تاریخ : شنبه, ۸ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Saturday, 27 April , 2024
2

گذرنامه یا پاسپورت چیست ؟ + مدارک صدور گذرنامه

گذرنامه یا پاسپورت چیست ؟ + مدارک صدور گذرنامه

در این گزارش علاوه بر تاریخچه گذرنامه یا پاسپورت شما را با انواع آن و همچنین شرایط و مدارک دریافت گذرنامه یا پاسپورت در ایران آشنا خواهیم کرد.

گذرنامه یا پاسپورت چیست ؟ + مدارک صدور گذرنامه

انواع گذرنامه و تاریخچه پاسپورت و مدارک صدور گذرنامه

باشگاه خبرنگاران: گذرنامه یا پاسپورت از مدارک شناسایی محسوب می شود که اکثر افراد از آن برای مسافرت های خارج از کشورشان استفاده می کنند و به نوعی با این مدرک از سایر کشور ها درخواست اجازه برای ورود به آن کشور را دارند، اما مسئله ای که امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا به آن بپردازد، معرفی و بررسی تاریخچه گذرنامه و همچنین نحوه صدور و تمدید آن است که پیشنهاد می کنیم جهت اطلاع پیدا کردن از این موارد، مطلب پیش رو را از دست ندهید.

گذرنامه یا پاسپورت چیست؟

گُذَرنامه یا پاسپورت یکی از مدارک شناسایی رسمی است که از سوی دولت ها برای شهروندانشان صادر می شود. با این مدرک دولت مربوطه از دیگر دولت ها اجازه می خواهد تا به شهروندان مربوطه اجازه گذر از یا ورود به خاک آن کشور ها را بدهند.
گذرنامه ایرانی

همه چیز درباره صدور و تمدید گذرنامه یا پاسپورت در ایران

 
به اجازه ای که به این منظور از دیگر دولت ها گرفته می شود روادید یا ویزا گفته می شود. 
در قدیم به گذرنامه «تَذکَره مُرور» گفته می شد. 
گذرنامه از یک سو مجوز خروج از کشور است که تابع سیاست داخلی آن کشور است، زیرا مردم بعضی کشور ها مانند کره شمالی و در گذشته شهروندان کوبا و کشور های بلوک شرق حق سفر به بیرون از کشور را نداشتند. از سوی دیگر، گذرنامه، تضمین کننده امنیت و حقوق مسافر در قلمرو دیگر کشور ها به معنی پذیرش آن از سوی کشور مبدا است. این موضوع، تابع قدرت سیاسی و بین المللی کشور صادر کننده گذرنامه است.
بر طبق ماده ۱ قانون گذرنامه، گذرنامه سندی است که از طرف مقامات دارای صلاحیت مذکور در این قانون برای مسافرت اتباع ایران به خارج یا اقامت در خارج از کشور یا مسافرت از خارج به ایران داده می شود.
 

تاریخچه گذرنامه یا پاسپورت

یکی از اولین اشاره ها به کاغذ هایی که به عنوان گذرنامه مورد استفاده قرار می گرفته است، به ۴۵۰ سال پیش از میلاد مسیح و در کتاب مقدس یهودیان است.
گذرنامه ایرانی

تاریخچه گذرنامه یا پاسپورت در ایران و جهان

 
بنا بر عهد عتیق (تورات) نحمیا از یهودیان شناخته شده که در کاخ شوش مباشر اردشیر یکم هخامنشی بود، برای سفر به یهودیه از اردشیر یکم نامه ای دریافت می کند تا تضمینی برای به سلامت عبور کردن از اراضی تحت سلطه دیگر فرمانروایان باشد.
اما گذرنامه به معنای امروزی آن، در اواخر سده ۱۹ (میلادی) رایج شد. کشور هایی مانند امپراتوری بریتانیا برای آسان سازی سفر اتباع خود در سراسر قلمرو خود، گذرنامه ای ایجاد کرد که تنها یک برگ داشت. 

انواع گذرنامه ایرانی

طبق قانون مصوب ۱۳۵۱، گذرنامه های ایران به سه دسته کلی تقسیم شدند که عبارتند از: 

گذرنامه ی سیاسی

در صورتی که مقامات سیاسی قصد خروج از کشور را داشته باشند، می توانند به همراه همسر، این نوع گذرنامه رو دریافت کنند. سیاست های اخذ این نوع گذرنامه با گذرنامه افراد عادی متفاوت است. 

گذرنامه عادی (توریستی)

افرادی که قصد دارند برای تحصیل، گردشگری یا تجارت، با خرید بلیط هواپیما به خارج از کشور سفر کنند، باید برای دریافت گذرنامه عادی اقدام کنند.
این نوع گذرنامه، در خارج از کشور توسط ماموران کنسولی وزارت امور خارجه و در داخل کشور توسط ماموران نیروی انتظامی صادر می شود. 

گذرنامه خدمت

کارکنان دولت که برای انجام ماموریت های کاری به خارج از کشور سفر می کنند، باید گذرنامه خدمت دریافت کنند. این نوع گذرنامه از وزارت خانه ای که شخص در آن محل شاغل است، صادر شده و قوانین مشابه با صدور گذرنامه سیاسی را دارند.

مدارک لازم جهت صدور و یا تمدید گذرنامه

حضور شخص متقاضی (صاحب گذرنامه) در همه گروه های سنی الزامی است.
گذرنامه ایرانی

مدارک لازم برای تمدید گذرنامه یا پاسپورت در ایران

۱-تهیه فرم و شناسه گذرنامه از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+۱۰) (هزینه اخذ شناسه ۱۰۰۰ تومان است)
۲-پرداخت مبالغ زیر از طریق دستگاه کارتخوان (POS) مستقر در دفاتر واریز از طریق اینترنت، عابربانک و فیش واریزی بانک به هیچ عنوان قابل قبول نیست.  
۳-موارد مشترک میان بانوان و آقایان:
توجه:حضور شخص متقاضی الزامی است.
مدارکی که می بایست توسط کلیه متقاضیان ارائه گردد:
۱-۳) اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی و یا تأئیدیه ثبت احوال برای کلیه متقاضیان. 
۲-۳) ارائه اصل آخرین گذرنامه (در صورت معتبر بودن) 
۳-۳) یک (۱) قطعه عکس ۶×۴ جدید و رنگی با زمینه سفید و تمام رخ به طوری که:
الف:۶ ماه از تاریخ انداختن آن نگذشته باشد. 
ب:آقایان بدون کلاه و عینک کراوات و زیور آلات و آرایش مو و محاسن به طوری که پیشانی و گوش ها مشخص باشند. همچنین رنگ لباس و زمینه یکسان نباشد.
ج:خانم ها با حجاب کامل بدون آرایش و زیورآلات، با استفاده از روسری و یا مقنعه ساده و تیره به طوری که گردی صورت مشخص باشد. (برای دختران بالای ۶ سال با حجاب کامل) 
۴-۳) اجازه محضری برای افراد زیر ۱۸ سال از سوی پدر و یا قیم قانونی. 
۵-۳) افراد بالای ۱۵ سال ضمن حضور در دفتر باید شناسنامه عکسدار ارائه کنند. 
۶-۳) افراد زیر ۱۵ سال ضمن حضور در دفتر باید گواهی اشتغال به تحصیل، دفترچه بیمه و یا گذرنامه عکسدار ارائه کنند. 
توجه: برای افراد زیر ۶ سال، کودک باید در دفتر حاضر شده، اما یک قطعه عکس از کودک خود را ارائه کنید. 
۷-۳) بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آن ها نگذشته است، ارائه نامه از حفا یگان مربوطه الزامی است. 
۸-۳) بازنشستگان نظامی که ۵ سال از بازنشستگی آن ها می گذرد باید اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان را ارائه دهند (نیازی به ارائه گواهی از سازمان متبوع نیست). 
۹-۳) نظامیان شاغل باید نامه موافقت حفا یگان مربوطه را ابتدا به دبیرخانه اداره گذرنامه ارائه و پس از ثبت به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ارائه کنند. 
۴- موارد مربوط به بانوان:
۱-۴) اجازه محضری برای بانوان متأهل از سوی همسر. 
توجه:بانوان مقیم خارج احتیاج به اجازه محضری همسر ندارند، همچنین اقامت با گذرنامه ایرانی قابل قبول است. 
توجه:بانوانی که همسر آن ها فوت کرده، باید اصل گواهی فوت همسر و یا اصل شناسنامه باطل شده همسر و بانوان مطلقه باید اصل طلاق نامه را ارائه کنند. 
۵- موارد مربوط به آقایان:
۱-۵) ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت یا معافیت صرفاً هوشمند (کارت های قدیمی اعتبار ندارند) و یا موافقت نامه سازمان وظیفه عمومی برای مشمولین. 
توجه ۱:کسانی که اقدام به تعویض کارت پایان خدمت یا معافیت قدیمی به هوشمند کرده اند، بعد از گذشت ۲۴ ساعت از درخواست تعویض، می توانند با ارائه برگه ثبت درخواست تعویض کارت به افسران گذرنامه مستقر در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی، درخواست صدور یا تعویض گذرنامه دهند. 
توجه ۲:آقایان بالای ۵۰ سال احتیاج به ارایه کارت پایان خدمت ندارند.
۲-۵) آقایان دانشجو و یا دانش آموز برای خروج از کشور باید نامه از محل تحصیل خود دریافت و به سازمان وظیفه عمومی تحویل دهند.
گذرنامه ایرانی

شروط دریافت گذرنامه یا پاسپورت در ایران

۶- چند نکته مهم:
۱-۶) برای متولدین خارج از کشور ارایه مدرک نحوه ورود الزامی است. 
۲-۶) برای ابطال گذرنامه هایی که بالای یک سال اعتبار دارند، ارائه نامه از ادارات گذرنامه الزامی است. 
نحوه اقدام درخصوص افرادی که گذرنامه معتبر آن ها مخدوش بوده و یا آن را مفقود نموده اند:
شهروندان تهران جهت اعلام فقدان و تعویض گذرنامه مخدوش – بررسی ممنوعیت فقط باید به اداره گذرنامه تهران بزرگ واقع در خیابان مطهری، خیابان کوه نور مراجعه کنند.
توجه:افرادی که اعتبار گذرنامه آن ها به اتمام رسیده و مفقود یا مخدوش شده است، نیازی به اعلام فقدان نداشته و می توانند مستقیماً به دفاتر مراجعه کنند. 
نرخ این خدمت در دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی با احتساب هزینه پستی مبلغ ۳۶۹، ۸۰۰ ریال (سی و شش هزار و ششصد و هشتاد تومان) است که از طریق دستگاه های کارت خوان موجود در دفاتر دریافت می شود.

 انتهای پیام/م

منبع : namnak.com
لینک کوتاه : https://mag.tanposh-parsi.com/?p=63849

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0