در نظر گرفته و حتی در مواردی که به فکر انسان ها هم نمی رسد، خداوند مخلوقات خود را به صورت جفت و زوجین آفریده است.

انسان اغلب اجتماعی زندگی کرده و مبنای اجتماع نیز خانواده است و در این میان یکی از نیازهای اساسی انسان نیاز به محبت و آرامش است که این نیاز تنها در کانون خانواده محقق می شود و در آیه های مختلفی از قرآن کریم نیز به ازدواج و نقش خانواده در ایجاد آرامش و محبت میان انسان ها اشاره شده که این مسئله نشان از جایگاه بالای ازدواج در قرآن کریم دارد.

ازدواج و همسر گزینی در قرآن از جایگاه بالایی برخوردار است تا جایی که تعبیر قرآن از ازدواج ایجاد آرامش و مودت در میان مردان و زنان است و خداوند مردان و زنان را به انتخاب همسری تشویق می کند که در کنار او به آرامش و مودت برسد.جوانان در انتخاب همسر باید از زندگی امامان و بزرگان دین الگو گرفته و با توجه به معیارهایی که در قرآن، روایات و احادیث همچون؛ انتخاب همسری مومن، پاک، بااخلاق، متعهد و… آمده، بهترین انتخاب را داشته باشند.

همسرگزینی از چیزی جز تربیت سرچشمه نمی گیرد و گزینش همسر با معیارهای قرآنی در سایه تربیت قرآنی حاصل می شود.آنچه در قرآن درباره انتخاب همسر بیان شده است را علم روان شناسی به عنوان اصل علمی تبیین می کند، به عنوان مثال در کتاب آسمانی ما کفویت به عنوان یکی از مولفه های گزینش همسر توصیه شده و علم روان شناسی نیز همین اصل را با عنوان شخصیت های جورشده و با ویژگی های یکسان توصیه می کند.

دین اسلام به عنوان یک دین واقع گرا کاملا از کنش ها و واکنش های انسان آگاهی دارد و در امر همسرگزینی نیز هم به نیازهای غریزی و هم به نیازهای معنوی انسان توجه کرده است و همچنین نیازهای فردی و اجتماعی را نیز در نظر گرفته است.

اسلام به جامعه سالم توجه خاصی دارد و لازمه وجود جامعه سالم، خانواده سالم است، زیرا چنین خانواده ای است که سلامتی جامعه را تضمین می کند و بنیان خانواده سالم نیز با پیوند دو نفر با یکدیگر به سوی رشد کمال و مقام قرب الهی امکان پذیر است.

ازدواج از دیدگاه قرآن

معیارهای قرآنی انتخاب همسر

خانواده در حکم کلاس اولیه برای آموزش جوانان نسبت به امر ازدواج است.نباید از نقش خانواده در معرفی الگوی مناسب به دختران و پسران غافل شویم زیرا اولین الگویی که جوانان در انتخاب خود به آن توجه دارند، خانواده بوده که به جهت داشتن تجربیات و آگاهی در این زمینه می تواند نقش موثری داشته و جوانان را به انتخاب درست و اصلح هدایت کند.

قوانین و حقوقی که برای مردان و زنان در قرآن کریم آمده گویای این مهم است که ازدواج اهمیت بالایی در قرآن داشته و خداوند در این زمینه حقوق مادی و معنوی بسیاری برای زوجین در نظر گرفته و جوانان را به امر ازدواج ترغیب و تشویق کرده است.
حاکمیت بی چون و چرای احساسات در تشکیل نهاد خانواده از جمله دلایل مهجوریت معیارهای قرآنی انتخاب همسر در جامعه کنونی ماست از همین رو والدین، نظام آموزشی و رسانه های جمعی باید همچون حلقه های به هم وصل شده اهمیت این مؤلفه ها را به جوانان گوشزد کنند.

مادامی که افراد جامعه با بحران هویت مواجه هستند و به تقلید کورکورانه نمادهای غربی و شرقی که سنخیتی با فرهنگ ما ندارند می پردازند، نمی توان به بهبود شرایط امیدوار بود لذا مسئولان حوزه خانواده اعم از والدین، مربیان نظام آموزشی و مسئولان نهادهای اجرایی با اتخاذ تمهیداتی در اندیشه تقویت هویت ملی و دینی جوانان باشند.

والدین، نظام آموزشی و رسانه های جمعی باید همچون حلقه های به هم وصل شده به تعامل صحیح با یکدیگر بپردازند تا بدین ترتیب اهمیت مؤلفه های قرآنی را به جوانان گوشزد کنند تا آنان با اشراف نسبت به این مبانی، به سعادت و کمال مستتر در ازدواج دست یابند.

فرهنگ ایرانی و اسلامی حاکم بر جامعه ما خواستار توجه بیش از پیش جوانان نسبت به الگوها و معیارهای قرآنی درباره ازدواج است چرا که این مؤلفه ها متضمن بقای نهاد خانواده و مصداق واقعی لِّتَسْکُنُوا إِلَیْهَا است.

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=67741

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0